Det er pænt, ikke prangende. Nok er der gevirer i herreværelset og parfumer til fri afbenyttelse på toilettet, men inde i restauranten er de hvide duge beklædt med papirskånere og personalet klædt i åbne sorte skjorter. Det er helt bevidst, for på No. 1 Aarhusgade må man gerne føle, at man er på en endog meget seriøs restaurant uden det går ud over hyggen. Restauranten er på tiende år ejet og drevet af Morten Bech Køster med en intention om at lave et spisested, der var lige velegnet til hverdags- og festbrug. ”Jeg ville gerne lave et sted, hvor jeg selv ville have lyst til at spise tit,” forklarer han.

Klassisk fransk baggrund

Morten Bech Køster er opvokset i Bruxelles, hvor han allerede som 6-årig imponerede tjenerne i byens slagterkvarter med egenhændigt at kunne tømme en gryde moules marinieres.  Senere gik hans vej forbi en kokkeuddannelse på Den Gule Cottage og ansættelse på nogle af de mest ansete klassisk franske restauranter i den belgiske hovedstad såvel som i Danmark. Det er navne som Krog’s Fiskerestaurant, Kong Hans og Le St. Jacques der pryder cv’et og vidner om en karriere, som har været udpræget frankofil og tæller intet mindre end 8 Michelinstjerner fordelt på 5 restauranter.

Kærligheden til det franske køkken startede tidligt og hænger kompromisløst ved i en tid, hvor nært, nordisk og nyfortolket ellers er plusord blandt mange af Morten Bech Køsters kolleger og gode venner i den etablerede kokkeverden.

Mac Køster og Bøf Bearnaise

No. 1 tilbyder en skiftende tasting menu og et á la carte kort. Faste elementer på kortet er stedets berømte bøf bearnaise og foie gras-burgeren ’Mac Køster’ foruden nænsomt moderniserede fortolkninger over det klassisk franske køkken i takt med de danske sæsoner. Hver torsdag kommer Køsters barndoms muslinger på kortet som dagens ret – helt klassisk med masser af fløde, hvidvin og hvidløg. Vinkortet hælder også især til det frankofile og afslører en forkærlighed for Champagne i gode årgange.

"Jeg kan godt lide kontrasterne mellem at spise frokost på en eller andet lille, dårligt indrettet restaurant og så tage middagen mellem guld, palmer og spejle på en af de trestjernede restauranter. Vi går på alt lige fra L’Ami Louis 32, den her lille restaurant med grimme gardiner og ferskenfarvede duge som bare har noget af det bedste mad, jeg har fået, og til meget eksklusive restauranter som Les Ambassadeurs."

7 spørgsmål til Morten Bech Køster

- Hvordan vil du karakterisere din madstil?

”Ret klassisk, måske endda konservativ. Selvfølgelig følger jeg også modeluner, men jeg går ikke og skifter fra højre til venstre. Jeg holder det klassisk og giver det et tvist af 2009.”

- Hvad er god mad for dig?

”Det er sådan noget som asparges med sauce flammande. Der er fem ting i, der er asparges, æg, smør, citron og persille. Jo mere enkle ting er, jo bedre synes jeg, det er. Jordbær med fløde synes jeg er en af de bedste ting i hele verden.”

- Så du er glad for det velafprøvede?

”Ja bestemt når det gælder min egen restaurant. Det er ikke fordi jeg er bange for at prøve noget nyt, privat går vi ud og prøver alt. Men mine gæster skal kunne forvente at få en gennemprøvet oplevelse.”

- Hvad er din yndlingsråvare lige nu?

”Jeg glæder mig til slutningen af august, hvor alle svampene og brombærrene begynder at komme. Jeg kan rigtig godt lide rørhatte, som jeg går og plukker oppe i Gilleleje.”

- Hvor går du selv hen og spiser?

”Jeg kommer tit her på No. 1 og spiser for at kunne se oplevelsen fra gæstens side. For et stykke tid siden var jeg på Søllerød Kro og spise, hvor min gode ven Jacob er køkkenchef. Det ved man altid bare er fantastisk. Bistro Boheme kan jeg også rigtig godt lide at komme på.”

- Hvad med i udlandet?

”Min kone og jeg prøver at komme af sted til Paris så ofte som muligt. Der kan jeg godt lide kontrasterne mellem at spise frokost på en eller anden lille, dårligt indrettet restaurant og så tage middagen mellem guld, palmer og spejle på en af de trestjernede restauranter. Vi går på alt lige fra L’Ami Louis 32, den her lille restaurant med grimme gardiner og ferskenfarvede duge som bare har noget af det bedste mad, jeg har fået, og til meget eksklusive restauranter som Les Ambassadeurs. Costes synes jeg også rigtig godt om, men mere for stemningen end maden.”

- Du har været medforfatter på en del kogebøger, har du selv nogle favoritkogebøger stående hjemme på hylden?

”Min kone køber altid Paul Cunninghams bøger. Paul laver nogle fantastisk flotte bøger. Men jeg køber ikke selv kogebøger.”