"Forhistorien er den, at hvert år i forbindelse med forberedelserne til Kokkenes Kok beder man omkring 90 af de bedste restauranter om at give deres bud på en kok, der har fortjent prisen. Ikke overraskende blev det i år René Redzepi, som langt flest har stemt på, men fordi han allerede har modtaget prisen én gang (i 2009, red.) kan han ifølge vedtægterne ikke få den igen. Derfor blev det besluttet at give prisen til huset Noma."

Forklarer John Gynther, som er Premium Food Manager hos Arla og mejeriselskabets repræsentant i bestyrelsen for Fonden.

René Redzepi havde ikke selv mulighed for at være til stede ved prisuddelingen, som fandt sted ved et fundraising-arrangement på Hotel Koldingfjord torsdag den 2. september.

I stedet optrådte Claus Meyer som Nomas repræsentant via livetransmission fra Trinidad, og Politikens madanmelder Adam Price modtog prisen på vegne af Noma.

De ultimative hæder
Karsten Deibjerg Kristensen, der er salgsdirektør i Danish Crown og næstformand i Fonden til Fremme af Dansk Gastronomi, overrakte prisen med ordene:

"Claus Meyer og René Redzepi har arbejdet stenhårdt og dygtigt med deres passion om at bringe nordisk gastronomi ud i verden. I år opnåede de fuldt fortjent den ultimative hæder for deres arbejde, da Noma blev kåret til verdens bedste restaurant."

Men hvorfor blev prisen ikke overrakt til nogle af alle de andre dygtige kokke fra Noma, fx souscheferne Thorsten Vildgaard, Søren Westh eller Victor Wagman, som vel reelt har en væsentlig andel i Nomas succes op til kåringen af restauranten som verdens bedste?

"Det var Noma selv der valgte, at Claus Meyer skulle være deres repræsentant, og det var jo et fundraisingarrangement, så det var sjovt for gæsterne at Claus, som de jo alle kender, kunne knytte nogle kommentarer til modtagelsen af prisen," forklarer John Gynther.

Tidligere modtagere af prisen er Lars Nielsen, Søren Gericke, Michel Michaud, Erwin Lauterbach og Francis Cardenau, og sidste år var det Bo Jacobsen, der kunne gå hjem med trofæet.