”Faktisk var der kun én i vores vennekreds, der anede noget om mad, da vi åbnede Sliders tilbage i 2014”, fortæller restauratør Christian Boysen, der har skabt miniburger-joint-universet sammen med Magnus Larsson, måske bedre kendt som Lukas Grahams bassist, restauratør Ludvig Abildtrup og producer Stefan Forrest. 

Det var på Nørrebrogade, hvor Sliders i dag er et af bydelens mest laid back spisesteder. Vesterbro-udvidelsen skete i 2018 efter en grundig forvandling af den gamle bankfilial, hvis hæveautomat i mange år havde været en vigtig reference for mange i nattelivet, før man kunne betale mobilt og digitalt.

Sliders med kaffebønner?

Nu ligger Sliders i stedet og lokker med sin greasy mad, som Christian selv kalder den. Idéen fik han og vennerne, fordi de ville lave noget sjovt sammen, og i øvrigt var trætte af det kedelige udvalg af burgere i byen:

”Enten kunne du få den helt traditionelle hos burger-kæderne, eller også kunne du sætte tænderne i en café-burger med al for hård grovbolle, som man næsten ikke kunne bide igennem, med billig købeketchup, agurk, lidt salat, kød og intet andet. Vi ville gøre det at spise burger til noget vildt og overvældende. Så vi begyndte at udvikle de første sliders, og vi prøvede ALT. Nævn noget, og det har været prøvet, jeg tror endda, vi testede en slider med kaffebønner i”!

Dekadent Dansker og Fede Frøken

En slider er amerikansk for en mini-burger eller mini sandwich lavet af blød bolle med alskens kreativt fyld, der kan spises i et par bidder, gerne som finger food og kanapéer til fester. Men Christian og holdet ville servere sliders som hovedret og give danskerne den vilde oplevelse at kunne få flere burger-oplevelser på én aften, der hver især smagte virkelig godt. Derfor indeholder deres menukort hele 10 sliders, der hver især er et resultat af et skarpt udtagelsesforløb:

”Vi har brugt talløse timer på at komme på det perfekte fyld, og begyndte at lave testspisninger for vores venner. Deres favoritter kom på kortet, og de holder stadig. For eksempel Little Miss Fatty med flammegrillet oksekødsbøf med en fed creme af bagte peberfrugter, løg, chili og mandler, toppet med cheddar, bacon og syltede squash. Eller Decadent Dane, med flammegrillet oksekødsbøf, smeltet vesterhavsost, karamelliserede løg og syltet æble.

Vi har fra vi åbnede til nu været tro mod vores DNA som består i konstant at udfordre det etablerede burger-begreb med nytænkende variationer og sammensætninger af elementer med forskelig kulinarisk oprindelse.”

Desuden har Sliders altid en Månedens slider, der i juni indeholder friterede tempura-rejer på en bund af råsyltet spidskål og chili toppet med en mayo med æble, persille og creme fraiche. Det får folk til at prøve noget nyt, og vælge anderledes. Måske med inspiration fra sidemanden?

En ventetid på blot 12 minutter

”Sliders er sådan et sted, hvor du både kan gå ind i og få en hurtig omgang take away, og hænge ud i timevis, mens du hygger.”, fortæller Christian. ”Vi har indrettet begge vores steder sådan, at man som gæst kan se hele restauranten, og være tæt på baren. Det giver en intim stemning, som får folk til at nærme sig hinanden. Måske begynder en gruppe drenge at skænke lidt øl op til pigerne ved bordet ved siden af, og så går snakken. Her sidder man ikke i båse, men praktiserer såkaldt ’social dining’, hvor det er let at tage kontakt, hvis man ønsker. Øllet serveres i kander, så det er bare med at komme i gang med festen. 

Vores gennemsnitlige ventetid i Sliders er 12 minutter. Det er vi faktisk ret stolte af. Vi har fået skabt en slags mutantbaby, der både rummer noget afslappet og noget seriøst. Vi pakker maden ind i fedtpapir i bedste diner-stil, så man selv kan pakke den ud ved bordet, men samtidigt skal den se lækker ud, ingredienserne være i top, og smagen sidde i skabet hver gang”.

Men at servere sliders kræver logistik. De små burgere indeholder en del komponenter, som bakkes op i mange timer før åbningstid så de hurtigt kan sættes sammen, og serveres rygende varme. Alt er lavet fra bunden, og kun 2 ting får de lavet andetsteds i byen, nemlig mayonnaisen og bollen. Sidstnævnte står bageriet Jalm&B for, som har udviklet den perfekte, bløde bolle til Sliders:

”Vi indså at vi ikke kunne stå og forme og bage tusindvis af boller hver uge. Det ville være vanvittigt! Men alle de andre ting tager vi os af, alt imens vi stadigvæk udvikler på nye smagskombinationer i køkkenet. Vi gider ikke være konceptuelle, og derfor er det vigtigt at vi ikke sidder fast i en gænge, hvor vi bare kopierer os selv.”

Lukas Graham som improvisator

Christian holder af gimmicks og aktiviteter og har omdannet bankens gamle bankboks i kælderen til et private dining room i asiatisk retrostil med japansk karaoke, som er tilsluttet et gammelt tv med flimrende skærm. Stedet er oplagt at bruge, når restauranten ovenpå er fuld, eller til større selskaber, der vil have deres egen fest. De overraskende elementer er dog ikke forbeholdt Sliders på Vesterbro:

”På Nørrebro har vi et klaver stående oppe i restauranten, som alle må spise på. Det har i tidens løb skabt centrum for adskillige spontane intimkoncerter. Vi har jo Magnus Larsson fra bandet Lukas Graham i teamet, og Lukas har da også lagt vejen forbi, og holdt improviserede koncerter. Ligesom Kesi, Noah Carter, Patrick Dorgan og Scarlet Pleasure. Det er et overraskelsesmoment, som er virkelig sjovt, og som gør os unikke. 

Siden vi åbnede i 2014 er der åbnet andre steder med sliders, det er ikke længere noget nyt. Men vi ser det som et kompliment at blive efterlignet. Dog har jeg hørt om et sted i Sverige, som fuldstændigt har kopieret os, helt fra indretning over skriften på skiltet til retterne på kortet. De har tydeligvis været her og gjort et grundigt forarbejde. Men det er da værst for dem selv, at de er så blottede for kreativitet. Vi har set supersjovt her, og nyder at tilfredsstille gæsterne. Det er det vigtigste ved at drive forretning”, slutter Christian.