Gang i grillen på Nemo’s køkken

Pladsen foran Café Nemoland er med sine i hvert fald 200 udendørs pladser et rigtig godt sted at slå sig ned på en solskinsdag. Hvis man vel at mærke kan klare 80’er-rock i ørerne og en heftig omgang Ganja i næsen.

Stedet er hangout for alle slags mennesker, og stemningen er særdeles afslappet.

Fra i år er der kommet nye kræfter i restauranten, som nu lyder navnet Nemo’s Kitchen. Thaimad og fedtet fast food er ikke længere at finde på adressen men derimod gode burgere, brunch, sandwich og andre klassikere fra cafékortet. Anbefalelsesværdig er stedets grillede bøfsandwich med bløde løg eller den argentinske oksefilet med champignonsovs (ja sovs), som ganske vist altid serveres well done men fred nu være med det.

Snup en Ale no. 16 til og læn dig tilbage.


Økobuffet og kolde sodavander på Grønsagen

Grønthandleren for enden af Pusher Street er en skøn lille oase. Ud over at proviantere op på frugt og grønt af både økologisk og konventionelt tilsnit kan man her få sig en gang fortrinsvis økologisk og vegetarisk hjemmelavet mad til særdeles rimelige priser.

Den lille buffet bliver sat frem klokken 12 hver dag, og så er det ellers med at kaste sig over tofubøffer, rødkålssalat, humus og andre gode sager med og især uden kød. En Naturfrisk-sodavand til og så lige et stykke hjemmebagt brød, og en frokost er i hus for 60-70 kroner.

Interiøret i Grønsagen er et dameblad værdig med al sin chabby-chikke drivhusstemning med afskallede møbler og ting i potter. Udestillingen tæller 10-12 pladser, hvis man sætter sig tæt sammen.


Hjælp hinanden på Morgenstedet

På Morgenstedet vil de fleste gamle verdensfarere sandsynligvis få deja vu tilbage til dengang, de sad på en strand i Indien/Mexico/Thailand og mødte en eller anden hippietype, der var rejst helt derud for at bo og så også lige åbnede en restaurant.

Maden er også her tilberedet uden de helt store forudsætninger for madlavning men sprængfyldt af holdninger til, hvad der er godt. Vegetarisk, primært øko, hjemmelavet, lokalt. Alt sammen pluspoint, som lagt sammen med de skæve møbler, den venlige betjening og den joviale stemning i lokale og gårdhave giver en temmelig god samlet score. God karma kunne være en udmærket samlebetegnelse for en oplevelse på Morgenstedet.

Her er børn meget velkomne, og alle hjælper til, når bordet skal ryddes efter brug. Man kigger næsten over 70-liters rygsækken på vej ud. Og glæder sig over, at den slags steder ikke kun findes i backpackerland.

"Har man ikke selv medbragt proviant er der god hjælp at hente lige i nærheden. Cykelhandleren Christiania Cykler fører for eksempel de fremragende Hansens Flødeis."

Spis ’fint’ på Spiseloppen

Spiseloppen skriver stolt på deres hjemmeside, at her betales skam både skat, moms og husleje. Og Spiseloppen er da også Christianias mest ’rigtige’ restaurant. Der er ganske vist noget folkekøkkenagtigt over indretningen, men kortet er omfattende og priserne i det højere middelleje.

Betjeningen kan af og til virke noget fraværende, og er således helt i tråd med det ry, christianitter har blandt den brede befolkning. Heller ikke maden på tallerkenerne er altid helt fokuseret, men stemningen er god, og ofte er der temmelig travlt på stedet.

Er man bare til en bøf og et glas rødvin uden de helt store dikkedarer, kan Spiseloppen klart anbefales.


Is og øl i parken

Parken for enden af Pusherstreet og ud for cykelhandleren er netop åbnet op med nyt græs på. Så det er bare med at slå sig ned med øller og is og store håndrullede cigarer.

Har man ikke selv medbragt proviant, er der god hjælp at hente lige i nærheden. Cykelhandleren Christiania Cykler fører for eksempel de fremragende Hansens Flødeis.

Er man mere til flydende varer, tilbyder den nærliggende købmandsforretning Indkøbscentralen (Indkøberen) et bredt udvalg af kvalitetsøl fra bl.a. Hancock, Thy og Refsvindinge. 


Sol og pool på Månefiskeren

Månefiskeren har et skilt hængende om, at de er landets sikreste café. Årsagen er de mange politirazziaer, stedet har været udsat for især i tiden lige efter lukningen af Pusher Street.

Nu ryges der kun ude, og kun indtil nogen råber ’ost’, hvilket betyder, at politiet er på vej. Inde er der poolborde og bordfodbold, mens hovedattraktionen må siges at være stedets udendørsservering, som ligger i læ og har sol dagen lang.

Månen er især god til morgenmad. Her står den på smør-selv ostemadder på godt brød fra Lagkagehuset, toast med skinke og ost (i toastmaskine som man kender dem fra barndommen), baked beans, bacon og spejlæg. Kaffen er ikke så ringe, og der er adskillige Søbogaard- og Voelkelvarianter at vælge imellem.