Der ligger en by syd for Rom med pastelfarvede huse, palmepromenade og et bagland fuld af bjerge. Stedet hedder Gaeta og er kendt af både romere og napolitanere som en yndet feriemål – og så er det porten til Syditalien, for syd herfor begynder regionen Campania, der med Napoli, Sorrento og Amalfi er ganske kendt hos de fleste berejste danskere og dem, der elsker italiensk mad. Herfra stammer pizzaen, citronlikøren og mange af de desserter, vi kender herhjemme, og herfra stammer også Andrea, der i foråret åbnede Trattoria Sud.

”Egentlig er jeg født i Napoli, men mine forældre flyttede til Gaeta da jeg var helt lille. De syntes at Campania var for kaotisk at opfostre en barn i, og Gaeta er både smuk og rolig og ret berømt for især sin gode mad, der tæller lokale oliven og masser af grøntsager, antipasti og fisk”; siger Andrea, der i sin tid kom til København for at arbejde her 19 år siden, forelskede sig og besluttede sig for at blive.

Bevægelsen fra syd til nord

”Der er en stor tradition i Syditalien for at flytte væk for at arbejde - også til udlandet, hvis det kræves. Og jeg følte mig straks hjemme her i København. Jeg begyndte at arbejde som pizzaiolo – pizzabager – som jeg var uddannet til i Gaeta, men ville noget mere. Så startede jeg på en restaurant, der ligger lige ovre på den anden side”, siger Andrea, og peger på tværs af trafikken. Trattoria Sud ligger lige på hjørnet af Frederiksborggade og Nørre Farimagsgade. Blot et stenkast herfra ligger Torvehallerne og Nørreport, men Andrea fik med sit nye arbejde øje for den oplagte location på hjørnet, som han gik og drømte om at købe.

”Her lå allerede en restaurant, så jeg gik bare forbi et par gange om ugen og købte en kaffe og spurgte, om ejeren ville sælge. Efter et godt stykke tid fik jeg et ja, og så var min skæbne besejlet”, fortæller Andrea. I dag er staben fuld af kokke og tjenere fra Syditalien, inklusiv hans bror Pachi. Og Andreas kone, som er fra Brasilien, og tager smilende imod gæsterne.

 

Men hvordan får man succes med at åbne et italiensk spisested i en by, hvor det allerede bugner med restauranter med italiensk mad?

”Svaret på det spørgsmål tror jeg ligger i vores identitet. Vi er syditalienere med stort S og ønsker at omgive vores gæster med den varme, som man kender fra vores landsdel. Det gælder også i maden. Vi er så heldige at vores hjemegnsregion Campania er fuld af antipasti, og danskerne elsker det med små retter, som man kan sidde og hygge med. Men danskerne kan også lide det æstetiske udtryk, så vores signaturret her på Trattoria Sud er simpelthen vores Ulivo – et smukt forarbejdet bræt af oliventræ, som vi stiller til skue foran gæsterne på bordet, og toppes med de aktuelle antipasti.”

Hurtig frokost på italiensk

På det nyåbnede trattoria består antipasti’erne på forårsmenuen blandt andet af sprød torsk med tomater og pinjekerner – ’baccala’, der netop stammer fra Syditalien og griber tilbage til fordums tiders import af tørret torsk fra Norge – caprese salat med ost fra Puglia-regionen samt vitello tonnato med hjemmerørt mayonnaise fuld af urter. Som appetizer kommer der desuden en lækker skaldyrssalat ind på bordet, helt klassisk med kartofler, blæksprutter, blåmusling, citronskiver og sprøde strimler bladselleri.
 

PÅ den måde følger Andrea trenden indenfor klassiske, italienske trattoria’er i Danmark, hvor håndværket og råvarerne, som ofte importeres fra Italien, er i orden, men hvor der også må leges lidt med komponenterne. Desuden lover det godt at Pachi ude i køkkenet er uddannet konditor i Italien, og menukortet er allerede fuld af lækre desserter som hjemmelavet tiramisu, plumkage med limoncello-likør og en blandet tallerken lækkerier med Pachis signatur fra konditorkøkkenet.

Imellem antipastierne bydes der naturligvis på gode pastaretter, deriblandt vildsvin og den vegetariske, sicilianske normapasta garneret med auberginer og syditalienske oste, og derefter på mørt kød og dagens friske fisk. ”Noget, vi rigtig gerne ville lære danskerne fra den syditalienske kultur er at nyde frokosten lidt mere. Vi opfordrer derfor folk til at tage en helt enkel 2-retters frokostmenu for 125 kroner her hos os. Det er helt oplagt, både for de mange shoppere her i city, og de mange, der arbejder på kontorerne omkring os. Nyd livet lidt, lad madpakken blive hjemme og smut herned og oplev vores gode køkken. Det kan gøres hurtigt og nemt”, opfordrer Andrea.

Han skal hurtigt videre til Rødovre hvor en flok italienere har åbnet ostefabrikken la Treccia, hvor de laver italienske friskoste på økologisk, dansk mælk. Snart vil ostene være at finde på Trattoria Sud, og Andrea forsvinder ud af restauranten og videre ind i den københavnske trafik.