Ved de mange borde udenfor sidder en gruppe unge drenge. Efteråret har så småt meldt sin ankomst i København og regnen drypper ned fra en grå himmel. Men under parasollen er der tørt, spontane latterudbrud og god stemning drengene imellem. Vi befinder os på Vesterbro Torv. Her har Café Trold – under skiftende navn – fast skænket kaffe, øl og brød i noget nær en menneskealder.

Indenfor sidder et par folk i jakkesæt og spiser brunch, mens de sidder med papirer og computeren foran dem. Et hold turister får sat sig nede bagved med deres nyskænkede fadøl. Det er en broget flok, som allerede er samlet på caféen.

Vi har jo aldrig været rigtig fine hos Cafe Trold, men vi kan dét andet_1

Mens Vesterbro har gennemgået sine forskellige forvandlinger, har stedet her – uanset om det hed Santos Kaffebar, Café Obelix eller som nu Café Trold – bevaret samme adresse og samme brogede klientel. Og sådan skal det fortsætte, fortæller ejeren af Café Trold, Søren Nissen. ”Kendetegnet ved Café Trold er, at alle kan komme her … og kommer her; unge studerende, turister, pensionister, kendte skuespillere og politikere.”

Vesterbro er de seneste årtier blevet overtaget af velpolstrede børnefamilier. Væk er de gamle arbejderfamilier og bydelens tilbageværende, brune bodegaer er blevet naboer til biodynamiske vinbarer og et poleret natteliv, der rumsterer i den forvandlede Kødby.

”I forhold til de nye in-steder som popper op på må og få, vil stedet her jo altid være lidt noget gammelt lort,” siger Søren Nissen med et smil på læben. ”Café Trold har altid ligget til, at alle kunne komme herned – uanset hvem man er eller hvad man bærer. Vi har jo aldrig været rigtig fine. Vi har været et stedet for alle. Det er en af styrkerne ved os.”

Søren Nissen, der har ejet Café Trold siden 2009, fortsætter: ”For mig er det mere vigtigt, at stedet har sjæl end elegance. Sjælen er, at alle skal have det godt, rart og sjovt her – uanset hvem de er. Det vil altid være den samme sjæl hernede, mens jeg er ejer. Her er selvfølgelig stadig pænt og nydeligt, men vi har den gamle sjæl. Det er mest vigtig for mig, at der er plads til alle. Vi har ingen fordomme.”

Udeservering med sol hele dagen

En af de åbenlyse grunde til at Søren Nissens café alle sine dage har haft medvind, er placeringen. En smule tilbagetrukket på Vesterbros Torv ligger den væk fra bilernes larm på Vesterbrogade – til gengæld er der udsigt til gaden og det travle liv i København V, mens man sidder på det åbne torv og nyder livet i hovedstaden. Når solen er fremme, skinner den på gæsterne fra morgen til aften – og derfor er den store Café Trolds udeservering også altid populær. Skinner solen ikke, er der altid terrassevarmere og tæpper til at holde humøret lunt.

Og så er der altid åbent – næsten. Faktisk har caféen åbent fra 08.00 om morgenen til 05.00 om natten. Så uanset hvornår på døgnet man trænger til at sludre med kammeraterne, så er der næsten altid en mulighed hos Café Trold. Og er man studerende er det endnu bedre, for der er nemlig studierabat hele døgnet rundt.

2019

Søren Nissen fortæller, at det er blevet vanskeligere at drive café i København. Den gastronomiske bølge der er skyllet inde over Danmark, har betydet, at nye spisesteder og caféer åbner med lynets hast – og flere hurtigt drejer nøglen om igen, når den første hype er forduftet igen. Det gør det svært at holde på en trofast skare af gæster, når tilbuddene er så mange i København. Derfor satser Café Trold i fremtiden også på at samle gæsterne til eksempelvis fodboldkampe, som vises på den nye storskærm. Her viser de blandt andet Danmarks landskampe og europæiske klubkampe i løbet af ugen, så man kan nyde fodboldkampene – eller anden sport i øvrigt – med sine venner og med friske fadøl på bordet. Fra et fadølskort der i øvrigt er stort og varieret.

Med de nye tiltag håber Søren Nissen, at Café Trold også i fremtiden vil være et samlingssted for alle, der dyrker mangfoldigheden og ønsker sig en god og rar stemning, hvor sjælen er, at alle – til hver en tid – er velkomne.