Fastelavn var, i det katolske Danmark, en festlig begivenhed som satte fasten i gang. Fasten bestod i at man ikke spiste kød, fed mad og lækkerier i 40 dage op til Påsken. I praksis blev der dog festet og spist godt igennem i dagene op til fasten, også kaldet "faste-lag" Fasten blev dog langsomt udfaset allerede efter reformationen i 1536, men selve fastelavnsfesten fortsatte og var oprindeligt en voksenfest og ikke som vi kender den - en børnefest.
I sydeuropa fejrer man til sammenligning Karneval, udspringer af ordet Carne vale, som betyder farvel til kød på latin. Karneval blev afholdt tre til otte dage inden askeonsdag, som indleder den kristne fastetid, dog primært fejret af katolikker. Fastelavn blev afholdt aftenen inden askeonsdag på "hvide tirsdag" hvor man spiste mælkemad med fastelavnsboller.
Fastelavnsbollen´s udvikling
Fastelavnsboller var en hvedebolle lavet på gærdej og senere krydret med kardemomme, appelsin og rosiner. I 40´erne kom Reinh van Hauen med sin version, som bestod af en wienerbrødsbolle med rosiner og sukat. Denne blev senere fyldt med remoncecreme og glasur på toppen, da den tidligere version ikke falder i børnenes smag og nu er det jo børnenes fest.
Fastelavnsbollen er en kreativ størrelse, hvilket betyder at kun fantasien sætter grænser for hvordan den kan formes, hvad den fyldes med og pyntes. Den har fået sin helt egen plads og det kan blive til en hel leg, at finde sin yndlings fastelavnsbolle.
Cakenhagen
Cakenhagen præsenterer en række nye fastelavnsboller, der i år er inspireret af Tivolis fine Harlekintern. Alle i konditoriet på Cakenhagen har i år fået lov til at lave deres egen fastelavnsbolle og smagssammensætning. Det er der blevet seks delikate og meget forskellige boller ud af. De kan nydes i konditoriet på Vesterbrogade 1 fra 19. januar til 29. februar og koster 69 kroner per stk.
MAISON D´Angleterre
Hos Maison finder du altid de lækreste specialiteter smukt indpakket til værtinden eller som ren forkælelse til dig og hvem du vil dele lækkerierne med. De fleste specialiteter er sæsonprægede og det gælder også for Fastelavnsbollen, som MAISON´s konditorer har kreeret. Her er flere smagsvarianter, men den mest klassiske er med hindbær marmelade, vanillecreme, mascarpone/pistacie creme, hindbær gele og karameliserede pistacie nødder. Pris kr. 75,- Giv dig selv en luksus stund i de smukke omgivelser hos MAISON´s cafe med udsigt til Kongens Nytorv.
Lagkagehuset
De klassiske flødefastelavnsboller hos Lagkagehuset er bagt på wienerbrødsdej, der fyldes med forskellige smage. Flødefastelavnsbollerne findes i fem varianter hhv. vaniljecreme, hindbær-Sarah Bernhardt, Mokka (lavet på Lagkagehusets egen espressoblend af Arabica-bønner) og Blåbær-Nougat. Pris 24,95
De veganske: Hindbærballade - En wienerdej med bagte rabarber, hindbærkompot og -fromage omkranset af luftig hindbærflødeskum og pyntet med tørret kornblomst. Den nye veganer: Bergamotteballade - En vegansk wienerdej toppet med syrlig bergamottefromage, omkranset af en sødmefuld passionsfromage. En skøn og eksotisk smagsoplevelse, pyntet med frysetørret passionspulver og tørret morgenfrue. Pris 37,95
BaneGaarden
En fastelavnsbolle på en bund af wienerdej med saltkaramel, bergamotte-curd og citroncreme med en top af pistacienødder.
En anden variant på en bund af wienerdej med vilde svenske blåbær og solbærcreme.
En tredje variant på en bund af wienerdej med kaffe-karamel ganache og mascarponecreme med Amber chokolade fra Summerbird, toppet med crunch af kaffe og mørk chokolade.
En gammeldags fastelavnsbolle med remonce, vaniljecreme og chokoladeglace.