”Vi vil gerne have det derned, hvor fisk er for alle og fisk er en hverdagsting at spise,” foræller restauratør Anders Selmer, inden vi sætter os til bords på den første åbningsdag hos Kødbyens Fiskebar. De sidste håndværkere er netop sendt ud af bagdøren, og restaurant såvel som casual t-shirt-beklædt personale virker klar til at tage udfordringen op: Håndtering af de mange gæster, som snart vil strømme ind ad dørene og ikke mindst den større mission - at lære danskerne, at fisk ikke er så farligt besværlig en spise, at den er overladt til fint brug og børns mareridt.


Hummergaffelcertifikat ikke nødvendigt

”Det skal være lettere at spise fisk. Her får man fisk uden ben, og man kan komme herind uden at vide, hvordan man bruger en hummergaffel. Det skal helt ned på jorden,”  forklarer Anders Selmer.

Og der er da heller ikke hverken hummergafler, fiskeknive eller skylleskåle at øjne nogetsteds i den trashy-lækkert indrettede restaurant med afskallede døre som bar og rumadskiller.

Vil I så lære folk, hvordan de spiser en hummer, eller hvordan, vil vi vide...?  ”Hvis folk vælger hummer, tager vi det hele ud af skallen for dem. Vi har faktisk hummer på menuen, men meget af det, vi har, er helt almindelige ting som blåmuslinger og kulmule, så folk kan føle, det er hverdag at spise fisk,” får vi forklaret. Nå sådan!

Og så skal man for resten også være meget velkommen til bare at komme forbi til en enkelt hovedret og et glas øl, hvis man ikke er til den helt store gastronomiske tur. Netop af samme grund loves alle borde ikke ud hver aften – man skal kunne komme forbi impulsivt, uden at have reserveret først.

"Er det hverdagsagtigt, så? Det er enkelt, ligetil og til at betale. Så i en smukkere, sundere, mindre leverpostejagtig hverdag, der må man sige, at Kødbyens Fiskebar passer lige ind."

Råt og småt til smukkere hverdage

Kortet indeholder en hel del rå serveringer af knivmusling, kammusling, østers og tang. Er det nu også hverdagsagtigt?

”Ja, det håber jeg, det bliver. Fra min tid på Noma så jeg, hvordan folk blev klar til at spise al den her friske, rå mad, og det er helt klart en trend, vi fortsætter. Så sent som i går var der et seminar om, hvordan rå mad faktisk er meget bedre for menneskekroppen,” siger Anders Selmer.

Undersøges må det jo. Og nej, der er faktisk slet ikke noget skræmmende over de kæmpestore Bretagneøsters med vinaigrette og citron eller den fine lille anretning af rå knivmusling med ramsløgcreme, som bliver sat foran os.

Hverdagsmåltidets gode hjælpere, pande og frituregryde, har været i brug ved tilberedningen af krabbesandwichen – simpelthen en hel, tempuradybstegt softshellkrabbe mellem lidt ristet brød og peberrodscreme. Fish ’n’ chips og kammusling med brunet smør og nye ærter virker også genkendeligt om end de lige har fået lidt mere kærlighed og anretningsmæssig opmærksomhed end standardvaren.

Er det hverdagsagtigt, så? Det er enkelt, ligetil og til at betale. Så i en smukkere, sundere, mindre leverpostejagtig hverdag, der må man sige, at Kødbyens Fiskebar passer lige ind.