”Bornholms ambassade i København.” Sådan kalder organisationen Regional Madkultur Bornholm den lille, familiedrevne Restaurant Koefoed på Landgreven. Her serverer eksilbornholmeren Michael Rønnebæk-Rørth og hans unge kone Marie enkel, veltillavet mad på fortrinsvis bornholmske råvarer.

Bornholmske råvarer er fulde af gode historier

”Vi tager udgangspunkt i bornholmske råvarer så meget, vi overhovedet kan. Der er et specielt klima på Bornholm hvilket gør, at der er nogle råvarer som gror derovre, man ikke rigtig ser her. For eksempel er der masser af figentræer og morbærtræer. I det hele taget har Bornholm mange forskellige råvarer med rigtig gode historier, som vi så prøver at få formidlet videre til folk,” svarer Michael Rønnebæk-Rørth på spørgsmålet om, hvorfor det lige blev det bornholmske, som blev temaet, da han for få år siden valgte at blive selvstændig restauratør.

”Vi er i det hele taget meget optagede af at finde historier, vi kan fortælle vores gæster. Folk tager ikke bare ud og spiser, de vil også have en historie med.”

- Er der noget som kendetegner bornholmske råvarer?

”Bornholmerne har jo fundet ud af, at der er et kæmpestort marked for deres råvarer på grund af deres høje kvalitet og det ligger de en stor dyd i. Vi har arbejdet sammen med mange producenter og kan se, hvordan de bliver ved med at bibeholde deres standard, også selv om de bliver store og skal sælge til hele verden. Det tror jeg har noget at gøre med, at de bornholmske producenter godt kan lide håndværket og holder fast i det, de tror på.”

 

”Vi er begyndt at handle med en ny landmand, som giver os noget rigtig godt limousinekvæg og er meget ivrig for at fortælle historien om sine dyr. Han betegner dem selv som halvt vilde, fordi de har så meget plads og bare går og spiser af naturen året rundt.”

5 spørgsmål til Michael Rønnebæk-Rørth

- Hvordan vil du beskrive jeres madstil her på Koefoed?

”Den er meget ærlig. Vi gør ikke så meget ved tingene men lader dem være det, de er. Sådan smager gode råvarer bedst.”

- Hvad er din yndlingsråvare fra Bornholm lige nu?

”Vi er begyndt at handle med en ny landmand, som giver os noget rigtig godt limousinekvæg og er meget ivrig for at fortælle historien om sine dyr. Han betegner dem selv som halvt vilde, fordi de har så meget plads og bare går og spiser af naturen året rundt.”

- Hvor går du selv hen og spiser på Bornholm?

”Sidste gang jeg var på Bornholm med min kone Marie, spiste vi på Hotel Romantik. De er også lige blevet optaget i Regional Madkultur Bornholm (en interesseorganisation som arbejder for at fremme udviklingen af kvalitetsfødevarer på Bornholm, red.). De er supersøde og rigtig gode til at bruge bornholmske råvarer.”

- Hvad er et must at se på Bornholm?

”Jeg synes helt klart det er et must at komme ud og opleve den der helt rå natur oppe på Nordbornholm, som ikke findes nogen andre steder i Danmark.”

- Er der noget af det spiselige som man kun kan få på Bornholm, du savner?

”Det er dødsvært af få fat i figner, for det er noget, folk har i deres egne haver.”