Årets uddeling af stjerner på de danske toprestauranter bød i år på endnu flere Michelinstjerner til Danmark. To nye for at være helt præcis. De nye restauranter, som er med i klubben, er Kokkeriet og Herman i Nimb.


Restaurant med 2 stjerner

Noma

Restauranten på Nordatlantens Brygge var med til at starte den nye nordiske madbølge og har været et vigtigt omdrejningspunkt for udviklingen af dansk gastronomi. Sidste år fik Noma tildelt de attraktive to stjerner og spås da også at opnå tre på et tidspunkt for sin kompromisløse, gennemførte stil.

Indretning, mad og betjening går op i en højere enhed på Noma, der er et studie i tilbagelænet perfektionisme. Den rå, nordiske stil i indretning og personaleuniformer klæder den smukke, veltilberedte og innovative mad, og i det moderne vinvalg er der stor vægt på anderledes europæiske vine.
 

Restauranter med 1 stjerne


Kokkeriet

Kokkeriet var dette års overraskelse. De havde en stjerne tilbage i 2006, men den blev taget fra dem allerede året efter. Nu er den tilbage på sin plads, og det er velfortjent.

I forhold til de fleste andre restauranter på denne liste, er Kokkeriet decideret billig. 7-retters menuen fra køkkenchef Lasse Askov går for 650 kroner, og der er vel at mærke tale om mad i den absolutte topende, både når det gælder tilberedening og råvarevalg. Indretningen er rustik spis

på den hyggelige måde.
 

Herman

Det kæmpestore Løgismose-projekt med at åbne gourmetrestaurant, hotel og meget andet i Københavns hjerte blev desværre en dyr skuffelse for den gamle gastro-familie. Men turister og københavnere har været rigtig glade for Thomas Hermans nyfortolkninger af danske klassikere med et fransk tvist. Det samme har altså Michelininspektørerne.

Maden på Herman er så gudesmuk, at man næsten ikke nænner at spise den. Arven fra Thomas Hermans tid som køkkenchef på Kong Hans fornægter sig ikke, og der er meget smør, fløde og indkogte fonder i Hermans mad. Men nyskabende og gennemtænkt, det er den. Udsigt til Tivoli og overeksklusive indendørs faciliteter sætter prikken over i'et.
 

Era Ora

Era Ora er den eneste italienske restaurant med en stjerne i Michelinguiden - stjernen har de haft siden 1997.

Christianshavnerrestauranten satser på et stramt italiensk køkken med enkle tilberedninger af gode råvarer, som i vidt omfang flyves ind fra Italien. Der kastes ikke til højre og venstre med dyre råvarer på Era Ora. Til gengæld kan man være sikker på stor velsmag og velvalgte vinmenuer.

Restauranten har uden sammeligning Københavns største udvalg af italienske topvine i et utal af årgange.


Kiin Kiin

Da den thailandsk inspirerede gourmetrestaurant Kiin Kiin i 2008 fik tildelt en stjerne, blev det set som et udtryk for Michelininspektørernes udvidede interesse for restauranter med anderledes koncepter. I mange år havde guiden haft ry for kun at dekorere køkkener, som lagde sig op af det klassiske franske eller italienske køkken.

På Kiin Kiin bliver thailandske hverdagsretter i køkkenchef Lisa Ballisagers hænder nyfortolket og præsenteret på en flot og overraskende måde. Indretning, mad og vin er en helhedsoplevelse på Kiin Kiin, hvor dufte og musik er med til at understrege stemningen af at befinde sig under fjerne himmelstrøg.
 

MR

Mads Refslunds restaurant på Kultorvet fik en stjerne i 2007 efter at have været åben i under et år, så der må være noget ved Mads' stil, de franske herrer kan lide.

Stilen er ellers til tider både eksperimenterende og vovet på MR. Hans baggrund som køkkenchef på Noma fornægter sig ikke i den nordiske inspiration med lokale råvarer, der udsættes for hele arsenalet af røgmaskiner og andre special effects. Det er aldrig kedeligt at spise på MR, indimellem dog lidt mystisk og for det meste lige i skabet.
 

The Paul

Tivoli-restauranten med den karismatiske stjernekok, kogebogsforfatter m.m. Paul Cunningham ved roret fik sin første stjerne i 2004.

The Paul er man altid sikret super-eksklusive råvarer. De udsættes somme tider for rigtig meget sjov og ballade, og somme tider serveres de helt enkelt. The Paul er meget dekadent og samtidig helt nede på jorden.
 

