”Hvor blev de gode råvarer af, som jeg havde oplevet i udlandet? Herhjemme var der små firkantede pakker med kylling, som lå og var vacuumpakkede i kølediskene. Det syntes jeg var ærgerligt, nogen burde gøre noget.”

Ordene er Kim Møllers. Også kaldet Kongen. Han kom hjem som ung student efter nogle ”obligatoriske år på dannelsesrejse” med rygsækken fuld af kulinariske oplevelser fra hele verden, fra fødevaremarkederne i Paris til de bonede gulve på nogle af Londons fineste restauranter. Ærgrelsen endte med, at han selv tog affære og startede grønthandleren Kong Gulerod i Århus.


Surt slid, der rykker

Otte år og en masse hårdt slid senere har hans lille butik i M.P. Bruunsgade opnået hæder og anerkendelse som en af landets absolut bedste grønthandlere men vigtigst af alt, mener Kim, får han hver dag rykket en lille smule ved folks opfattelse af, hvorvidt kvalitet eller kvantitet er vigtigst, når det kommer til det, vi stopper i munden.

”Hver dag er det mit mål at gøre en forskel. Det er surt slid og det er op ad bakke hele tiden, men hvis jeg ikke gjorde det, hvem skulle så gøre det?”


’Vi gider ikke købe det lort mere’
Kim Møller har ikke den store tiltro til de danske forbrugere og deres dømmekraft. Og det kommer kun til at stå værre og værre til, hvis ikke nogen vil give supermarkederne lidt modstand, mener han.

”At få ændret danskernes holdning til kvalitet kræver, at vi går supermarkederne lidt mere på klingen, og nogle flere siger ’hør her vi gider ikke købe det lort mere, vi vil have noget, der er i orden.’ Hvis bare flere ville tænke på den måde, så ville vi få et sundere liv frem for alt det færdigprodukt-junk food-lort, der ligger i dybfrysere og bare skal i ovnen for at færdigbages. I realiteten er der jo ingen af os, der ved, hvad der er i. De kan jo have stoppet det med hvad som helst. Og det gør de.”

Der bliver ikke langt fingre imellem, for Kim Møllers harme er stor og en del bandeord er da også røget i redigeringen af denne artikel. Der er ikke noget tvivl om, at her er en mand, som er optændt af indignation over supermarkedernes og de store fødevareproducenters magtposition i forhold til den danske madkultur.

”Vi er jo et landbrugsland, så hvorfor kan vi ikke lave nogle ordentlige grøntsager?” Spørgsmålet falder retorisk og Kim Møller er da heller et øjeblik i tvivl om svaret:

”Fordi vi er et discountland. Vi skal have kvantitet frem for kvalitet, og supermarkederne giver os ikke noget alternativ.”

Selv vil han give folk et kvalitetsalternativ, frugt og grønt som smager bedre, er sundere og fremstillet på en ordentlig måde, hvor de samvittighedsfulde bønder også kan være med og ikke kun de storsprøjtende kæmpeproduktioner i Holland og Spanien. Det gør han blandt andet ved jævnligt at tage til Hallerne i Paris for at besøge sine leverandører af nøje udvalgt sydeuropæisk frugt og grønt, ligesom han gerne slår et smut forbi den lokale bondemand for at høre, hvad han har af spændende varer til butikken.

”Da vi startede, var det noget med at plukke kyllingerne hele og smide dem i friske salater og gode sandwich og sådan noget. Nu handler det hele om penge på nær nogle enkelte steder. Sådan er det desværre blevet.”

Grønthandlerens guide til god mad i Århus
Kim Møller var selv med til at starte én af de hotte caféer ved åen i Århus op i starten af ’90-erne og begræder den udvikling, der siden har gjort åen til et sted ”med den ene madfabrik efter den anden.”

”Da vi startede, var det noget med at plukke kyllingerne hele og smide dem i friske salater og gode sandwich og sådan noget. Nu handler det hele om penge på nær nogle enkelte steder. Sådan er det desværre blevet,” siger  han.

Men dermed ikke sagt, at Århus ikke har gode steder at gå hen at spise. Dem er der heldigvis kommet masser af, mener Kim Møller og anbefaler gerne nogle favoritter til enhver lejlighed:


Til en god kop kaffe

”Hvis man skal drikke kaffe, er der kun ét sted, det er Sigfreds Kaffebar. Personalet er veluddannet, og de får virkelig lov at lege med kaffen.”


Fantastisk mad i kaotiske omgivelser
Klassisk 65 er et hyggeligt sted med mad, der er skåret helt ind til benet. Det er virkelig spitzenklasse og tjenerne er meget kompetente og står og flamberer ved bordene. Men det hele er sådan meget laissez faire-agtigt og det kan man enten lide eller også kan man ikke.”


Den lille franske oase
”Så er der Le Coq, vores lille franske oase. Det er en fransk bar, hvor de har bordfodbold og hvor man kommer for at drikke øl, men så har de også en restaurant ved siden af med supergod mad.”


Den billige til en tur i byen med vennerne
Sct. Oluf er en rigtig billig restaurant, hvor man får tre retter til 148 kroner. Man får, hvad man betaler for, så det er ikke nogen stor gastronomisk oplevelse, men er du ude med nogle venner, som bare skal have noget at drikke og spise, så er det et rigtig godt sted.”

Den italienske
Svineriet er italiensk gourmetrestaurant på højt niveau. Baggården er meget skræmmende, det ligner sådan et sted, hvor narkomanerne sidder og stikker sig, og du kan få et blowjob af en narkoluder ved siden af, men når man så træder ind i de gamle industribygninger, så er det hele superlækkert.”

Gourmet Garagen er Svineriets mere basale trattoriakøkken med pølser og pasta og hvad man nu ellers har.”


Gourmet hvor alle kan være med

”På Restaurant Substans får man super service og rigtig god mad til priser, hvor alle kan være med. Et par dage om ugen er der fire retter med vin for cirka 440 kroner, og så er det altså mad på et rigtig højt niveau.”

Det ypperste
Malling og Schmidt er noget af det ypperste, Århus kan præstere. Det er dyrt, men alle pengene værd.”