Fernetfetichister findes!
Spiseliv kender en næsten-jurist, der bor sammen med en, der har en Fernet Branca-tatovering, og en anden, der har været på pilgrimsrejse til Milano, men blev så vissen på vej til Fernet Branca-fabrikken, at han ikke nåede frem inden for åbningstid. I parentes bemærket har ham med tatoveringen også forsøgt sig med en visit på Fernet Branca-fabrikken, men var ikke – i lettere beruset tilstand – i stand til at finde fabrikken. Og Spiseliv kan afsløre, at den (i al sin skræmmende vælde) ikke er helt lille. Jamen altså, hvad er det dog med den lille modbydelige drik?

Bedre end Branca Menta, men...
Hvorfor i alverden er Fernet Branca så populær? Den smager jo pænt afskyeligt. Hvad i al verden skal den gøre godt for? Jojo, siger den kvikke læser, den smager i det mindste bedre end Branca Menta? Bevares, men ærlig talt – Branca Menta? Død, hvor er din brod?

Fernet – en urokkelig institution
Og så alligevel har Fernet Branca – eller Fernet blandt venner – så stor og trofast en vælgertilslutning, at mindst ét af de siddende regeringspartier gerne ville bytte meningsmålinger. Fernet Branca er en institution! Noget, man drikker på Roskilde Festival søndag morgen til første band, juleaften til gavebytning på Bobibar, fællesrengøring i bofælleskabet. Tre Fernet-moments. Ikke til at komme uden om. Ikke fordi nogen kan lide det, uhada nej! Det smager jo rædselsfuldt, men fordi det hører sig til. Af uransagelige årsager. 

Guide til din Fernet Brandert
Her er fem (plus det løse) klassiske steder at hænge sin Fernet Brandert op på, hentet i det ganske land. Det er en social disciplin, ikke noget man drikker alene. Prøv at forestille dig sætningen: 'Jeg tager en Fernet, hvad skal du ha?'. Det går jo ikke. Det hedder noget i retning af: 'Vi skal da ha' et par Fernet's ikk'!' Så Fernethuskeregel nummer ét: Hvad end grunden måtte være, så er Fernet Branca en social begivenhed, den skal drikkes med nogen, man må lide sammen, godt smager det ikke, men til gengæld bliver smagen hængende længe. Uh. Bittert. I bogstavelig og overført forstand.

McKluuds, Istedgade 126, 1650 København V
Istedgade på den Istedgadeagtige måde. Når man har fået sin Fernet, er det god skik at se lidt havnearbejderagtig ud og sige. 'Nåh, men vi skal vel også have en til det andet ben'. Joda, Fernet-tosser, det skal I da. Orv, glemte vi at nævne, at McKluuds er den beværtning i Danmark, der sælger mest Fernet om året? I øvrigt havde de før i tiden en konkurrence, hvor man spillede bilkort om en flaske Fernet. (!)
Åbningstider: Dagligt kl. 14.00-2.00

Industrien, Skolegade 27, 6700 Esbjerg
Total respekt til Industrien, fordi de har haft et billede oppe at hænge af en Fernetafficionados Fernettatovering.
Åbningstider: Mandag-Torsdag 11.30-2.00, Fredag-Lørdag 11.30-5.00, Søndag 16.00-21.00

Mini Bar, Gothersgade 35, 1123 København
Fordi en Fernet koster fem kroner indtil kl 23. (FEM KRONER!) Intet er bedre end at gå sin undergang i møde i ekspressfart.
Åbningstider: Torsdag 20.00-4.00, Fredag-Lørdag 20.00-5.00

Escobar, Skolegade 32, 8000 Århus C
Fordi det er der, man ender med sin Fernet, når man har hængt ud med Mikael ovre på Englen, selv om man havde sagt, at man var til øveren. 'Men hvor var du så i går?'
Åbningstider: Sene nattetimer, rygning tilladt...

Märkbar, Vesterbrogade 106A, 1650 København V
Beværtningen med Danmarks største Fernet Branca-flaske, samt en tidligere bartender, der er – skal vi sige – kendt og berygtet for et vist indtag af den skumle bitter. Fernetmisbrug giver åbenbart en særlig slags respekt hos Fernetfolket.
Åbningstider: Tirsdag-Onsdag 16.00-2.00, Torsdag-Lørdag 16.00-5.00, Søndag 16.00-2.00

Sherlock Holmes Pub, Frederiksgade 76, 8000 Århus C
Selvskreven til listen, da der både er mænd i kedeldragt og piger i miniskørt. Selvfølgelig. Vi lader billedet stå et øjeblik.

Seven Oaks, Dæmningen 42G, 7100 Vejle
Fordi folk er så jordnære, og fordi det simpelthen kræver en Fernet at gå i byen i Vejle. Men vigtigst, så var det her, en af landets betydeligste Fernetklubber – FernetB-Klubben – startede.
Åbningstider: Torsdag 16.00-4.00, Fredag 14.00-5.00, Lørdag 12.00-5.00

Fernet Branca. Afskyelig, modbydelig, rædselsfuld, skræmmende. Man kunne tilføje grum, fæl, forfærdelig, skrækkelig. Værre end en banjosolo, hungersnød og Erling Bundgård. Men med masser af dedikerede fans!