Hold op hvor er det koldt. Og vådt. Og mørkt. Og egentlig bare meget, meget trist altsammen.

Måske er det derfor, vi er så forhippede på at få den nyhøstede, franske vin bragt herop til det kolde nord. For at få lidt at varme os på. Noget at fejre. Og måske endda blive en lille smule glade i låget ved at indtage noget, der ikke er så fjernt fra vores allerede savnede, ubekymrede sommertid.

”Endelig!” ville nogen måske sige. ”Den nye beaujolais er ankommet” – ligesom de også gør i Frankrig i det nordlige Rhône-distrikt, lige dér lidt syd for Lyon, hvor man også fejrer den nye vin. I stor stil: Tredje torsdag i november hvert år – på slaget 12 – fejres Beaujolais Nouveau ved at drikke vinen af druer høstet denne sommer. Kaldt "Beaujolais Nouveau Day" og afholdt over hele Frankrig. Omkring 120 Beaujolais Nouveau-relaterede festivaler afholdes i Beaujolais-regionen alene!

Men det er måske nok forkert at sige ”endelig” eller kalde Beaujolais ”den længe ventede vin”. For det er da er svært at drikke den hurtigere end denne dag, hvor den netop er kommet ned i flasken, kun for at blive hevet op igen – og hældt lige direkte ned i I love you på vindrikkere over hele verden.

Onde, spørgende tunger vil måske stille spørgesmålstegn ved, hvor meget der reelt er hype, og hvor meget der er god vin. Sandt. Beaujolais har i mange, mange år lidt under det ofte retfærdige rygte af at være en tynd, uharmonisk gang pjask med mange umodne bi-noter i både duften og smagen.

Men de er begyndt at tage den alvorligt, den unge gamayvin. Og det kan du komme til at opleve ved selvsyn (jajaja, det vigtigste er at drikke den).

Og lige meget hvad, er beaujolaisfejringen kommet for at blive, må vi vist konkludere. Og hurra for det. Glædelig 3. torsdag i november!

Picture

Tire-Bouchon og L´éducation Nationale

Vi starter med en ægte franskmand, vinbaren i København der både har fransk på tavlen og bag baren – og også på tallerkenen, hvis man nu bliver lidt eller meget sulten af at slubre vin nede i den hyggelige vinbar.

Det bliver dog ikke i vinbaren, men ude foran den franske bistro L´éducation Nationale, der bliver skænket Beaujolais 2011 torsdag den 17/11 fra kl. 17.

Traditionen tro skænker de franske tjenere årets nygærede druesaft op i dertil hørende plastikglas - ganske gratis - efter først til mølle...

Bliver det for køligt, kan du også vælge at gå indendøre hos Tire-Bouchon og nyde - eller i hvert fald smage - årets høst og andre lagrede cru’er fra Beaujolais - som denne aften alle vil være at finde på glas . Her kan man også smage en særlig regional-menu bestående af: Tête persillée, bouef bourguignon og pain d'épice med poire au vin rouge til 295 kr.

Picture

Bøf & Ost

TOOGTREDIVE. 32! Så mange gange har restaurant Bøf & Ost ved Gråbrødre Torv skænket Le Beaujolais Nouveau ud til de vintørstige indbyggere i København. Og som det har været traditionen i nu langt over et kvart århundrede, er dette år selvfølgelig ingen  undtagelse…

Det var Thorkild Thyrring, der gennem lang tid hvert år via racerbil (og efterhånden mange andre transportformer) fragtede de første flasker gamay-vin hjem fra Frankrig. Et kendt og elsket indslag denne 3. torsdag i november.

Det bliver ligesom du kender det: 1001 glas vin vil blive hældt på tørstige københavnere foran Bøf & Ost fra kl. 16.30 den 17. november, komplet med fransk stemning, franske farver og musik på Gråbrødretorv.

Beaujolais vil ganske enkelt blive serveret vil til ”alle der har lyst til at smage” lover invitationen. Har du lyst? (Det tror jeg nok du sku’ gør’).

Picture

Fiskebaren, Melée og Gustavs Bistro...

…har alle gang i noget stort og saftigt!

Kødbyens Fiskebar vil tænde op i den store, udendørs båltønde og servere frugtrig og usvovlet bælle-beaujolais fra Karim Vionnet. ”Det koster gratis!”, som én af ejerne, den søde Anders Selmer skriver, og det starter fra kl 18. Udover bålet kan du højst sandsynligt også varme dig på lune kastanjer. Der også koster gratis.

Melée har også gang i en respektfuld fejring af den nye (og biodynamiske) beaujolais. Fra 15-18 sættes der op til smagning af cirka 7-10 forskellige vine fra Beaujolais, som du kan smage til en meget billig penge. Til dét kan man købe små kolde retter som fx god pølse og ost til en 50’er, hvis man bliver sulten. Melée går denne dag mest op i, at vinen skal flyde frit – og dét er et initiativ, denne signatur støtter glad op om. Kl. 18 starter Melée køkkenet op som sædvanligt, men med det lile twist, at du denne dag kan købe alle beaujolaisvinene på glas – til 50 kr. Ellers er det vist også muligt at tiltuske sig en ”smagekop” til middagen, hvis du gerne vil smage alle de forskellige slags (igen).

