Helsinki-baserede Kåska, grundlagt i 2019, er blevet finansieret og nu fokuserer Kåska på at bringe endnu flere produkter til markedet i Europa, og især i Danmark hvor deres webshop er baseret. Virksomheden har for nylig lanceret to innovative ”spirituskoncentrater”, der skal bruges til at lave lav-alkoholiske drikkevarer. Den seneste, en bitter koncentreret aperitivo, der bliver solgt under navnet Smål Boosted Aperitivo, er den første af sin slags på det globale spiritusmarked.

Investorer viser stor tillid til Kåska-holdet og potentialet i det lav-alkoholiske marked Kåska har gennemført deres seneste finansieringsrunde i et lukket format, hvor kun nuværende aktionærer blev tilbudt at forhøje deres andel. Det var for at vise taknemmelighed for dem, der har haft tillid til virksomheden indtil nu. En af virksomhedens største støtter, der deltog i runden, var den lokale engelinvestor Anders Brotherus:

– Jeg tror stærkt på den fremtid, som Kåska repræsenterer; lav-alkohol trenden er ved at være umulig at ignorere. I tillæg til det enorme markedspotentiale har holdet bag Kåska vist, hvordan man laver innovationer i verdensklasse og stiller dem til rådighed for forbrugerne, siger Brotherus

Heino Group Ltd, det finske investeringsselskab inden for mad- og drikkevareindustrien, var rundens hovedinvestor. Udover finansieringen ser virksomhederne frem til at have et tæt forhold i fremtiden. Jasper Heino, en finansieringsekspert og bestyrelsesmedlem for Heino Group Ltd, ser et stort potentiale i Kåska.

– Sektorerne inden for lav-alkohol og alkoholfrie drikkevarer vokser hurtigt, og vi synes, det er spændende at være en af de pionerer, der lige nu opbygger kategorien sammen med Kåska. Store producenter begynder også for alvor at vågne op nu, men Kåska har en exceptionel liberalitet og innovative arbejdsmetoder. Som investor tror vi meget på Kåska-holdet, da de har masser af ekspertise og dedikation. Udover deres unikke flair har Kåska også troværdighed i forhold til at holde det, de lover, forklarer Heino.

Global interesse for finske innovationer

I fremtiden vil virksomhedens produkter kunne findes i flere europæiske lande. Kåska har åbnet for salg i Danmark, og her har virksomheden også lagt det største fokus. Alle produkter solgt i Europa skal sendes fra deres danske lager i fremtiden. Der er også blevet lagt mærke til disse unikke produkter i medierne og i drikkevareindustrien.

– Feedbacken har været meget positivt, der er klart en efterspørgsel på den her type produkter, siger grundlæggeren Fred Karlsson. – Det er fantastisk at have mulighed for at svare på denne efterspørgsel og bringe nye endnu mere fantasifulde produkter til markedet.

Det lav-alkoholiske spiritussegment er det hurtigst voksende inden for alkoholiske drikkevarer ifølge den for nylig offentliggjorte tendensrapport fra den finske, statsledede alkoholmonopol Alko, fokuserer forbrugerne på at fremme deres velvære ved at vælge lav-alkoholiske eller alkoholfrie drikkevarer i stedet for de mere traditionelle produkter. Denne tendens bliver bakket op af rapporten fra International Wine and Spirits Research (IWSR 2021), som viser en rivende vækst i lav-alkohol spiritus igennem de sidste år. Imellem 2019-2020 voksede dette segment næsten 80% per år, mens traditionel spiritus i 2019 blev brugt 5,6% mindre end året før.

– Den lav-alkoholiske kategori er stadig meget ung, og fremtidens innovationer bliver lavet

nu. Vi vil gerne bevare vores rolle som en pioner inden for kategorien, og med denne nye

finansiering har vi nu mulighed for at bringe flere nye produkter til markedet. Disse nye

produkter kommer til at forvandle den måde, vi ser drikkevarer til voksne på, siger Eetu

Topo, grundlæggeren og produktudviklingschefen for Kåska begejstret.