Picture

Kösk Kebab


Hvis Kösk Kebab lå i Tyrkiet, ville den betragtes som en helt almindelig hverdagsrestaurant, men nu ligger forretningen altså på Frederikssundsvej på Nørrebro og kan i stedet kaldes for et fremragende kebabsted, som repræsenterer de tyrkiske og arabiske verdenskøkkener rigtig godt. Mad og stemning er med andre ord ultra-autentisk og klientellet taler mange forskellige sprog.   Kortet er koncentreret omkring kebab, altså grillet kød på spyd i alle varianter, som tilberedes på den store, kulfyrede grill. Her er varianter af grillspyd fra alle dele af Tyrkiet, fx Adana, Beyti, Iskender og Urfa – med hver deres specielle teknik og krydring.   Kommer man forbi på en weekendaften skal man dog være parat til at væbne sig med tålmodighed, for der kan være rift om de 80 siddepladser, som dog udskiftes hurtigt i takt med at pitabrødet fortæres.


Kebabish 

Kebabish beskriver egentlig sig selv som en indisk restaurant. Men for de fleste sultne gæster, der bevæger sig ind i på restauranten i starten af Vesterbrogade (”bevæger” modsat ”kravler”, som der nok er rimelig god sandsynlighed for at undgå, siden man allerede lukker kl. 02 i weekenden), er det som oftest ikke curry chicken eller lamb curry, der gåes efter. Det er stedets shawarma, der kommer i alle tænkelige afskygninger, både med kylling, bøf, i pita, i rulle, præsenteret som en ret på en tallerken, med tikka-marinade eller på spyd. 

Skulle man være i det indiske hjørne, kan man dog både drikke mango lassi, Lahori Lassi til en 20’er i enten en sød eller salt udgave, der er en drik lavet på yoghurt, mælk og salt eller sukker.


Pasha Kebab  En anden klassiker finder man i den anden ende af Vesterbro, på hjørnet af Istedgade og Enghavevej lige overfor Vega og Enghaveparken. Placeringen overfor Vega har dog også helt sikkert haft en god indvirkning på stedets omsætningen, hvad enten det er hujende koncertgæster eller udhungrede og tømmermandspotentielle natklubgæster i weekenden.    Pasha er åben helt til klokken 5 i weekenden, selvom kokkene, der griller både spyd, anretter tallerkener med salat (og ja, også masser af krydret, glinsende kød) næsten altid ser overraskende friske ud. 
Nogle gæster påstår, at det er det eneste ”rigtige” alternativ til det ældste shawarma-sted i Danmark: Shawarma Grill House på Strøget. Når man nu alligevel er i en anden ende af byen…Picture


Ahaaa Ahaa eller ”Det Arabiske Madhus” som det også kaldes, åbnede for nylig restaurant nr. 2 på Nørrebrogade, hvor man kan få ægte arabiske specialiteter tilberedt med kærlighed og kundskab.   Hér proklamerer man stolt, at al maden er frisk- og hjemmelavet, og lavet med udgangspunkt i de autentiske, arabiske opskrifter.   Der kan være frisklavet falafel, krydrede kebbe-frikadeller lavet af bulgur og oksekød eller sandwiches, som man blandt andet kalder shawarma’en i de arabiske fladbrød.  Alt er hjemmelavet og lækkert, og der er hyggelige siddepladser i komfortable stole. Ahaaa har for også en filial på Blågårdsgade, der før har fået rygtet som ét af de bedste falaffelsteder i byen. Men det er jo bare om at prøve. Måske passende, når man nu alligevel er på vej hjem fra én af de mange barer eller værtshuse i det efterhånden ganske pulserende Nørrebro. 

Shawarma Grill House


Eller: ”dén for enden af Strøget”, som den også bliver kaldt, er altid selvskrevet i enhver velmenende shawarma-guide. Shawarma Grill House var første shawarmasted, som åbnede på Strøget i 1980, så det går altså langt tilbage. 
Langt frem eller tilbage går stamkunderne også for shawarmaen, der har reddet mangt en fordrukken bygænger på vej hjem fra fx barerne i Vestergade en lørdag aften. Grillhuset startede med plads til omkring en 20-30 personer, men da ”danskerne tog godt imod vores Libanesiske specialiteter”, som teksten siger på hjemmesiden, blev man nødt til at udvide, så der i dag er plads til omkring 80 gæster på 1. sal, og 40-50 gæster i stueetagen. Altså med rette noget af et shawarma-palads, hvis man dømmer på størrelsen… Picture

Bibi's Diner
Bibis Diner i Rosenborggade er måske ikke det sted, der oser allermest af hygge, men der er alligevel lidt tingeltangel og fine lamper til at pifte grillbarstemningen lidt op og lede tankerne mere hen på café.

Maden er til gengæld rigtig meget bedre, end hvad menukort og indretning angiver. Klassiske grillbarretter som falafler og kebab får lige det lille ekstra med persillesalat og hjemmelavede dressinger. Især den hjemmelavede falafel er værd at anbefale.

Og så ligger 'diner'en' lige ved siden af Spiselivs kontor og har sådan nogle søde sydlandske mænd foran grillen.