I midtfirserne blev Østrig ramt af en vinskandale, hvor en håndfuld afsporede producenter blev taget i at hælde frostvæske i deres vine. Det forgiftede hele den østrigske vinindustris renommé og efterlod de ældgamle og af romerne anpriste vindistrikter i glemsel.

Men hvad så nu, har vi tilgivet østrigerne?

"På lang sigt var skandalen måske det bedste, der kunne være sket for østrigsk vin. Kendsgerningen er i hvert fald, at der fra de østrigske vinregioner omkring selve Wien i den østlige fjerdedel af landet gang på gang dukker vine op af international topkvalitet," siger Sebastian Rind Nellemann.

"Det er ikke længere blot en velbevaret hemmelighed, at man i Østrig, nu godt 25 år efter vinskandalen, laver fremragende vine. Særligt de hvide- og søde vine er i de seneste år blevet rost til skyerne i både danske og internationale tidsskrifter og har på de fleste, toneangivende restauranter fundet vej til både vinkort og vinmenuer."

Toprestauranterne elsker de østrigske vine

Hvor kan man finde vinene?

"Herhjemme er vinene typisk af finde på restauranter som Noma, Formel B, Geranium, Premisse, Kiin Kiin, Falsled og lignende, hvis sommelierer, i deres søgen efter ualmindelige kvalitetsprodukter, var blandt de første til at få øjnene op for det for få år siden stort set glemte vinland. Men også blandt en underskov af knap så eksklusive restauranter har vinene efterhånden vundet fodfæste."

Hvorfor er vinene så populære?

"Særligt det fortrinlige samspil med såvel det nye nordiske som det asiatiske køkken har mange steder udmøntet sig i hellige alliancer mellem mad og vin."

"Det er også vigtigt, at på trods af at være en nichepræget vinkultur med en globalt set minimal produktion – til sammenligning laver enkelte californiske vinproducenter på årsbasis mere vin egenhændigt, end man gør i hele Østrig sammenlagt - er den østrigske vinkultur usædvanligt differentieret. Formentlig den mest variede vinkultur i verden størrelsen taget i betragtning. Til trods for det faktum, at man i Østrig kun producerer, hvad der svarer til ca. én procent af den samlede verdensproduktion, har vinene en helt ekstraordinær spændvidde."

"Herhjemme er vinene typisk af finde på restauranter som Noma, Formel B, Geranium, Premisse, Kiin Kiin, Falsled Kro og lignende, hvis sommelierer, i deres søgen efter ualmindelige kvalitetsprodukter, var blandt de første til at få øjnene op for det for få år siden stort set glemte vinland."

De hvide vine spænder bredt

Hvad kendetegner østrigsk vin i dag?

"De østrigske hvidvine spænder lige fra stringente, vibrende vine med knivskarp syrestruktur på for eksempel Grüner Veltliner og Riesling, til saftig Chardonnay og aromatisk Sauvignon Blanc. Først og fremmest er det Grüner Veltliner, man i Østrig laver hvidvin på, og det er også den drue, der har været nøglen til vinkulturens internationale succes og opblomstrig."

Ny lettere stil i de røde vine

Drikker man ikke rødvin i Østrig?

"De østrigske rødvine oplever i øjeblikket en udvikling, der på mange måder minder om den, de hvide- og søde vine har gennemspillet de foregående år, og man kan med god grund forvente, at kendskabet til dem bliver øget markant de kommende år. Der er kommet et nyt fokus på mere elegante, raffinerede og regiontypiske vine på primært indfødte, østrigske druer, men også en del Pinot Noir. Det lader til at bære frugt sammen med en interesse for traditionel vinifikation uden moderne, teknologiske genveje og ofte også biodynamisk dyrkning."

Kan du summere op, hvordan har Østrig det som vinland?

"Efter en rum tid i glemsel synes jeg Østrig igen med rette kan karakteriseres som et væsentligt europæisk både rød- og hvidvinsland og afgjort et vinland med et enestående væld af vinoplevelser."