Ravioli, chokoladekage og knækbrød uden opvarmning

Da den amerikanske raw food-ekspert David ’Avocado’ Wolfe for nylig gæstede Danmark, havde flere hundrede (overvejende meget smukke) mennesker betalt 1000 kroner for en aften i guruens selskab. Med en energisk stil som en særdeles veloplagt TV-prædikant fremlagde han budskaberne om, at rå mad er vejen til et langt, sundt og lykkeligt liv.

Anprisningerne af avocado, kakao, ’goji-berries’ og andre såkaldte ’superfoods’ blev krydret med en rawfoodbuffet af dimensioner kreeret af d’Angleterres kokke. Her var bl.a. chokoladekage, brød, ravioli og mange andre ting.

Så vidt vides er dette den eneste lejlighed, man i Danmark har haft til at smage raw food på restaurantniveau. Det skal man normalt til udlandet for.

 

"Alt i alt har Saf det, en god restaurant i mellemklassen skal have, også på betjenings- og indretningssiden. Man føler sig da også utrolig sund efter et besøg – spørgsmålet er så bare, om det er den følelse, man har lyst til skal være den dominerende efter et restaurantbesøg."

Saf

Fx kan man tage til London, hvor man finder Saf, en restaurant, hvor stort set alle emner på menukortet er rå – dvs. ikke har været opvarmet til over 47 grader. Restauranten har vundet adskillige priser og anses for at være en gourmetrestaurant. I stedet for gasblus og ovne er køkkenet udstyret med dehydreringsmaskiner, udblødningskar og blendere.

Køkkenchef Chad Sarno fortæller om at lave rå mad, at ”der er ikke nogen direkte tilsvarende måde at tilberede rå mad på i forhold til for eksempel at stege og bage. Det er en helt anderledes videnskab.”

 

Til bords

På Saf serveres bl.a. rødbederavioli med cashewost og nøddeolie, ris lavet på skorzonerrod og cheesecake på nøddeost og pinjekernebund. Maden er flot præsenteret og generelt veltilsmagt. Det bliver dog af og til lige en tand for sundt i smagen. Bl.a. er man vist ikke meget for at bruge sukker i desserterne, ligesom rødløg, tomatpuré og koriander synes at være meget populære smagsgivere, som går igen i adskillige retter.

Restauranten har et fint, velassorteret vinkort udelukkende med økologiske og biodynamiske vine. Der er desuden dejlige frugtjuicer på kortet og et stort udvalg af innovative cocktais.

Alt i alt har Saf det, en god restaurant i mellemklassen skal have, også på betjenings- og indretningssiden. Man føler sig da også utrolig sund efter et besøg – spørgsmålet er så bare, om det er den følelse, man har lyst til, skal være den dominerende efter et restaurantbesøg.

Personligt er jeg nok mere til syndige følelser som lyst og nydelse. Også selvom de kun gør en smuk som en filmstjerne indeni.