Det kan næppe komme som en overraskelse for den vågne læser, at der i øjeblikket er pænt meget fokus på nordisk gastronomi. Lige nu handler det meget om nyt nordisk køkken, om René og Noma, om Puglisi (der for øvrigt er halv sicilianer) og Relæ, om Rasmus og verdensmesterskabet. Og selv om det måske ikke har den store internationale bevågenhed, så er der også Mette fra Ti Trin Ned, der netop er blevet kåret som Årets Kok. Og der Paul Cunninghams seneste kogebog Paul Food, der just i disse dage potentielt set får prisen som årets bedste kokkebog på Gourmand World Cookbook Awards ved kogebogsmessen i Paris.

100 % autentisk
Alt det er også gået op for det italienske gastronomiske magasin Cucina e Vini. Alligevel er det Era Ora, der lige nu har deres bevågenhed. Era Ora har eksisteret siden 1983, først i lokalerne på Torvegade, hvor lillebror L'Altro nu holder til, og siden i de smukke, smukke lokaler på Overgaden Neden Vandet. På en måde – men kun på en måde! – er det lidt usædvanligt, at Cucina e Vini har kastet deres kærlighed på em italiener i udlandet, for kan man overhovedet for et ægte italiensk måltid uden for støvlelandets grænser? Næppe.. Eller og dog. Artiklens forfatter, Annelise Schmidt, der bor i Rom, har fulgt Era Ora tæt, lige siden den slog dørene op, med hyppige besøg, hver gang det har ladet sig gøre. Og hun er aldrig blevet skuffet: “Når man som italiener besøger italienske restauranter i udlandet, er det praktisk taget umuligt at føle, at man spiser 100 % autentisk. Der er næsten altid et eller andet galt. Maden, vinen, interiøret, som minder en om, at man ikke er i Italien. Men på Era Ora er det anderledes. Her føler man sig 'a casa' lige med det samme.”

Nyt er godt, men det er gammelt også!
Derfor valgte hun at skrive artiklen om Era Oras historie til Cucina e Vini. For at henlede italienernes opmærksomhed på denne lille autentiske oase uden for hjemlandets grænser, nemlig helt oppe i det høje nord, som ellers i Italien i øjeblikket primært er kendt for nogle af ovennævnte sager (Relæ, Noma, nordisk, Bocuse d'Or osv.). Og for at vise at Danmark ikke kun er en væsentlig bastion for gastronomi i verdensklasse pga. den nordiske 'trend', men også når det kommer til fx italiensk mad og kultur.

Fra bank til banquet
Annelise Schmidt fortæller om bankuddannede (!) Elvio Milleris pionérarbejde med at 'opdrage' på danskerne, lære dem at spise god mad og drikke god vin til og være sammen om det, udbrede kendskabet til italiensk gastronomi i Danmark, og det går jo helt tilbage til starten af 1980'erne, dvs. det er 30 år siden, og dengang var den gastronomiske bevågenhed heroppe i det kolde nord mildest talt en anden og noget mere slumrende, end den er i dag, så det arbejde, Elvio har gjort, både konkret for udbredelsen af italiensk gastronomi, men også for gastronomi i al almindelighed, bør og skal man bestemt ikke kimse af.
 

I dag har Era Ora sin michelinstjerne på 15. år og importerer selv såvel vin som en væsentlig del af de råvarer, restauranten bruger i køkkenet. Alle kokkene er internationalt uddannede italienske kokke, og de retter, der forlader deres køkken for at møde gæsterne, komponeres med udgangspunkt i vinen og skal “stimulere minder og følelser”, som Annelise Schmidt formulerer det.