Østers er en af de mest anerkendte typer af skaldyr eller bløddyr, der findes. Dette skyldes, at Østers er en eksklusiv råvare, som længe har været forbeholdt en bestemt klasse at nyde. Dette er dog ikke nødvendigvis sandheden mere, da de nu oftere findes både i fiskehandlere og delikatesser. Østers er kendt som et afrodisiakum, hvilket også har givet den en særlig status som madvare. Dette kommer dog i høj grad mest fra, at man spiser den i dens rå form. Men selvom den spises rå i nogle sammenhænge, skal man nu ikke være bange for at kaste sig ud at tilberede på den eller tilsætte den forskellige smagsgivere. I denne artikel kan du læse mere om nogle skønne måder at nyde østers på. 

Gratineret østers

En særlig lækker tilberedningsmetode, som bestemt også klæder østers, er at benytte gratinering. Gratinering af et emne, vil sige at man giver emnet en coating på toppen, eksempelvis ost, en sauce eller lignende. På denne måde kan man give emnet varme, uden at skade selve emnet, da de lag der ligger oven på gratineres og dermed tager imod varmen. En helt oplagt og meget benyttet gratinering til østers er en bechamel lignende sauce, med fløde og ost. Dette er både velsmagende og meget delikat at spise, og stadig med respekt for den raffinerede råvare, som østers er.

Øster med vinaigrette

Den mest klassiske måde at nyde østers er med en vinaigrette til. Her åbner man blot østersene, og laver en vinaigrette, som derefter kan tilføjes til den enkelte østers efter smag. Denne vinaigrette kan dog gøres lækker og velsmagende, for at gøre retten mere speciel. Her kunne man lave en vinaigrette på rødvinseddike, citronsaft, finthakket skalotteløg, finthakket estragon og olivenolie. Dette vil give smag og tekstur til retten, men samtidig give østersene lov til at stå for sig selv i smag og konsistens.

Østersmayonnaise

En sjov detalje ved østers er de faktisk i sig selv har den egenskab, at de kan emulgere sammen med fedtstof. Det vil sige, at man eksempelvis kan piske en mayonnaise op, blot på den rå østers og fedtstof som olie eller smør. Dette er en sjov måde at benytte østers på, og er perfekt til en middag, hvor man har lyst til at vise et håndværk fra køkkenbordet. Denne mayonnaise kan man smage til præcis, som man ønsker, men klassisk ville man tilsætte hvidvinseddike, sennep, citron, salt og peber. Herefter kan man selv tilføje sine yndlings urter og lignende.