Bottega er siden lukket, men ikke på grund af manglende efterspørgsel, for københavnerne hungerer tilsyneladende efter fast food. Men vel at mærke fast food, der er pakket pænt ind i visuelle identiter, storytelling og med et ordentligt PR-apparat i ryggen. Og ikke mindst: Som laver et godt og ærligt produkt, måske til en højere pris, men den er vi villige til at betale, hvis vi får alle de førnævnte ting med i pakken.


Ny burgerbar til november

Som vi tidligere har haft skrevet om, har også Paul Cunningham fra gourmetrestauranten The Paul i Tivoli barslet med burgertanker, som dog indtil videre er lagt på hylden. Til gengæld har endnu et sted, der bekender sig til luksussegmentet indenfor det traditionelle fast food marked meldt sin ankomst, Haché Gourmet Burger, som gerne skulle åbne på Frederiksborggade i november.

Det boomenende luksusfast food marked har affødt megen glæde - det kan vi her på Spiseliv blandt andet se på vores læsertal, som altid går op, når der står noget med burger, pizza eller hotdog i overskriften. Men som altid, når noget er enormt populært, er der mange, der har en mening om det.

Fx skriver Johnny Lothar på Gastro.dk:

"Selvom en gourmetburger à la den der serveres på Burger & Bun nok er en stor gastronomisk oplevelse, så er den essentielt en kulturel misforståelse og et udtryk for europæeres prætentiøse og mislykkede forsøg på at overkomme et mindreværdskompleks i forhold til amerikanernes evne til at bare at gøre det, og gøre det godt, hurtigt, enkelt og fri for finkulturelle aspirationer.”


Burgeren er ikke gourmet

Henrik Yde, som står bag Burger & Bun er enig i betragtningen - men ikke i, at han med Burger & Bun prøver at ophæve burgeren til en gourmetspise.

"Fordi vi har en Michelinrestaurant (Kiin Kiin), er der mange, der kalder den burger, vi laver på Burger & Bun for gourmet. Men det er altså ikke noget, vi selv har fundet på, og det kunne ikke være mere forkert. En burger er ikke gourmet, men vores burger er lavet af økologiske råvarer og håndværket er i orden, så ja, det er højere kvalitet, end man får andre steder, og det er også derfor, den er dyrere end andre burgere."


Netop prisen er noget, folk er stejlet over på Burger & Bun, men tilsyneladende ikke mere, end at dette og andre luksusfast food koncepter er voldsomt populære. Hvorfor?

"Burgere er noget, alle kender og har en holdning til. Desuden er prislejet jo trods alt betaleligt for det fleste, så alle kan være med,"
mener Henrik Yde.

Her er de steder, du skal prøve, hvis du også vil være med på luksusfast foodbølgen:

Picture

Halifax

Halifax var blandt de første herhjemme til at introducere det, vi i denne artikel kalder for en luksusburger.

Med et visuelt lækkert koncept, cool dinerstil og ganske udmærkede burgere lavet af ordentlige råvarer, blev den føste Halifax, som åbnede på Frederiksborggade i 2007, hurtigt voldsomt populær. Så populær, at den snart efter fik sig en lillesøster i Pisserenden og siden en på Frederiksberg.

 

Picture

Andersen Bakerys Gourmethotdog

Det var egentlig Nimb, der introducerede gourmethotdog'en i Tivoli, men efter at være lukket i en periode, genåbnede hotdogbaren igen, da Andersen Bakery overtog det lokale, hvor Nimbs luksussupermarked tidligere lå.

Gourmethotdog'en, man kan få i dag, minder dog om den gamle med hjemmebagt brød, økologisk bornholmsk ristepølse og hjemmelavet ketchup, remoulade og andet snask lavet af Nimbs kokke.

 

Picture

Den Økologiske Pølsemand

Den Økologiske Pølsemand (DØP) ved Rundetårn vandt tidligere på året Politikens iByen-pris i kategorien "Bedste nye spisested". Det er dog nok mere et udtryk for, at læserne har fundet det humoristisk at stemme på hotdogboden fremfor på en rigtig restaurant, men åbningen af DØP var enormt hypet.

Og hotdogs'ene er da også gode, dejligt usyntetiske, 100% økologiske og sundere end den gængse variant - måske lidt for sunde.

 

Picture

Mother

Mother i Kødbyen overtog mange af det hedengangne pizzeria Bottegas fans plus nogle af dem, der gerne vil have en lidt sundere pizza, end man ellers udsættes for. Her laves bundene nemlig af surdej, og det skulle efter sigende være godt for fordøjelsen.

Om ikke andet bruges der rene, uforarbejdede råvarer til pizzaerne, som er blandt byens bedste og serveres i designlækre omgivelser, der nok i højere grad taler til Kødbyens hipsters end Chicky Grillbar.

 

Picture

Burger & Bun

LUKKET

Picture

Cock's 'n' Cows

Det er især det frækt klinkende navn, der er blevet debateret, men derudover har forventningerne ligeledes været store til Cock's 'n' Cows burgere. Stedet åbnede i september 2010 ved Gammel Strand, og også her har man allieret sig med en tidligere Michelinkok i bestræbelserne på at tiltrække det hungrende burgerpublikum.

Der har ikke været den samme hype omkring Cock's 'n' Cows, som der var omkring Burger & Bun, men hjemmesiden er tjekket, indretningen cool og attituden tilbagelænet og ikke mindst - priserne er forholdsvis lave, så det er ikke mærkeligt, det er vældig populært.

 

Picture

Haché Gourmet Burger

Åbner til november 2010 på Frederiksborggade, og skal man tro manden bag, Jacob Schottlländer, bliver det nok byens mest ambitiøse burgersted med ikke mindre end 12 forskellige burgere.

Mere følger om den, når åbningen nærmer sig, for den slags kan som bekendt både trække ud og nå at ændre sig flere gange.