Glinsende sejlbåde i havnen, kølig hvidvin på bordene og en god snak henover det hjemmebagte rugbrød. Kommer man ikke fra Nordsjælland – eller har man aldrig bevæget sig nord for Hillerød - er det let at afskrive kysten fra Helsingør til Liseleje som en strækning lig den, som kendetegner Strandvejsbyerne. Men de mange fiskerlejer er på mange områder helt anderledes end det Nordsjælland, man hører mest om, når talen falder på regionen. For selvom der med årene er skudt adskillige liebhaversommerhuse op her, blæser der stadig en anderledes brise af fiskerhåndværk og lokalt ejerskab, når man for eksempel besøger en by som Gilleleje:

Det lokale ejerskab

”Der er da helt klart sket noget med byen igennem de sidste par år”, fortæller Henrik Magelund, som er direktør på Restaurant Gilleleje Havns Bageri og Delikatesser. Spisestedet ligger blot et par torskesmut fra vandet og det travle fiskermiljø og har en lang historie bag sig, også som missionshotel og nu vigtigt samlingspunkt for både turister og lokale. ”Samtidigt med at Gilleleje har bibeholdt et folkelig præg med en meget aktiv havn fuld af værfter, fiskere og små detailbutikker, så er der boblet et lokalt ejerskab op med borgere, der virkelig engagerer sig i byens liv og overlevelse.”

Henrik og resten af Gilleleje ved nemlig godt, at de især er i danskernes bevågenhed under højsommeren. Resten af året kan det være en kamp at være erhvervsdrivende i en lille kystby, men i Gilleleje har man sat ekstra kræfter ind i kærlighed til fiskerbyen. ’Gille’ er et gammelt dansk ord for ’snævert’ eller ’trangt’, og det er som om at byens placering i favnen af en krum pynt har skabt et robust samfund med en særlig, stærk identitet.

”Vi har et kulturhus, som virkelig har sat gang i byen også om vinteren, flere og flere iværksættere kommer til, og vi har op mod 26 spisesteder, hvilket er rigtig flot for en by med 6000 indbyggere”, fortæller Henrik Magelund. Han kan se at Gilleleje trækker på et stort opland sydfra, og på Restaurant Gilleleje Havn har de selv sat gang i lidt af et iværksættereventyr:

”I lang tid var det svært at finde et rigtig godt rugbrød i byen, hvis man ikke ville tage til takke med supermarkedets og bagerens sløje udgave. Derfor begyndte vi at bage vores eget rugbrød til vores gæster. Det blev så populært at vi nu har åbnet bageri hvorfra vi både sælger rugbrød, kager og delikatesser, ja selv brødblandingen kan købes, så man kan bage brødet friskt derhjemme. Og rugbrødet sælges nu fra 100 forskellige butikker på Sjælland”, fortæller Henrik. Andre populære steder i byen er Kystgaarden og Brasseriet Gilleleje.

 

At være dus med sin fisk

Selve Restaurant Gilleleje Havn går meget op i de lokale råvarer. Fiskene fanges i havet lige udenfor og købes på Gilleleje fiskeauktion, så gæsterne, som Henrik udtrykker det, bogstavelig talt ’kan være dus med fiskene’. Og mange af grøntsagerne dyrker de selv på en mark udenfor Gilleleje. I dag fremstår Restaurant Gilleleje Havn som en klassisk og hyggelig fiskerestaurant, der også indeholder historisk interiør fra 1973 af den berømte arkitekt Mogens Lassen. I dag er det Annette Bylow Sørensen, som ejer og driver stedet og har fået udviklet Restaurant Gilleleje Havn som et lille multi-brand.

Længere vestpå dukker de små fiskerbyer op som lejer, der især er kendte for deres strande og hyggelige havnemiljøer. Et af dem, der især er blevet globalt berømt i Danmark, er Tisvilde. Selve by-området og havnen hedder Tisvildeleje og er blevet sommerlejeplads for københavnerne i juli måned i en sådan grad, at ejer og kok af Bio Bistro, Ulrik Melby, kalder Tisvilde for Sjællands Skagen:

 

”Tisvildeleje er et helt specielt sted, hvor Bio Bistro i lang tid har været en gastronomisk centrum og udgangspunkt. Stedet har ligget her i årtier og har også tiltrukket kendte gæstekokke, og i sommerperioden arbejdes der virkelig hårdt. Det er lidt vores drøm at vi kan knokle i højsæsonen, for så at slappe af om vinteren. Vi ligger lidt i baglandet og satser derfor på middagsgæster om aftenen, og i denne sæson holder vi intimkoncerter med nogle af Danmarks største kunstnere – blandt andet Medina, Eran DD og Søs Fenger. De giver virkelig noget af sig selv og vil gerne være et sted fuld af mennesker og atmosfære.”

At ændre historien der fortælles

Ulrik og hans kone købte Bio Bistro i 2017 og er således landet midt i en af Nordsjællands mest hypede sommerbyer, der på få år har fået stablet både cykelløbet Tour de Tisvilde på benene og festivalen Musik i Lejet, hvortil der kommer tusindvis af gæster.

”Der er et meget forskelligt klientel her i Tisvilde. Både de unge fra København, som gerne vil have lidt gang i den, og dem, der har haft sommerhuse her i årtier, og elsker roen. Vi prøver at være et valg også udenfor sæsonen for at skabe det lokalliv, som en kystby bør have. Vi serverer både god, dansk mad i form af husmandskost og den daglige, lokale fangst fra vandet. De erhvervsdrivende her i Tisvilde kæmper udenfor sæsonen med den historie, der hedder, at folk aldrig rigtig ved, om der er åbent, og så gider man ikke køre herop. Hvis vi nu var et par steder, der gik sammen og bestemte os for at åbne, så tror jeg at vi kunne få skabt et flow af gæster, der ikke ville blive skuffede, og som ville få en god vane med at køre til vandet”, slutter Ulrik.