I Kina har mad og samværet omkring bordet en anderledes betydning end herhjemme. Derfor er der også helt andre skikke og traditioner forbundet med måltidet. ”Alting ordnes omkring mad. Uenigheder og konflikter, om man skal gifte sig eller gå fra hinanden… mad er en katalysator for mange ting,” fortæller Heidi Wang, venstrepolitiker i den københavnske borgerrepræsentation, men født og opvokset i Kina.

En kineser kunne for eksempel aldrig finde på at tage det sidste stykke fra fadet, uden at spørge de øvrige omkring bordet, om det er okay. ”Hvordan du nyder og forbruger mad er en slags indikator for, hvordan du er som menneske,” forklarer Heidi.

Et typisk kinesisk måltid består af mange forskellige retter. Først en række små appetitvækkere efterfulgt af flere forskellige fade og skåle, som bliver sat ind på bordet på én gang. Man sørger så for, at de andre omkring bordet har det, de skal bruge, inden man tager selv.

- Hvad kendetegner kinesisk mad?

"Generelt indeholder kinesisk mad masser af grøntsager og er hurtigt at lave. Men der er forskellige køkkener, fordi Kina er så stort et land. Jeg foretrækker det vestkinesiske køkken, der er præget af stærke krydderier og chili."

"Jeg savner et tehus, hvor det ikke larmer så meget og hvor tiden ligesom står stille. Kinesere går næsten aldrig på værtshus, for vi drikker ikke så meget. Jeg kan godt savne et sted, hvor ikke-øldrikkende mennesker kan være."

4 hurtige til Heidi Wang

-    Hvordan præsenteres kinesisk mad i København?

”Der er faktisk nogle restauranter, som er rigtig gode, og det kunne man ikke finde for 5-10 år siden. Der er kommet mange kinesiske turister, og der er mange kinesere, som får job i danske virksomheder, så efterspørgslen på kinesisk mad er blevet større.”

-    Hvor kan du selv lide at spise kinesisk mad?

”Jeg er selv meget glad for dim sum. Det er ligesom vores smørrebrød, noget man spiser på restauranter til frokost. Der er tre dim sum-restauranter i byen, jeg er meget glad for. Fu Hao bag Hovedbanegården, Pak Ka ved Halmtorvet og Royal Garden i Dronningens Tværgade. De laver selv deres dim sum, og de er rigtig gode.”

"Store virksomheder tager ofte deres kinesiske kunder med på Restaurant Canton på Vesterbrogade. Den er også rigtig god."

-    Har du nogle tips til gode steder at købe ind til kinesisk mad?

”Man skal gå en tur ned bag Hovedbanegården, hvor der er masser af de her kinesiske supermarkeder. Der er masser af krydderier og grøntsager, så man kan blive inspireret af de madvarer, der er.”

-    Savner du noget fra den kinesiske madkultur her i København?

"Ja, jeg savner et tehus, hvor det ikke larmer så meget og hvor tiden ligesom står stille. Kinesere går næsten aldrig på værtshus, for vi drikker ikke så meget. Jeg kan godt savne et sted, hvor ikke-øldrikkende mennesker kan være."