Formel B

Formel B er en drøm for en frankofil madelsker og derfor et oplagt mål for en fransk madinspektør. Fejlfrit tilberedt mad, et klassisk vinkort og masser af dyre råvarer markerer stilen på Frederiksberg-restauranten, hvilket har gjort den til stamsted for mange gourmet'er og gourmander i byen. Formel B er ikke et sted, man bliver træt af at komme.

Kristian Møller og Rune Jochumsen, de to unge kokke og ejere, har aldrig lagt skjult på deres høje ambitioner, når det kommer til stjerneuddelingen. Den første fik de i 2004. I flere år har de investeret massivt i service og indretning for at kvalificere sig til flere stjerner end den ene.
 

Ensemble

Ensemble nåede lige at få to stjerner for deres innovativt-franske køkken med Mikkel Maarbjerg og Jens 'Luns' Vestergård bag roret, inden nye ejere overtog stedet.

De to stjerner har de ikke fået igen, men den lille restaurant bag Det Kongelige Teater leverer stadig fejlfri klassikere med bund i det franske til rimelige priser (når man nu alligevel er oppe i det leje) og velvalgte vinmenuer.

OBS: Ensemble er desværre lukket i 2009

"I forhold til de fleste andre restauranter på denne liste, er Kokkeriet decideret billig. 7-retters menuen fra køkkenchef Lasse Askov går for 650 kroner, og der er vel at mærke tale om mad i den absolutte topende, både når det gælder tilberedening og råvarevalg."

Søllerød Kro

Når man står af bus nummer 195 ved stoppestedet 'Søllerød Kro', er man garanteret en tur helt op på den gastronomiske stjernehimmel. Efter at have strittet imod i nogle år er køkkenchef Jacob de Neergaard så småt gået med til at indføre lidt af de nye teknikker med langtidstilberedning, skum og gelé i sit køkken. Men i hovedreglen står Søllerød Kro for dyre råvarer i store mængder udsat for noget så gammeldags som gedigent kokkehåndværk. Det bliver så serveret i gamle, hyggelige krostuer, og der kan vælges fra et af landets mest omfangsrige vinkort.

Søllerød Kro ligger ikke i København, derfor har de været lidt inde og ude af guiden, som egentlig ikke beskæftiger sig med restauranter uden for hovedstaden. I år fik de altså lov til at blive.
 

Restaurant Paustian v. Bo Bech

Bo Bech's restaurant ude omkring, hvor Norgesbådene lægger til, fik først sin stjerne sidste år efter at have længtes efter den længe. Det blev set som et udslag af den nye stil hos Michelin, hvor man ønskede at give credit til gennemførte koncepter, som var lidt anderledes.

På den ene side er Bo Bech glad for enkel mad. På den anden side er han helt vild med at udfordre sig selv og ser helst mad som en kunstart. Hans stil kaldes for molekylærgastronomi og det er lidt for sært for nogle. De fleste, som tør tage forbi havnen, kommer dog flyvende derfra.
 

Geranium

Søren Ledet og Rasmus Kofoeds restaurant i Kongens Have præsenterer anretninger, som er en sand fryd for øjet. Når omgivelserne samtidig er gennemført smukke både inde og ude - der findes næppe bedre steder at sidde på en sommerdag end i gourmetpaladset midt i Kongens Have - er Geranium uden tvivl det perfekte sted for en date af de dyrere. Som tidligere deltager i de uofficielle verdensmesterskaber for kokke var det ikke svært for Kofoed at få Michelininspektørerne til at tro på sit projekt, og den første stjerne var i hus under et år efter åbningen af restauranten i 2007.

I råvarevalget tilstræbes en vis omgang med biodynamik, og det er jo sympatisk. Restauratørerne har desuden et godt forhold til grøntsager og tilbyder vegetarmenu.

OBS: Geranium er desværre lukket i 2009
 

Kong Hans

Meget mere fransk fås det ikke. Siden 70'erne har Kong Hans leveret hummer, chateaubriand, trøfler, foie gras og østers i store mængder til Københavnere og tilrejsende. De var da også den første restaurant, som vandt den frankofile guides hjerte og fik tildelt en stjerne i 1983, som de har været i besiddelse af lige siden.

I de smukt hvælvede lokaler under Magasin skal man forvente sig at se kokkehåndværk på højt niveau udført foran gæsterne i det semi-åbne køkken. Ulig tendensen mange andre steder tilberedes det meste her, mens gæsten venter. Det er ikke anrettermad, hvor det meste er gjort klar på forhånd. Restaurantchefen, Thilde Maarbjerg, er en af Danmarks absolut dygtigste sommelier'er, så vinsiden er der også styr på. Det samme kan man sige om prissætningen, hvor den store menu går for 1100 kroner.