Midt i København, tæt på Vesterport Station, finder du et, eller nærmere to, små stykker af Italien, gemt væk bag en afdæmpet facade ud mod Vester Farimagsgade. Der er to døre: Én fører til restauranten Il Grappolo Blu, og den anden til det familievenlige Osteria Alfredo.

Begge steder har siden 2010 været drevet af ægteparret Alfredo Franco og fru May-Britt. Alfredo som køkkenchef og May-Britt som direktør med styr på driften.

Hvorfor tage til Italien, når Italien kan komme til dig?

Tag døren til venstre for det store italienske udtræk

Gennem de sidste ti år har ægteparret opretholdt det ægte syditalienske køkken og den autetiske stemning på restaurant Il Grappolo Blu. Ikke den slags stemning med bastflasker i loftet, men den slags, som tilrejsende italienske turister og forretningsfolk der bor på hotellerne i gaden opsøger, for at føle sig som hjemme et øjeblik, før de igen skal ud i et køligt København.

Her finder du også Restaurantchef & Sommelier Giuseppe Aliberti fra Lipari. Altid iklædt vest og slips sikrer han gæsterne en høflig og fagligt stærk oplevelse. Og han vedligeholder et virkelig kompetent vinkort – naturligvis med et stort udvalg af Brunello di Montalcino i centrum.

I køkkenet findes Alfredo. En høj, slank herre på 40 år med et skarpt blik bag brillen. Hans kompromisløse kogekunst stammer fra opvæksten i en lille by udenfor Napoli. Et sted, hvor råvarerne og den hjemmelavede mad betyder... alt, faktisk. Hans køkken er baseret på elegante udgaver af Napolitanske egnsretter og dækker skaldyr, fisk, kød og – naturligvis – hjemmelavet pasta. De 10 forskellige antipasti er et godt valg, hvis du virkelig vil rundt i egnens køkken og stadig have plads til pasta m/ trøffel og en hovedret.

Du kan bestille a la carte, eller gå all in på en fuld menu med tilhørende vinmenu. Og evt. en grappa til sidst fra det store udvalg.

...eller gå til højre til Osteria Alfredo

Som det ofte er tilfældet i Italien, har restauranten også et osteria: Næste dør i den flisebeklædte facade fører ind til Franco-parrets Osteria Alfredo, som indretningsmæssigt er helt anderledes, end moderrestauranten men lige så uomtvisteligt italiensk.

Den afslappede familierestaurant har sat sit aftryk på den københavnske madscene med dens karakteristiske ægte napolitanske pizze. Her findes ud også det ægte Napolitanske familiekøkken med hjemmelavet pasta, kødboller som mamma laver dem, og store saftige bøffer fra grillen. Kort sagt er Osteria Alfredo et lidt mere uformelt sted med højt til loftet og plads til børnefamilier, og alle som elsker den rustikke italienske mad.

Hvorfor tage til Italien, når Italien kan komme til dig?_3

Ssshhhh! Den hemmelige glutenfri pizza

Alfredo og May-Britts ældste datter fik for nogle år siden konstateret cøliaki – glutenallergi. Men da kokkens datter skal have sin pizza, måtte Alfredo gå i værkstedet og opfinde en dej, der kan, hvad ingen anden glutenfri dej har kunnet før: Smage og føles som den ægte vare. Det tog måneder, men det lykkedes, og nu har hundreder af glutenintolerante og glutenallergiske københavnere opdaget, at en glutenfri pizza kan smage helt fantastisk.

Vi beder pænt om opskriften, men nej: Den kendes kun af ham selv og May-Britt, og det er tydeligt, at sådan forbliver det.

Hvorfor tage til Italien, når Italien kan komme til dig?_2

Italiensk mad, lavet og serveret af italienere

Udover May-Britt møder du på gulvet og i køkkenet udelukkende italienere.

”Jeg vil gerne have at mine gæster skal føle, at de er i Italien, når de spiser hos os.,” siger Alfredo. ”De italienere jeg har ansat har en meget dyb, fælles forståelse af, hvordan maden skal være, og hvor alvorligt, den skal tages. Det er som om, at man i Syditalien har en ærefrygt omkring råvarerne og tilbedredningen, som er svær at forklare. Det er lidt ligesom med den katolske kirke”, griner han, “– vi kan godt være afslappede omkring det, men det er i bund og grund et alvorligt emne.”

Ud af Corona-krisen

Corana-krisen har været hård ved all restauranter i byen – ikke mindst de små, der ikke har stærke investorer bag sig.

Vi spurgte May-Britt, hvordan familien har klaret skærene.

”Da coronaen lukkede byen ned stod vi som alle andre overfor et svært valg: Skal man fyre eller håbe det bedste?”, siger hun.

”Det første havde nok været det økonomisk fornuftigste, men vi er vitterligt som en stor familie og vores folk kunne jo ikke tage hjem da grænserne var lukket. Så vi bed tænderne sammen, talte med banken og trak opsparingen i bund. Vi er så glade for at være i gang igen”

Med lønkompensation gik det lige, og begge restauranter er åbnet igen – med de samme medarbejdere som før, men nu med ekstra plads mellem bordene, håndsprit til alle og en ny måde at servere på, så tjenere og gæster ikke kommer for tæt.

Syditalien er tilbage i København, pastagryden snurrer igen, der er gang i grillen og pizzaovnen varm. Og det er vi mange, der er glade for.