Picture

Lækker mad med rabat under Kulturnatten

Ja den ligger liige på nippet til ferieugen, men alligevel skal den med, Kulturnatten, der siden 1993 har lokket millioner af danskere på gaden i mørkets mulm og mørke. Bag arrangementet den 14 oktober står foreningen Kulturnatten i København, der hvert år arrangerer årets største éndagsarrangement i samarbejde med museer, institutioner, parker og pladser. Modellen er unik fordi den, med undtagelse af én sponsor, får al sin indtægt igennem købet af turpas-armbånd, og fordi næsten alle arbejder frivilligt.
At drøne fra det ene arrangement til det andet kan få maven til at rumle, så Kulturnatten har nu også indledt en rabatordning på visse udvalgte restauranter. Du kan derfor blandt andet nyde en lækker burger hos Cocks & Cows på Gl. Strand, hvor der er ekstraordinær åbning af køkkenet fra kl. 22 til 24. Burgeren vil være en Cheese N Smoke med twister fries og chili mayo til 100 kr. (normal pris er kr. 140 kr.) Derudover tilbyder de en Royal ØKO fadøl til 45 kr. (normal pris kr.  55 kr). Blot et stenkast derfra kan man drikke lækre One & Ones drinks hos Le Bambole. Denne drinks-type er deres specialitet og dækker ganske simpelt over sjusser, som består af 2 komponenter. Under Kulturnatten giver Le Bambole 25% rabat på dem alle. 

Picture

Drageflyvning i Dyrehaven og Klampenborgsk michelinfrokost

Blide briser og hårde vinde har igennem de cirka 300 år, Jægersborg har eksisteret, fejet igennem Jægersborg Dyrehave nord for København. Inden da lå stedet omkranset af vidtstrakte skove, hvor man kunne risikere at fare vild eller blive bestjålet af landevejsrøvere. De åbne vidder, der i dag udgør Eremitagesletten, var engang de marker, som tilhørte landsbyen Stokkerup. Byens indbyggere blev bedt om at bryde deres huse ned og opbygge dem et stykke derfra, så Christian den 5 kunne indhegne området og bruge det til jagt. Til gengæld blev de fritaget for skat i 3 år. Idag er Jægersborg Dyrehave et yndet rejsemål for københavnere og nordsjællændere, og i efterårsferien står den på drageflyvning på Eremitagesletten. Dygtige drageflyvere kommer forbi med deres dager, og det er helt gratis at se på – flyvningen løber ad stablen lørdag den 22 oktober, og enten inden eller efter er det oplagt at nyde en god gourmetfrokost på enten Den Røde Cottage eller Den Gule Cottage, der begge ligger i Klampenborg opad Dyrehaven. Og siden drageflyvningen er gratis, kan man jo i stedet bruge lidt gode penge på en uforglemmelig frokost et af de to steder, hvoraf Den Røde i flere år har kunnet bryste sig af en michelinstjerne.  

Picture

Tag på arbejdermuseet og spis historisk godt

I årtier har Arbejdermuseet i Rømersgade været en fascinerende, lille tidslomme, hvor man kan spadsere igennem 150 års arbejderhistorie, og tilsidst ende i en af byens hyggeligste museumscaféer og blandet andet drikke Stjerne-øl og spise kiksekage til. Arbejdermuseet har til huse i den fredede Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning fra 1879, som var den første bygning opført af den danske arbejderbevægelse og af en arbejderbevægelse i Nordeuropa, og igennem snart 130 år har dannet rammen om faglig debat, undervisning og sociale arrangementer. Til kulturnatten afholder museet et særligt 70'er-tema, mens den aktuelle særudstilling handler om fællaskab og solidaritet i samtidskunsten. I efterårsferien kan man også lave sin egen kludedukke i Skolestuen, hvor kludedukkemagere står parate til at hjælpe, og klæde sig ud i brønetøj fra dengang spanskrøret var et selvfølgeligt interiør på landets skoler. Bagefter anbefaler vi en regulær frokost i museets Café- og Ølhalle 1892, hvor godt smørebrød på hovedsagligt økologiske råvarer kan mætte og glæde i de autentiske omgivelser – restauranten står stort set uændret siden stedets åbning i 1892. 

Picture

Græskarkonkurrence og teater i Tivoli

Tivolis hovedsæson er fra maj til september, men du kan også besøge Tivoli på andre tider af året. I skolernes efterårsferien (uge 42) bliver den gamle have nemlig forvandlet til et særligt univers med græskarmænd, hekse, gys og gru. Lørdag den 15 oktober afholdes det danske mesterksab udi græskardyrkning, hvor Danmarks største af slagsen kåres. I de sidste par år har haven fået besøg af gigantiske græskar, hvoraf mange vejede over 200kilo. Den stående rekord hedder 451.4 kilo, så kom forbi og se om nogle af græskardyrkerne kan slå det knap halve ton. De mange scener er Tivoli også berømt for, og den måske mest imponerende af dem alle, Glassalen, lægger skrå brædder til forestillingen Nilens Stjerne, hvor man lærer om det gamle Egyptens skikke og også står ansigt til ansigt med den sjakalhovedet dødsgud Anubis. Tivoli er et mekka for gode madoplevelser, så der er rig mulighed for at smovse imellem arrangementerne – vi anbefaler Price's Diner og Kähler.
 

Picture

Italian Dining week

Næstefter det klassiske danske smørrebrød og den efterhånden veletablerede bølge af nynordisk-inspirerede restauranter, er det italienske køkken vel det mest konstant elskede af danskerne. Derfor var det også helt oplagt at grundlægge Italian Dining Week af de samme arrangører, som står for den vanlige Dining Week hvert år i februar. Ugen blev både etableret for at give gæsterne mulighed for en lækker, italiensk 4 retters menu til rørende 225kr inklusiv vand, men også for at fylde de restauranter, hvoraf mange bliver tømte i løbet af efterårsferien. Flere af de kendte og etablerede spisesteder deltager, så som Biotrattoria Ché Fè, Il Senso, Belis Kitchen og Fabio's Paparazzi, men skynd dig at købe billet til lige netop dit yndlingssted – eller prøv et helt nyt af slagsen. 

Picture

Renæssancefestival på Kronborg

Helsingør er verdensberømt for sit Hamlet-slot, der blev bygget som et renæssancevidunder i 1589 men blev ødelagt af en brand i 1629, hvorefter Christian den 4 heldigvis genopbyggede det i nederlandsk stil. For det stod 'Krogen' her og vogtede Ørestund, hvis told gjorde Helsingør til en driftig og overmåde rig handelsbyg igennem middelalderen og renæssancen. Denne stemning genopstår nu i efterårsferien, hvor slottet hver dag fra den 16-22 oktober tager én med tilbage til 1600-tallet og lader børn og voksne prøve kræfter med alt fra bueskydning til mad på bål. Riddere vil kæmpe i blanke rustninger og handlende faldbyde deres råvarer fra boderne, alt sammen med Kronborg som kulisse. Er man stadigvæk sulten efter festivalen er det oplagt at gå op i Helsingør by og tage for sig - prøv for eksempel den stemningsfulde Borgerkro, eller café, restauranten og hotellet Madam Sprunck. Begge steder har noget skønt og historisk over sig.