Nyhavn ligger som en nutidig mindesten over fortidens København. Nyhavn var et af de mere skumle, letlevende områder i hovedstaden. Et ærkedansk forsamlingspunkt for århundredes sømænd, der gik i land; spiste, drak og fornøjede sig i danske glæder, inden de opgav den faste grund under deres vaklende fødder og igen sejlede ud på verdenshavene.

I dag er Nyhavn stadig et unikum i Københavns historie. Og dannebrog blafrer da også lystigt gennem menukortets sider, når man besøger perlerækken af restauranter langs Nyhavnskanalen. Vort nationale køkken bliver hyldet med klassiske egnsretter og rødgrød med fløde. Koncentrationen af smørrebrødssteder findes formentligt ikke tættere i hele kongeriget, end hvis man bevæger sig gennem det farverige Nyhavn.

Men nu blander en umiskendelig blå farve sig med den røde og hvide hos spisestedet Galionen i Nyhavn 23. Restauranten har nemlig sadlet om og med sin fornyede menu gjort sig selv til bannerfører for det elskede franske køkken. Et køkken, der gennem tiderne har gået landgang i både nære og fjerne havne og efterladt sig en betydelig arv af velsmag.

Galionen bliver den franske bannerfører i Nyhavn_1

Steak frites og skaldyr

Den nye menu hos Galionen er et led i en større omvæltning, fortæller ejer af Galionen, Bo Bjerrum. Det danske menukort bliver udskiftet med et fransk et af slagsen, og fremover er det altså et mere rendyrket fokus på det franske køkken, som kommer til at møde Galionens gæster.

Da Spiseliv møder de tre ansvarlige – nemlig Galionens ejer, chefkok og overtjener – er flokken i gang med de sidste justeringer af den kommende menu. De kan dog heldigvis berolige med, at den fremtidige menu stadig baseres på masser af skaldyr og fisk med tilhørende franske saucer; blandt andet sole meunière – en helstegt søtunge i smør med persille, kapers og citron – eller en varmrøget laksmousse – saumon fumé a chaud – rørt med radiser, jordskokker, æbler og serveret med urtecreme. Og så bliver der helt sikkert reserveret en plads til steak frites på Galionens sæsonbetonede menu.

Menuen har blandt andet ladet sig inspirere af Salon – den hæderkronede restaurant i Bredgade, hvor kokkenes kok, Røde Claus, styrer slagets gang. Her har Galionens overtjener, Christian Bjerrum, blandt andet slået sine folder, inden han rykkede ned i Nyhavn 23. Salon, der retfærdigvis sigter efter andre kunder end Galionen, er kendt for sine smagsintense retter. Det er blandt andet disse gastronomiske dyder, som Galionen gerne bringer til Nyhavn. Dog med Nyhavns charme i behold – og til mindre priser. ”Det skal stadig være Nyhavn,” som ejer Bo Bjerrum siger.

Vin i kælderen

Det er ikke kun menuen, der har fået en fransk overhaling. Det gør sig også gældende på vinsiden, hvor kælderen fremover bliver en vinbar med et godt udvalg af, selvfølgelig, franske, men også italienske vine fra de klassiske distrikter i de vingale lande. Ifølge Bo Bjerrum, skænker Galionen formentlig Nyhavns bredeste udvalg af vine på glas. Det skal nemlig være muligt at sætte sig i kælderen og nyde god druesaft til få penge – som fortidens sømænd nød den billige, danske øl i Nyhavns kældre, når de kom i land og tørstede efter de våde fristelser.

Tiderne er altså skiftet i Nyhavn. Selvom området på mange måder lever som en tidslomme, er noget fornyelse ikke at kimse af. At den franske bistro-bølge er skyllet indover Galionen, er bestemt ikke nogen ødelæggende katastrofe. Tværtimod.