Der er kommet andre billeder på væggene, og bordene er blevet skiftet ud, men ellers ligner L'Altro sig selv. Lægger man nakken bagover og kigger op i loftet, kan man enddu skimte det særlige trægitter, som Elvio fik sat op i 1983 af nogle tyske håndværkere, som kom forbi og hjalp ham med gratis arbejdskraft, mod kost og logi. Nogle uger efter åbnede han Era Ora på adressen i Torvegade, og resten er dansk restaurationshistorie.

Men nu vil Elvio kunne fokusere på dels Era Ora og sit stenovnsbageri Il Fornaio, og derfor var det et held for begge parter, at han netop på L'Altro havde et stærkt team, der gik og legede med tanken om at købe restauranten. ”Egentlig startede det lidt for sjovt”, fortæller 21-årige Valerio Marandola. ”Jeg og Marcello gik og legede med det her tankeeksperiment, og så fortalte vi Elvio om det. Og han var slet ikke afvisende”.
Det er ellers kun 2 år siden, at Valerio flyttede permanent til København, men hvad de fleste nok ikke ved, er, at den spinkle romer har en livslang tilknytning til Danmark takket være hans forældre, som har haft danske venner siden 1978. Da han første gang kom til landet var han derfor blot 3 måneder gammel, og det skandinaviske gik ham åbenbart i blodet, for i dag kan han ikke forestille sig et bedre liv: at have det italienske sammenhold, som han har fået her i København, kombineret med de muligheder, som Danmark giver ham på arbejdsmarkedet i kontrast til forholdene i Italien.

Det er i dag Valerio, der tager imod gæsterne som restaurantchef, mens 29-årige Marcello styrer L'Altros lille køkken, som han også gjorde med Elvio som chef. Marcello kommer fra den syditalienske 'hæl', Puglia, og har med sig en stor kunnen udi det solvarme, sunde og enkle køkken, som findes helt sydpå. De to er blevet bedstevenner, og realiserer nu deres drøm sammen.
 

Helt præcis kommer Valerio fra den lille landsby Monterotondo udenfor Rom, hvor han i dén grad er vokset op med et rustikt køkken, det såkaldte fattigmandskøkken, 'la cucina povera', der blev udbredt i det fattige Italien efter anden verdenskrig. Her blev man mætte af solide pastaretter, bælgfrugter som kikærter og bønner og hårdføre afgrøder som for eksempel den romerske artiskok, som alle i Lazio (den region, Rom ligger i) er fuldstændig vilde med. Og det sætter selvfølgelig sit præg på L'Altro, der lige nu netop har flere romerske retter på menuen, da der også står en romersk kok i køkkenet. ”Men lad mig understrege at vi altså serverer retter fra hele italien med udgangspunkt i det rustikke landkøkken fuld af saft og kraft. Folk vil ikke så meget kunne smage forskel på maden i forhold til før – det anderledes ligger nok mere i vores kreative tilgang til retterne, hvor selve ideerne er nye,”, fortæller Valerio.

De idéer er inspirerede af den revitalisering, som den københavnske madscene har gennemlevet i det sidste årti. Danskerne har turde kigge på deres gastronomiske arv, og finde på nye metoder og kombinationer. Og det finder det nye ejerteam på L'Altro interessant. Marcello og Valerio leger derfor også med de italienske dogmer, uden dog at pille ved det grundlæggende. ”I front har vi hele tiden den gode smag og harmonien”, fortæller Valerio. Men retterne er alligevel mere moderne i udformningen og præsentationen på tallerknen, samtidigt med at de har kigget de skandinaviske stjernekokke over skulderen, når det kommer til nye teknikker, som kan give et stykke kød eller en grøntsag en anderledes identitet. 

Men nu hvor Valerio både har Italien og Danmark så godt inde under huden, hvad tænker han så om alle de nye moderne restauranter, der dukker op, som tydeligvis laver fusioner mellem det italienske og det nordiske? ”Jeg synes ikke, der er noget galt i blandingen af de to køkkener, jeg synes bare det er vigtigt at hver enkelt restaurant tydeligt signalere, hvad den står for”, erkender Valerio. Og her må L'Altro absolut tælles med i den klassiske kategori af italienske restauranter. Stedet har i flere år haft en bib gourmand i Michelin-guiden, der indikerer at man her kan få en særlig lækker oplevelse til relativt få penge. Og i og med at Valerio og Marcello stadigvæk har et nært venskabsforhold til Elvio, er vinene på L'Altros kort de selv samme som altid. Båndene er endog så stærke, at de to restauranter, L'Altro og Era Ora, der vitterligt kun ligger et stenkast fra hinanden på Christianshavn, også ofte hjælper hinanden med arbejdskraften. ”Så smutter vi over og giver en hånd, hvis de er pressede, og omvendt”, slutter en stolt Valerio.