Bocuse d'Or

Vel nok den mest prestigefyldte madlavningskonkurrrence på verdensplan – et slags olympiske lege for kokke, hvor lande stiller med en kandidat og henover internationale semifinaler arbejder sig frem mod finalen i Lyon. Her er begivenheden blevet afholdt hvert andet år siden 1987, og Danmark har høstet hæder i de sidste 10 af dem, enten via priser eller på grund af særlige udmærkelser af retterne. Guld har vi vundet 1 gang – det var under Rasmus Kofoed i 2011, og sølv har vi fået 3 gange, ved Jesper Foldager i 2013, Rasmus Kofoed i 2007 og Jens Peter Koldbæk i 1993. Bronze fik Rasmus Kofoed i 2005, og blev dermed den mest vindende VM kok nogensinde. I 2015 håber vi atter på at komme på sejrsskamlen sammen med Kenneth Hansen. Han er dette års danske kandidat og forbløffede dommerpanelet ved semifinalen i Stockholm den 4 april 2014, hvor han bla. servede gris med blod og hvide asparges. Bocuse d'Or afholdes den 27-28 januar.

Årets Kok

Danmarksmesterskabet for professionelle kokke er blevet afholdt 23 gange, og i takt med Danmarks voksende rolle på det internationale madkort er begivenheden vokset løbende i både størrelse og prestige. I år løber konkurrencen af stablen i Bella Centret – initiativtagerne er HORESTA og Hotel- og Restaurationsskolen i Valby, der jo selv står for at udklække de mange talenter, som senere skrider ud på de bonede restaurantgulve i den gastronomiske superliga. Sidste år blev finalen afholdt i Herning, og vundet af Morten Falk fra Kadeau. Årets Kok afholdes den 22 februar i forbindelse med Copenhagen Food Fair.

Mad + Medier-prisen

Mad er ikke kun råvarer og kokkehuer – omkring gastronomiens kunst pulserer en åre af formidlere, anmeldere og meningsdannere, som sørger for at tygge, fordøje og analysere alle tendenserne, så de kommer ud til offentligheden på bedste vis. Det er kommunikationsnetværket Mad + Medier, der siden 2013 har uddelt Mad+Medier-prisen til fagfolk indenfor kommunikationsbranchen – og begivenheden er spændende for alle dem, der følger med i anmeldelser, madblogs, madfotografi og den kunstneriske formidling af madens visuelle sider. I 2010 iværksatte Mad+Medier Danmarks første store konference for madbloggere under titlen Madbloggersymposium og har nu slået deres navn fast med prisen, der uddeles indenfor kategorier som Anmeldelse, Mad og Sociale Medier, Madfotografi og Mademballage. Prisen uddeles i juni.

The Worlds 50 Best Restaurants

Danskerne blev for alvor fortrolige med denne liste da noma i 2010 stormede ind på en førsteplads. René Redzepi og hans team bed sig fast indtil 2013, hvor El Celler de Can Roca fra Catalonien strøg helt til tops. I 2014 fik noma dog titlen igen, og det bliver spændende at se, om den lille perle på Christianshavn kan fastholde sin position i år. Listen bliver lavet af det britiske magasin Restaurant og baseres på bedømmelser fra særlige autoriteter indenfor branchen: kokke, restauratører, gourmet'er og anmeldere fra hele verden, der giver points udfra et sindrigt listesystem.
Afgørelsen falder den 1 juni i London.

Michelin Guiden

Det var i 00'erne at den berømte franske guide for alvor begyndte at smide om sig med stjerner i Danmark, og pt. Kan København bryste sig af 13 restauranter med 1 stjerne, 2 med 2 stjerner samt 12 steder, der har fået tildelt en Bib Gourmand. I de sidste par års tid har snakket herhjemme gået på, hvornår guidens inspektører mon belønner os med en 3 stjernet af slagsen? Og så kan en del gastro-autoriteter ikke forstå, hvorfor Michelin bliver ved med at 'overse' Mielcke og Hurtigkarl som en oplagt kandidat til 1 stjerne. Spændende bliver det også at der i år øjensynligt udkommer en nordisk Michelin guide – det kan næsten kun resultere i flere stjerner til Danmark – og måske endelig, til provinsen? De næste michelinstjerner offentliggøres i starten af marts.

Årets Gericke

Denne gastronomiske pris uddeles årligt af foreningen Danske Madanmeldere og blev indstiftet i 2000. Den belønner det bedste fra året før i kategorierne Årets Forret, Hovedret og Dessert og trækker på det danske anmelderkorps' oplevelser på restauranter i det ganske land. Faktisk vælges retterne henover året – og på selve dagen for prisoverrækkelsen tilberedes de for et dommepanel af anmeldere udfra grundkriterierne smag, idé og udseende. Årets Gericke uddeles hvert år den 3 søndag i september.

Den Danske Spiseguide

Den Danske Spiseguide udgives af en af dansk gastronomis vigtigste formidlere, nemlig Bent Christensen, som siden 1978 har kåret blandt andet Årets Restaurant og Årets Ikon igennem sin guide. Guiden indeholder information om det bedste indenfor den danske gastronomiske verden og er landets mest ajourførte bedømmer af de danske restauranter – og giver et flot billede af hele landets gastronomiske udbud, og er derfor ikke kun en 'københavnerguide'. Guiden udkommer i slutningen af oktober - overbygningen The Nordic Price og guiden 66 Best Restaurants, der inkluderer restauranter fra hele Norden, fejres i maj 2015.

Årets Vildtret

Siden 2011 har foreningen Bæredygtig Jagt afholdt konkurrencen Årets Vildtret for at skabe fokus på Danmarks ypperlige vildtkød og efterårets herlige aromaer, og det har i løbet af de sidste par år fået nogle af landets bedste kokke til at indsende opskrifter med netop deres bud på den ultimative vildtret. Af dem udpeges de 6 bedste, som så skal tilberedes for et dommerpanel – i 2014 bestod det bla af Francis Cardenau, Rasmus Grønbech, landmanden Søren Wiuff og Børsens Ole Troelsø. Konkurrencen blev afholdt i Forum og vundet af Tommy Jespersen fra Falsled Kro med en perfekt raviolo fyldt med lever, lår og hjerte fra gråand. Årets Vildret kåres i slutningen af oktober.