Bogen er sammensat af forfatterens rejsebeskrivelser til 25 forskellige locations, som det hedder i bogen, og til hver location hører så en række opskrifter (100 i alt). Opskrifterne er suppleret af de smukkeste billeder (af Line Thit Klein), ikke to er ens, og man får helt konsekvent mundvand, uanset om der er tale om langtidsbraiseret agerhøne med trøffel eller farmand Cunninghams Cornish pasty. Desuden udmærker opskrifterne sig ved at være utrolig tilgængelige og anvendelige. Et par af opskrifterne har tidligere været bragt i Berlingskes søndagsmagasin M/S, og det var tildels sådan, ideen til bogen opstod:

“Vi fik utrolig mange positive tilkendegivelser for vores serie til M/S, især Lines smukke billeder, som notorisk er anderledes, end hvad man hidtil har set inden for madfotografi, men også historierne var folk meget begejstrede for. Så jeg tænkte bare: Man burde lave en hel bog på den måde. Og sådan en bog skriver jo sig selv! Derudover havde jeg også bare lyst til at lave noget andet end bare mad, mad, mad. Så jeg begyndte at fotografere. Og jeg rejser jo meget, bl.a. besøger jeg en masse madfestivaller, så det var var egentlig oplagt bare at begynde og fortælle i ord og billeder om nogle af de ting, jeg oplever. Nu har jeg fx lige været i Sydney og Shanghai og Paul Food II er allerede på tegnebrættet. Jeg kan slet ikke holde op med at fotografere og fortælle. Mit næste projekt bliver måske at leje et gammelt Citroën-rugbrød og køre rundt i Frankrig og lave 'Paul's France', eller noget i den dur. ”

Kloden rundt med Paul
Det er, som om man er med, når Paul, an englishman abroad, går der i skovbrynet ved Korsør Skov, langs strandkanten på Sejerø, på gaden i London og Tokyo, Miami og Læsø, New York og Santiago de Compostelà, Hongkong og Cornwall, her, der og alle vegne, åben og modtagelig, begejstret og ydmyg, blot bevæbnet med sin nysgerrighed, sit nærvær og sine sanser. Han sludrer med os på sit umiskendelige Paul-danske, og vi labber det i os, bliver glade i låget og underholdt, får udvidet vores horisont.

Jeg kender ikke andre kokke, der på den mest selvfølgelige måde, tilmed i et og samme kapitel, tager os med til indernes Green Street i London, hvor vi spiser lammehals 'Rogan Josh', for i næste nu, på næste side faktisk, at lukke os ind Auguste Escoffier's køkken på Londons Savoy Hotel. Det fungerer. Faktisk virker det som den største selvfølge. Det er oplevelsen, historien – og smagen, der bærer opskriften. Og vel er der jordbær, der bliver dehydreret, café au lait, der bliver dekonstrueret, chokoladebarre, der bliver beklædt med det pureste guld, men der er frem for alt rene kreationer båret af klare historier og kærlighed. Kærlighed til maden, til stederne, til menneskene, både dem, vi kender, og dem, som vi ikke kender. Paul Food er på alle måder en anderledes kogebog. Og at det netop er Paul Cunningham, som jo på mange måder er noget af en multikunstner, der er kokken bag årets mest kreative kogebogsudgivelse, ligger på mange måder lige til højrebenet.

Joh, Paul Food er en stor bog. Et sammenkog af ord og billeder, fortællinger, opskrifter, altsammen sat på papir i et bestemt format og af en bestemt gramvægt, tilsat smuk grafik. Men samtidig er Paul Food meget mere end bare det. Paul Food er både væsentlig, underholdende og rørende og på mange måder for stor til lille Danmark.

Paul Food af Paul Cunningham, Politikens Forlag, 2010, 400 kr.