Som altid afføder det en masse snak i krogene. Og i diverse medier. Hvem får stjerner, hvem mister, hvem får flere, hvem får færre, hvem burde få, hvem burde under ingen omstændigheder få osv. Journalister bruger bevidstløst og ukritisk Michelin som en målestok for godt og skidt og er, især i perionden omkring den nye udgivelse, fuldkommen ude af stand til at tænke en selvstændig tanke om mad og vin uden at skulle slå det efter i en eller anden guidebog til langturschauffører.

Spiseliv er selvfølgelig ingen undtagelse herfra og beruset af vores letkøbte sejr i kapløbet om at udråbe Årets Kok (Mette Hvarre Gassner – som vi tippede det flere uger, ja, måneder faktisk, i forvejen) har vi besluttet at træde ind i Michelinstjerneforudsigelserne og pege på fordelingen af makroner i 2011. LÆS MED HER!

3 makroner til Christianshavn
Det store spørgsmål rundt omkring i landet – og det har tilsyneladende virkelig optaget såvel bloggere som journalister – har været, om Noma nu får sin tredje stjerne. Hold nu op. Selvfølgelig gør de det! Bonk. Tre makroner på Christianshavn. Men det er ikke den store sensation.

2 til Parken
Mange har nok en forventning om, at det genåbnede Geranium med verdensmester i grydeske Rasmus Kofoed og speedsnakker Søren Ledet i spidsen bliver belønnet med en Michelinstjerne for deres ottendesalsdekadence. Men nej: Geranium går direkte til to – 2 – stjerner. Det kan ikke være anderledes. Men det er egentlig ikke nogen sensation, det er bare besynderligt, at ingen andre medier har forudsagt det. Nu gør vi det, men vi ville ikke være Spiseliv, hvis vi ikke gik planken ud og forudsage en ægte sensation.

Business as usual
Vi kan ikke se tegn på at AOC, Formel B, Kokkeriet, Kong Hans, Herman, The Paul, Kiin Kiin, Era Ora eller Søllerød Bodega skulle vise nogle svaghedstegn, så mon ikke de allesammen beholder deres stjerne. Det vil være en overraskelse, hvis Lisbeth og Bo Jakobsen, efter nogle år uden, får deres makron tilbage, og vi vil ikke gå så langt som til at forvente det, men en sensation vil det ikke være. Om end det ville glæde os for Bo & Lisbeth.

Kan I mærke spændingen stige...?
Så hvad bliver den store sensation, som Spiseliv forudser? Relæ. Relæ får en makron, sgu. På sin vis er den lille Nørrebrorestaurant så langt fra den stil og de kendetegn, man finder på langt de fleste michelinrestauranter. Michelin hævder jo selv, at det kun er kvaliteten af maden og intet andet, der tæller i bedømmelserne. Jaja, blabla. Der findes skam en særlig Michelinstil. Den er ærlig talt en kende fimset og med mange små dippedutter. Og ingen forventer – og vel mindst af alt Puglisi, Rossen & Co. selv – at Relæ er et sted, der får en stjerne.

Men guiden ville ikke have den status, den har, hvis man ikke også havde blik for særegne steder i en stil, der ikke ligner alle de andres. Et enestående koncept og konsekvens i udførelsen er noget af det, Sheriffen bider mærke i, når han kommer med sin seksløber og skyder sig gennem retterne på byens toprestauranter. Og et særegent og konsekvent sted, der udnytter sine omgivelser og muligheder til superskarp mad og vin, det må man sige, at Relæ er.

Så nogen vil måske hævde, det er lige lovlig modigt her en lille uges tid inden udgivelsen, men Spiseliv ønsker alligevel tillykke med stjernen. Også til Noma og Geranium og til alle dem, der står fast på deres. Såfremt vi tager fejl, skylder vi os selv en flaske champagne. Hvis vi rammer plet, dobler vi op til en magnum.