Så når vi lige nu, går benhårdt efter oksekødet, så handler det om, at klimaeksperter vurderer, at det er her, vi hurtigst kan sætte ind og få skåret ned. Det vurderes altså nemmere at få danskerne til at droppe oksekødet fremfor at droppe benzinbilen, sagt meget populært – der er naturligvis tusindvis af nuancer. Vi står imidlertid ikke kun i en klimakrise, vi har også ondt i biodiversiteten, grundvandet, sundheden, bæredygtigheden. Der er rigeligt at tage fat i.

Okse er godt - men vi skal  vælge med omhu og spise mere grønt til_2Oksebryst med gulerodspuré af Pernille Vejrum - Se opskrift her

Men kvæg er også en meget vigtig faktor i det økologiske landbrug og én af grundene er, at vi er det land i verden, som har den højeste andel af økologi i vores landbrugsareal. Vi ligger omkring 13-15% af vores landbrugsareal, som økologi. De økologiske mejerier, tilhørende andelshavere og kvægbønder har været stærke i Danmark og det betyder meget omlagt areal – samtidig med at græs (især kløvergræs) og koen er meget ønsket i det økologiske landbrugssystem med sædskifte.

Der er altså en del nuancer at skæve til, når du er på vej ud for at handle. Det er klart, at det betyder noget, hvor meget kød, du kommer i kurven, men det betyder altså også noget, hvilket kød du vælger eller efterspørger. Kvæget påvirker ikke kun vores klima, men har også en betydning for vores landskab, vores biodiversitet og for den udvikling, vi ønsker os i vores samlede landbrugsland.

Okse er godt - men vi skal  vælge med omhu og spise mere grønt til_3

Oksewok med gårdgrønt af Dak Wichangoen - Se opskrift her

Den danske Fødevarestyrelse er udkommet med klimakostråd, hvor vejledningen giver plads til 350 gram kød om ugen og 250 ml mejeriprodukter om dagen pr. voksne dansker. Det giver hver dansker et råderum, hvor vi fra måltid til måltid kan tage stilling til, hvilket kød, vi vælger og under hvilke betingelser, kødet er lavet.

Kød er ikke bare kød og alle valg, handler ikke udelukkende om klima. I den daglige husholdning og ude i de professionelle køkkener, kan det være smart at bruge de vejledende mængder af kød og mejeri til at få mange flere planter til at glide ned. Små mængder kød og mejeri, kan ofte inspirere danskere til at spise planterige retter, som vi ikke kender, når bare vi kan se og smage, at der er noget vi kender og er trygge ved.

Okse er godt - men vi skal  vælge med omhu og spise mere grønt til_4

Opskrift: Jordskokkesuppe med æble, croutoner og chips - Se opskrift her

Hen over sommeren har udvalgte af landets madfestivaler dannet ramme om netværksdebatten Okse på dagsordenen, hvor til Dak Wichangoen, Kamilla Seidler, Pernille Vejrum og Martin Fromberg har udviklet et væld af opskrifter på grønne hverdagsretter – med en smag af oksekød.


FÅ MASSER AF INSPIRATION PÅ SPISELIV TIL RESTAURANTER, CAFEER, SPISELIGE EVENTS OG OPSKRIFTER