Siden Amaia Collado kom til Danmark for 15 år siden, er der rykket kraftigt ved danskernes forhold til spansk mad. Dengang stod det temmelig sløjt til, og hun mener, at der er mange årsager til, at vi i højere grad har taget den spanske gastronomi til os.

”Der er sket rigtig meget, og det er blevet nemmere at få spanske oplevelser. Det spanske er i tidens ånd.”

Amaia mener, at forklaringen på den opblomstrede interesse for det spanske køkken især skal findes på gourmetrestauranterne, hvor mange kokke er kraftigt inspireret af deres spanske kollegaer. Blandt almindelige forbrugere mener hun, at det øgede fokus på gode råvarer og økologi har spillet ind.

”Det spanske køkken står for enkle råvarer af høj kvalitet. Det er danskerne også begyndt at efterspørge. Ikke kun på restauranter, også i hverdagen.”


Spansk i byen
Amaia synes generelt, at den spanske mad, man kan få i København, er rigtig god.

”Niveauet er højt. Der er blevet meget at vælge imellem, og de restauranter, der er, gør det rigtig godt.”

Når trangen til hjemlandets køkken melder sig, har hun en række favoritter:

Pintxos - for det kæmpe udvalg af autentiske, nordspanske retter, som serveres i tjekkede omgivelser.

El Meson – for god, rustik og klassisk mad til ganske rimelige priser.

Tapasbaren – for en lidt mere moderne stil madmæssigt, men med den rette spanske stemning.

És – fordi det er det eneste sted i Københavnsområdet, hvor man kan få gourmettapas. Køkkenchefen er rigtig dygtig og laver mere avanceret mad, end man ellers finder på danske tapasbarer.

”I Spanien kan man få mange gode ting på dåse. I Danmark anses konserves ofte for at være underlødigt. Men det kan faktisk være rigtig godt.”

Savner de uformelle tapasbarer
Selvom niveauet for spansk gastronomi i København er højt, er der én ting, Amaia savner: De uformelle, spanske tapasbarer, hvor man bare dropper forbi uden at have planlagt det lang tid i forvejen.

”I San Sebastian ligger der tapasbarer på hvert et hjørne, hvor du kan stille den værste sult mellem måltiderne og være ude af døren igen 10 minutter senere. Det savner jeg nogen gange.”


Et af de steder i København, hun har besøgt for nylig, hvor man kan netop det, er R Vinbar. Her fås mange spændende spanske vine på glas og tapas af god kvalitet. Mange af de tapas, der serveres her, kommer fra dåse, og Amaia mener, at vi danskere har et forkert forhold til, at noget er konserveret.

”I Spanien kan man få mange gode ting på dåse. I Danmark anses konserves ofte for at være underlødigt. Men det kan faktisk være rigtig godt.”



Spansk derhjemme
Gode spanske delikatesser på dåse, fersk, tørret og røget kan man blandt andet få hos Laudrup Vin & Gastronomi, som Amaia naturligt nok anbefaler, hvis menuen skal stå på spansk derhjemme. Laudrup Vin & Gastronomi er for nylig begyndt at sælge til private via deres webshop på www.laudrup.dk, og man kan blandt andet bestille en convenience tapaskasse med alt til en lækker tapasmiddag.

"Hvis man bestiller den inden kl. 11, får man den leveret til døren inden kl. 17 i Storkøbenhavn, så det er en nem løsning, hvis man skal have gæster og ikke er så god til at planlægge."

Et andet sted, hvor man kan få gode, spanske delikatesser, er bogcaféen Rayuela på Fælledvej. Her kan man desuden tanke op med spansksproget litteratur, hvis feriegloserne rækker til det.

Men en af de bedste spanske delikatessebutikker ligger faktisk i Jylland, nærmere bestemt Esbjerg. Fra Made in Spain byder ejeren José på et stort udvalg af spanske specialiteter og vin.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at finde det spanske feriehumør frem, selvom turen ikke går til Spanien i påsken. Hvis du alligevel har brug for mere inspiration til, hvor man kan gå hen, hvis man vil spise spansk, kan du læse vores tapastema her.