Det handler om god mad og en flaske vin på bordet
Formel B er stadig Formel B, men uden stivede duge, og sølvtøjet er skiftet ud med noget, der ikke skal pudses. Spiselivs udsendte talte med Formel B’s Kristian Møller og fik mundvand. “I bund og grund er det simpelt,” siger Kristian, “når Rune og jeg selv går ud og spiser, så vil vi bare have noget god mad og en flaske vin på bordet. Vi trænger til større frihed, mindre ensrettethed og nye udfordringer.” Kristian fortsætter: “Alting er så stift på michelinrestauranter. Først får man otte ligegyldige snacks, og i det hele taget er der bare alt for meget ligegyldigt nips. Hvis du tager en anretning, vil du uden videre vrøvl kunne fjerne to-tre elementer fra retten, uden at det går ud over rettens grund-DNA. Det er det, vi har tænkt os at gøre. Så vi kommer stadig til at servere Formel B-klassikere såsom vores dueret med trøffel fx, men i en lidt simplere version med lidt færre elementer på, og så til 120 kr., som samtlige retter på vores kort kommer til at koste.”

Kristian og Rune (Jochumsen), som sammen ejer og driver Formel B og Sletten Kro, har forsvaret deres michelinstjerne fra 2004 i fire år, og det er rigtigt, at de i et par år gik målrettet efter stjerne nummer to. Men tiderne ændrer sig, siger Kristian og tilføjer: “Og man ændrer sig som person. Man får hele tiden ny indsigt, og det, man ved nu, vidste man ikke for fem år siden. Nu er jeg ikke engang sikker på, jeg vil have stjerne nummer to. Ville jeg blive lykkeligere af det? Eller ville det bare blive et pres?”

Større gennemsigtighed
Så fra januar 2011 er det slut med at give folk én menu med tilhørende vinmenu at vælge mellem. I stedet hedder det 12-15 forskellige retter fra menukortet, og så kan man selv vurdere, om ens sult kræver en eller fem retter. Imidlertid bliver det ikke noget kompromis med kvaliteten: “Vi bliver selvfølgelig ved med at bruge de samme gode råvarer, som vi altid har gjort, men i en simplere forklædning. Ligesom vi kun kommer til at bage ét brød i stedet for tre forskellige, som ligger og konkurrerer om at være det bedste.” Der bliver heller ikke nogen vinmenu, men et glaskort og det sædvanlige store vinkort med alt det bedste fra de klassiske vindisktrikter. Men med priser, der matcher menukortet.
 

Af med dugene
Men Kristian vil langt hellere tale om maden og stedet end om noget med kroner og ører, for det er ikke det, det handler om overhovedet. “Man bliver ikke rig af at drive restaurant, som vi gør det på Formel B med fokus på kvalitet og gode råvarer samt et højt serviceniveau, men vi mangler ikke noget, og vi har klaret os pænt hele vejen igennem,” slår han fast, og så taler vi ikke mere om det, for det er der egentlig ikke nogen grund til. “For mig er det vigtigste  at stå ved det, jeg gør. At gøre det, jeg har lyst til. Og jeg er så træt af den der følelse af overvågethed, der hersker på michelinrestauranter. Folk sidder der nærmest stive af skræk og begynder først at løsne op efter to-tre glas vin og de første par retter. Gæsten trænger til at blive involveret noget mere, også – eller især måske – for vores skyld. Vi vil væk fra sølvtøj & stivhed!”

En flig af sydlansk storbystemning
Restaurantens selskabslokale bliver inddraget, så restauranten kan tage dobbelt så mange gæster ind som hidtil, men Kristian satser ikke på, at de systematisk vil begynde at dobbeltbooke bordene, sådan som det efterhånden er kutyme flere og flere steder, så man enten kan få et tidligt bord eller et sent bord. “Det er dog klart, at hvis nogle gæster bestiller bord til kl. 21, kan vi selvfølgelig godt finde på at tilbyde det til nogen tidligere, sålænge de er indforstået med at skulle gå tidligt.” Til gengæld kommer der til at være et stort højt bord lige ved indgangen med barstole rundt om, og her kan man komme fra gaden og slå sig ned, drikke en flaske vin og spise et par retter eller måske bare sidde og vente på, der bliver et bord ledigt.” Det synes vi lyder edder hyggeligt og pariseragtigt, og vi kan kun sige sammen med Kristian, at vi glæder os til nye, sprøde tider på byens smukkeste restaurant!
  

Det 'nye' Formel B slår dørene op til januar 2011. Så hvis man vil nå en tur på det 'gamle' Formel B, er det nu!