Han har det der købmandsgen i sig, det kan man se, såsnart man træder ind i butikken, og han står der bag trædisken iført lunt blik og købmandskasket. Han smører boller med ost til skolebørnene i kvarteret og sælger Chambertin til de kunder, der måtte have det behov, med samme overskud og samme imødekommenhed. Lige som det skal være.

Fra restaurantmand til købmand
Nikolaj er ikke hvem som helst. Han er gammel restaurationsmand og har været med (som restaurantchef), dengang Madklubben i St. Kongensgade hed Olsen, dengang Nikolaj(Kirk) havde Kirks i samme gade, dengang Cunningham var på Plaza, og dengang Konrad var byens in-sted, og senest har han drevet Nationalmuseets restaurant. Den Grønne Butik er således hans første butik, men når det kommer til mad – og vin – ved han godt, hvad det handler om for nu at sige det.

Kvalitet fremfor alt

En rigtig Irma-dreng, der er opfostret på den gode spegepølse fra Irma uden E-numre, sådan betegner Nikolaj, der egentlig er uddannet automekaniker, sig selv. “Det var interessen for vin, der startede det hele for mig tilbage i 1996. I 1999 blev jeg så uddannet sommelier, hvis man ellers kan kalde det for en uddannelse. Dengang hang jeg rigtig meget ud nede hos Paolo (Paolo Lolli, der driver Casa d'Antino og Enoteca i Dronnings Tværgade, red.) og hos Krüff (L'Esprit du Vin i Snaregade, red.).” Han fortsætter naturligvis den grønne linje i Den Grønne Butik, dvs. økologiske og biodynamiske varer ud over det hele, men med kvalitet for øje: “10% af varesortimentet kommer nok til ikke at være økologisk eller biodynamisk certificeret, men jeg kommer udelukkende til at handle med kvalitet! Og hvis jeg har noget ikke-økologisk, er det for det første selvfølgelig, fordi jeg mener, det er en ekstraordinær god vare, som jeg gerne vil kunne tilbyde mine kunder, men der vil altid været et bio-alternativ af den samme vare, så kunderne har valgmuligheden.”

På spørgsmålet, om han savner restaurationsbranchen, svarer han: “Der er meget mere nærvær her. Tempoet er dejlig roligt ift. restaurationslivet, og her er ingen sure kunder! Den Grønne Butik er et aktivt valg, folk tager, og det smitter på en eller anden måde af på stemningen – og på mig. Timemæssigt kommer jeg dog nok ikke til at gå så meget ned, til gengæld er arbejdstiderne i det mindste bedre, hvilket er væsentlig, når man har familie og to børn! Men det er krævende at være selvstændig, det kommer man ikke uden om.”

Det finder du blandt andet på hylderne i Den Grønne Butik:

Frisk frugt og grønt fra blandt andre biodynamiske Kiselgården
Økologiske kyllinger fra Sødam
Økologisk kød fra Mineslund
Naturmælk mejeriprodukter, også deres total svedige Høost
Mel, korn, kerner og brød fra Aurion
Stokes mayonnaise
Panda lakridsstænger
Chambertin fra biodynamiske Domaine Trapet og andre gode og mindre omkostningsrige vine
Sonett rengøringsmidler
Weleda hudplejeprodukter

– og nu her i december kan du desuden få øko-ænder fra Gothenborg. Læs mere her.