Gustavs Bistro har et stort, vinøst hjerte bankende for naturlig og biovin. Derfor fejrer han også gamayvinens komme – med tilsvarende natur- og biovine. Sving forbi fra kl. 17 og smag på sagerne, bl.a. på Krone Vins P U R fra to galninge af nogle franske vinbønder (læs mere om dem ude i højre side), som du også kan købe mere af (altså vinen, ikke bønderne), hvis du bliver tørstig, ligesom det også er muligt at få sig en bid mad til både en mindre og den større landlige sult. Det bliver uprætentiøst, hyggeligt meget, meget saftigt.

Picture

Manfreds & Vin

”Vi synes, at det være sig på tide, at I får jer et godt glas Beaujolais! Et glas Nouveau”, starter invitationen.Vinene der i en årrække har fundet vej til de blanke brosten omkring Kongens Nytorv, har nu helt uden ”Thorkild T”'s hjælp fundet hele vejen til Nørrebro.

Nye saftige vine, muligvis netop færdige med at gære, lige flasket og klar til at møde det danske efterår og de ditto ramte danskere. 

VinRosen, Krone Vin & HvirvelVin er gået sammen om at lave dagens smukkeste tavlekort. Alt vin bliver denne dag fordrevet til fordel for den nye beaujolais. Og det er vist værd at vove sig ud en tur på den kombinerede vinbar/restaurant på Nørrebro.

Foruden den friske unge vin kan du bl.a. smage hvid og mousserende Beaujolais. Og de vil vist hellere have, at vinen kommer i glasset end at sedlerne kommer i pungen – så er du advaret!

Picture

Café Druedahls

Den 17. november kl. 14-18 er der Beaujolais-smagning hos Druedahls i Roskilde.

Hér kan du fra kl. 14 til 18 på den kombinerede café og restaurant smage den nyligt ankomne Beaujolais Nouveau. Det kommer til at foregå udenfor, hvor du vil blive budt på et gratis glas bujo og lidt smagsprøver fra aftenkortet .

Prags

”Sidste gang vi holdt Beaujolais-aften på Prag, var der stor søgning i baren efter middagen. Derfor har vi denne gang et par friske piger, der kan lave nogle gode cocktails/drinks samt sørge for den ”gode stemning i baren” resten af aftenen/natten”, skriver invitationen til denne ‘herreaften’ på Prags Grill & Steakhouse på Amager.

Modsat de andre arrangementer foregår denne herreaften ikke torsdag den 17., men derimod mandagen efter. Dér kan herrerne smage den nye beaujolais, inden de får serveret en 4-retters menu, med lovning på ribeye steak til hovedret. Og en hel flaske beaujolais. Det skal nok blive en sjov aften.

Tid, sted osv: Mandag den 21.november kl. 18.30. Pris: 795,-. Sidste frist for betaling og tilmelding 15. november på telefon 2621 9494 eller på e-mail info@prags.dk.

Picture

I Århus: Restaurant Ét, Klassisk 65 og Brasserie Ferdinand

Restaurant Ét byder denne aften indenfor til vaskeægte 80’er-retro”, skriver Restaurant ET på deres hjemmeside. Restauranten har denne dag sat en 4-retters menu på torsdags-kortet med bla. jordskokker og sej, terrine de campagne, hovedret af mørbrad og kæbe fra dansk gris og en fyldig dessert. Til alle retter skænkes der beaujolais fra forskellige producenter i ældre årgange. Til grisen er det dog den nyeste 2011-udgave, der kommer i glasset. Og det vil den til hovedretten gøre igen og igen, så snart du har et tømt glas. Denne aften er det ikke Åen, der vil være det vådeste sted i byen, høhø.

En 4-retters menu + vine koster 798 kr. og serveres fra kl. 18. Restaurant Ét.


Klassisk 65 har de lettere arrogante franskmandstyper (det kan jo også være charmerende) også dedikeret aftenen til beaujolais nouveau. Den bliver fejret med vin af samme type i stride strømme. Dertil serverer restauranten en menu, som man ville kunne få den, hvis man faktsk befandt sig i området. God idé. Menuen lyder på landterrine med salat, coq au beaujolais med grov mos, plateau du Fromage og crème Brulée.

Prisen er 485 kr. (”det er selvfølgelig uden tips”, som man skriver).

Brasserie Ferdinand serverer ikke en særlig menu, men skænker al den beaujolais nouveau, man kan drikke, til retterne på a la carte kortet.

Picture

På Fyn: Restaurant Krinsen

Fynboerne skal ikke snydes. I Svendborg på Restaurant Krinsen på hotellet af samme navn, kan du også nyde den nye beaujolais. Lige så meget, du vil.

Til et soundtrack af fritflydende, ad-libitum beaujolais sætter Krinsen denne torsdag en rimelig indbydende buffet op med fx lakselasagne, andeleverparfait med fennikel, porcheret æg bourguignonne, oste som indbagt brie og tomme de Savoie og flere forskellige desserter som clafoutis, små rådhuspandekager og ingefærparfait. Det er lige før man overvejer en tur til den store ø i midten.

Buffet og beaujolais serveres den 17. november mellem kl. 17.30 - 21.00. Prisen er 425 kr.

Picture

P-U-R's beaujolais nouveau, som Krone vin fører, kommer med tilbehør i form af kondom med banansmag...