Der er ingen tvivl om at der er ved at ske en madrevolution i Danmark, det nordiske køkken stormer frem og der er flere og flere som vil have gode og friske råvarer. Men er det alle der ønsker denne udvikling eller er de fleste enten ligeglade eller mere konservative i deres indtagelse af mad.
Der findes tre typer af madforbrugere i Danmark og de er omtrent lige store fortæller fødevare- og forbrugsforsker ved Handelshøjskolen i Århus Klaus Grunert i en artikel til Politikken i sidste uge. Der findes de uinteresserede, de konservative og de udforskende. Kort beskrevet er der som ordet selv siger det, dem som spiser for at overleve, de går slet ikke op i hvad de spiser. Så er der de konservative, som elsker den traditionelle mad som bliver tilberedt som den altid er blevet gjort. Den sidste gruppe er de udforskende, som går op i om maden både har kvalitet, er sundt og som i sig selv er en oplevelse. De tre grupper deler sig ikke helt ligeligt, der er 42 pct. af de uinteresserede, 46 pct. af de udforskende og kun 12 pct. konservative. Viser disse tal så at der er ved at ske en udvikling i det danske madsamfund, det er svært at spå om, men den forøgede fokusering på råvarer og tilberedningen af disse i de fleste medier, er helt sikkert med til at sætte et fokus på hvad vi spiser.
Der findes restauranter til en hver smag i hele landet, der er steder hvor man bliver overrasket, også er der som oftest kæderestauranterne som har en mere forudsigelig menu, men som stadig dækker over gode og velsmagende retter. I denne guide har Spiseliv taget udgangspunkt i de steder, hvor man på Fyn og i Jylland kan få en spiseoplevelse som overrasker og som man måske ikke selv ville have kreeret hjemme i køkkenet.
Fisk og Skaldyr i Aalborg
Restaurant Fisk og Skaldyr er en af de bedste fiskerestaurenter i Aalborg, de har en 6 retters gourmetmenu eller man kan forkæle sig selv med 1 glas Moët Chandon champagne og 15 g. Sturia Kaviar.
Restaurent ÉT i Aarhus
Her finder man ET menuen hvor retterne er sæsonpræget og eksperimenterende. Her er man slet ikke i tvivl om at man vil blive overrasket og forkælet.
Det Glade Vanvid i Aarhus
På Det Glade Vanvid serveres der hver aften en 3 retters gourmet menu, som bliver sammensat efter årstiden og af de tre fantastiske kokkebrødre, der konstant er på udkig efter at fornye sig.
Pasfall
Hos Pasfall er køkkenet inspireret af det franske, men der bliver ligeledes ekperimenteret med nye ting hele tiden. Hos Pasfall kan man nemlig opleve de fynske klassikere – alt sammen tilberedt med øje for fornyelse og gastronomi.
Sortebro Kro
Her kan man nyde en 6 eller 8 retters gourmet menu som ikke tager udgangspunkt i et bestemt køkken, men efter smagen af de enkelte råvarer og hvordan de passer sammen.
Læs hele artiklen