Vidste du, at den kop filterkaffe, som stadigvæk nydes i de fleste danske hjem til fordel for den moderigtige, italienske espresso, faktisk er 'talk-of-the-town' ude i verdens gourmetmetropoler lige nu?
Først havde amerikanerne og australierne godt nok svært ved at forstå det, når de kom her til landet. Filtre? Termokander? Uhandy kaffemaskiner, der snurrede og boblede? Og hyldevis af forskellige, overraskende blide kafferistninger i supermarkederne. For tro det eller lad være: Danmark, Sverige, Norge og Finland indtager hvert år førstepladserne på listen over blandt verdens mest kaffeindtagende lande - i Danmark nyder hver person i gennemsnit 354mg om dagen. For en franksmand er tallet helt nede på 215!
Folk kommer hertil først og fremmest på grund af den hippe, nordiske madtrend. Og samtidigt opdager de den kulsorte filterkaffe, genfortolket af nordiske ildsjæle som Klaus Thomsen fra The Coffee Collective, norske Tim Wendelboe og finske Kalle Freese, som for en 10 års tid siden begyndte at lege med den nordiske kaffearv. Mens alle andre vestlige lande foretrak den italienske espresso og videreudviklede dens utallige, mælkede varianter blandt andet i form af Starbucks konceptet, gravede filterkaffe-nørderne i stedet dybden, og op skød kaffebarer med kolber og filtre.
Trenden herhjemme er nu blevet så rodfæstet, at bloggere fra London og USA lige nu rapporterer hjem om hvad de kalder The Scandinavian Coffee Trend – overraskede over danskernes og svenskens besættelse af drikken. Først og fremmest forstår de slet ikke, at vi åbenbart kan drikke kaffe døgnet rundt.
Klaus Thomsen, medindehaver af The Coffee Collective og barista-verdensmester, forklarer det således: ”jeg tror ikke, der er så mange danskere, der ved det, men faktisk har vi en helt unik kaffekultur her i Norden, med vores sorte filterkaffe. I Danmark og Skandinavien drikker man gerne sin kaffe henad eftermiddagen, og selv om aftenen nyder mange en kop foran fjernsynet, inden man smutter i seng. Det er folk altså vildt overraskede over ude i den store verden. Jeg har mødt australiere, som har tabt både næse om mund, når jeg fortæller dem om vores kaffevaner herhjemme i Danmark. ”Om aftenen!”, råber de, ”lige inden I skal sove!” I mange lande lukker kaffebarerne faktisk omkring kl 16-17 stykker, mens det jo er et af de tidspunkter, hvor caféerne i Danmark peaker. Så vender man hjem fra arbejdet eller skolen og mødes med vennerne omkring en god kop kaffe. Det er dér, forskellen ligger: os danskere bruger kaffen til at samles om, ikke kun som et skud koffein til at klare dagen på.”
Og så er der det med ristningen. ”Den hårdest ristede kaffe, som vi brygger i The Coffee Collective, matcher den lyse kaffetype i for eksempel USA. Det er helt vildt! Men det betyder faktisk at vi som danskere er vant til at smage mere på kaffen, end udlændinge. Vi nyder blødheden og aromaen. Når tilrejsende så smager på en dansk filterkaffe, kan de sagtens se, hvor vi vil hen, og bliver positivt overraskede.”
Naturligvis er der forskel på den slags kaffe, som kaffeelskerne på The Coffee Collective serverer, og så den drik, som vi er vokset op med derhjemmefra. Men udgangspunktet er det samme: en kop sort filterkaffe, der varer et stykke tid, som er aromatisk og som man gerne skænker til familie og venner af, fra den samme kande. Det er et smukt, socialt ritual, i modsætning til den sydlandske kultur, hvor kaffen ofte indtages stående ved en bar, på vej et sted hen. I sidste ende handler de moderne, nordiske kaffemetoder om at udnytte bønnens potentiale og smagsrepertoire og mere gå efter disse kvaliteter end udelukkende de aromaer, som ristningen får frem. At arbejde med bønner, der har en blød og frugtrig karakter, uden ubehagelig bitterhed.
Interessen fra udlandet har affødt en blog ved navn nordiccoffeeculture.com hvor de nævnte kaffenørder samt kolleger som Brian W Jones fra Sverige og Jesper Bood øser af deres hjerteblod for filterkaffen. Det er meningen at bloggen skal skabe yderligere opmærksomhed omkring kaffen her i Skandinavien, samt samle alle os, der sværger til den sorte, 'lange' kaffe.
Så vær stolt af din kaffe-arv. Her på Spiseliv kvitterer vi med en guide til kaffe-gode caféer, som serverer enten den moderne filterkaffe, eller den klassiske af slagsen, som vi kender den fra mors og fars sofabord.
The Coffee Collective
Selvfølgelig skal Københavns måske vigtigste frontløber for den moderne nordiske filterkaffe nævnes og hyldes – ikke mindst fordi de handler udfra en 'direct trade' politik om, at deres producenter skal modtage en god pris for deres 'råstof', og at kaffebønderne hvert år får besøg af The Coffee Collective. Coffee Collective har 3 kaffebarer i København - én i Jægersboggade, én i Torvehallerne og én på Godthåbsvej, Frederiksberg.
Democratic Coffee
Det kan synes som et vildt sted at placere en kaffebar – i Københavns Hovedbibliotek i Krystalgade! Og dog ikke – et bibliotek er vel essensen af fællesskab og oplysning, og derfor er det ikke sært, at Klaus Thomsen er tosset med Democratic. ”Kaffe handler netop om fællesskab, at alle har ret til en god kop kaffe, uden at der går snobberi i det. På Democratic går de efter den harmoniske kaffeoplevelse, hvor et bredt udbud af bønner giver et smukt billede på kaffens potentiale.” Læs mere om Democratic Coffee på hovedbibliotekets hjemmeside.
La Capra
Midt i det århusianske Latinerkvarter ligger der bogstavelig talt en ged efter kaffe – Klaus anbefaler stedet som et af byens bedste, hvis man er til filterkaffe, der er blevet kælet for. Deres kaffer er rene og lette i smagen, og de rejser løbende verden rundt for at inspirere og fortælle om nordisk kaffe. Læs mere om stedet på www.lacapra.dk
Café Kaffegal
En af Spiselivs egne filterkaffe-favoritter i Århus. Her taler vi klassisk dansk, som vor mormor lavede den! Kaffekortet byder både på espresso-drikke og kaffe på filter – en god, stor kande koster 68kr, og konceptet er endda fair trade og økologisk. Et godt skvæt whisky i filterkaffen gør den 'Irish'.
Café Sokkelund
Spiseliv anbefaler at smutte forbi den stemningsfulde café der ligger helt pariseragtigt i skyggen af Frederiksberg Rådhus og Have. Der summer altid af liv, og kunderne valfarter dertil for caféens berømte tømmermændsbrunch, der inkluderer byens måske lækreste burger. Stamgæster skylder den ned med saft eller kaffe. Og udover det velassorterede kort udi espresso-varianter serveres her også den klassiske filterkaffe til 32 kr.
Læs hele artiklen