Da Patrick Lieffroy voksede op under sin far Jean Louis Lieffroys mesterkøkken på Falsled Kro, faldt det ham aldrig ind, at han selv en dag skulle stå bag kødgryderne:”Det var da hyggeligt og spændende med dynamikken i vores familie og al det, som min far skabte, men jeg var selv meget i tvivl om, hvad jeg ville beskæftige mig med. Derfor brugte jeg mine teenageår på blandt andet at gå på handelsskole i USA”, fortæller Patrick, der nu har fødderne under eget bord på Restaurant Lieffroy. Sammen med sin kone Helle og sin far har han gjort det, mange ville tro umuligt, nemlig åbnet en succesfuld gourmetrestaurant i Nyborg, der af mange anses som en af Fyns mest oplagte kandidater til en michelin stjerne.

Men i Nyborg? Hvorfor? Grundene var der flere af, betror, Patrick Spiseliv. Men først og fremmest var beliggenheden lige ud til vandet nord for bymidten og med fornemme hoteller som de nærmeste naboer noget af et smørhul:

”Vi ledte over hele landet, men da vi kom hertil Nyborg faldt vi pladask for stedet her, som fuldt ud levede op til mine kriterier for hvordan min egen restaurant skulle se ud. Hesselhuset er gammelt og fuld af stemning, og vi brugte en del ressourcer på at renovere bygningerne, så vi kunne flytte ordentligt ind. Skov, natur, strand og hav er lige udenfor døren, og så ligger vi tæt på motorvejen, så vores gæster kan komme hertil fra hele landet.”

 

Pendlere og købestærke kunder

Og det gør de, i dén grad. Faktisk har Restaurant Lieffroy vakt stor nysgerrighed netop på grund af sin evne til at kunne tiltrække et klientel, som de fleste kun tør drømme om, men Patrick lover mig at han hverken bruger penge på annoncer eller markedsfører sig hidsigt på de sociale medier:

”Vi er i den situation at vores restaurant er fyldt godt op alle ugens dage, og man skal være ude i rigtig god tid, hvis man vil have plads. Men egentlig tror jeg det handler om mund-til-mund og om at vi har ramt det helt rigtige prisleje, hvor det ikke er umuligt for hr og fru Danmark at gå ud og spise, samtidigt med at de altså får sig en ret unik oplevelse”, fortæller Patrick.

 

En vigtig faktor i dén ligning handler dog også om selve Nyborg by. Hvad de fleste for 15 år siden ville kalde en søvnig provinsby a la Korsbæk er under hastig forvandling, og taler man med Claus Roed fra Roeds Brasserie, har Nyborg undergået en ret utrolig transformation:

”Inden vi fik Storebæltsbroen i 1998 var Nyborg mestendels befolket af pæne funktionærfamilier, hvor man ville hinanden det godt, men hvor der heller ikke skete det store. Da broen så kom forvandlede det den sociale humus totalt. I dag bor der folk med en myriade af forskellige baggrunde og uddannelser i Nyborg, og en del af den pendler til København. Det har betydet en helt anden økonomisk kapacitet. Da jeg besluttede mig for at åbne min restaurant var en af tingene på vægtskålen da helt sikkert, at her var et pengestærkt klientel og en smuk, gammel bykerne, som der blev passet på”, siger Claus Koed.

Et opland med særlige leverandører

Med til fordelene hørte at han kunne være på forkant med udviklingen og åbne et gedigent spisested inden så mange andre begyndte at gøre det samme. I modsætning til Restaurant Lieffroy ligger hans spisested inde i den gamle bydel og er også besmykket med en baggård omkranset af mure i bindingsværk, hvor gæsterne kan spise ude når vejret tillader det. Og han kan både nyde besøg af turister, nyborgensere og stamgæster:

”Vi har efterhånden fået opbygget en rigtig god base af restauranter, som gør, at man går ud og spiser i sin hjemby i stedet for at køre til Odense. Det er vi alle utrolig stolte af. I 2011 begyndte jeg at mærke, at der var grøde i luften, og frem kom den ene restaurant efter den anden. Og jeg frygter ikke konkurrencen, tværtimod, jeg tror at det har en selvforstærkende virkning. Jeg var den første til at åbne et brasserie her, og jeg gør mig hver dag umage med at fine gode råvarer, som gerne må være fra Fyn og oplandet. Det tager tid at opbygge et netværk af gode leverandører, men dem bliver der også flere og flere af – tag bare Holckenhavn Slot og Rosilde Højgård her lige udenfor Nyborg, som nok laver Danmarks bedste kartofler”, fortæller Claus.

Udover Patrick og Claus kan Nyborg også byde på oaser som Teglværksskoven, hvor den energiske Rasmus Kirk Henriksen regerer, og Nyborg Destilleri, som byder på egen gin, rom, whisky og restaurant – blot for at nævne nogen. Og listen med gastronomer, der melder sig under madens fane i Nyborg, bliver stadigt længere. ”Det eneste, jeg frygter er, hvis der bliver priskrig, for det tror jeg ikke gavner nogen af os”, erkender Claus. ”Det der med at være til fals for tilbud og spotpriser. I stedet skal vi holde sammen og fortsætte de gode takter. Det fortjener vi alle, både os, borgerne og byen”, slutter han.