Amalie Ørsted er nyudlært kok fra MS Amerika, madaktivist og bestyrelsesmedlem i den danske gren af foreningen Slow Food, som kæmper for tilgængelighed af bedre råvarer.

Hun er meget begejstret både for Bornholms natur og gastronomi, men advarer mod ukritisk at kaste sig ud i løjerne, for der er mange turistfælder.

”Jeg havde slet ikke overvejet, at de herude på landet, hvor de faktisk har råvarerne lige udenfor døren, ikke er specielt interesserede i at bruge dem kommercielt. Man ser i hvert fald ikke lige så mange lokale danske varer i supermarkederne herovre, som man gør i Irma på Gammel Kongevej. Og man ser det slet ikke på turistfælderne. Der handler ALT om så billig og så hurtig mad som overhovedet muligt. Det værste eksempel er den båndsteger, der kører uafbrudt på en af de store, populære restauranter herovre, hvor en bøf bliver smidt op på en træplade sammen med en klat pulverkartoffelmos og det hele tilberedes ved en tur gennem maskinen."

Mindre mad i pulverform, tak

"Jeg ved jo udmærket godt, at man skal have et imponerende antal mennesker igennem disse sæsonforretninger, så det er meget svært at stå og lege Redzepi (René Redzepi er køkkenchef på Noma, red.), men alligevel må det være muligt og ønskværdigt at arbejde med bare lidt mindre mad i pulverform og fra dåser og bøtter,” fortsætter Amalie, tydeligvis indigneret på sit fags vegne.

"Jeg ved jo udmærket godt, at man skal have et imponerende antal mennesker igennem disse sæsonforretninger, så det er meget svært at stå og lege Redzepi, men alligevel, kom nu, bare lidt mindre pulver, dåser, bøtter og pasteuriseret jams.”

En gastronomisk tur rundt på Bornholm

Amalie har dog også mange favoritter, når sulten skal stilles på Bornholm. Steder, som tager sig tid til at lave ordentlig mad og fødevarerprodukter af gode råvarer og med kærlighed bag.

Her er nogle af dem.

 

Spise fint i Pedersker

Restaurant Kadeau i Pedersker serverer enkel mad, som har fokus på lokale, sæsonprægede råvarer og til særdeles rimelige priser.

Læg hertil en beliggenhed, hvor ”man vitterligt går direkte fra restauranten ud i klitterne,” med alt hvad dertil hører af havudsigt.

 

Is i Svaneke

Svaneke Is laver ifølge Amalie et af Danmarks bedste isprodukter. I butikken Svaneke Ismejeri kan man ud over is i forskellige varianter i sæsonen nyde solvarme morbær plukket af indehaverens mor i en have 300 meter fra mejeriet.

 

Frokost i Nexø

Restaurant Jantzen’s Fristelser i Nexø ligger på havnen og serverer veltilberedte variationer over danske/bornholmske klassikere gjort på lokale sæsonråvarer. Tarteletter med flødekogt bornholmerhane og friske asparges, saltstegte sild og den hjemmerøgede laks er nogle af de ting, som kortet frister med lige for tiden.

 

Morgenmad i Melsted

Melsted Badehotel er et andet sted, som arbejder med gode, lokale sæsonråvarer og gør det ordentligt. De er især kendt for at have en fremragende morgenmad med nybagt brød, hjemmesyltet marmelade og andre gode sager, som kan nydes på terrassen med udsigt over havet.

 

Pølser i Østermarie

Spegepølserne fra Hallegård er efterhånden også blevet kendt i København, hvor de blandt andet forhandles af Løgismose. Men det var på Bornholm, det hele startede. I Hallegårds gårdbutik kan man hver fredag erhverve sig gode og rigt præmierede pølser med navne som Holms den Gamle, Fru Larsen og Hallegårdspølsen.

 

Røget sild i Årsdale

Knud Kowsky’s røgeri i Årsdale er Bornholms sidste ægte røgeri uden nye påfund om, at man også skal kunne købe fritter og is til børnene. Røgeriet byder gør ikke meget væsen af sig med sine plasticborde udenfor og meget dårlig skiltning, men de laver rigtig gode røgede sild og makreller.

 

Indkøb i Gudhjem

I butikken Skafferiet i Gudhjem Mølle er alle Bornholms gode lokale produkter samlet på ét sted. Samtidig er folkene bag Skafferiet meget involveret i at styrke samarbejdet og netværket mellem fødevareproducenterne på øen.

 

Amalies favorit

Alle vejsideboderne øen rundt, hvor de lokale sælger deres hjemmedyrkede grøntsager, frugter og bær for ingen penge.