Bernard Chesneau er er mand, som har en holdning til alting og ikke er bange for at fortælle den ledsaget af et behørigt udvalg af skældsord. Han er uddannet kok fra Paris, men kom til Danmark for 25 år siden efter mødet med en dansk pige i Mexico.

Forholdet er slut for mange, mange år siden, men Bernard er her endnu. Selv om han er dødtræt af danskerne, vores velpolerethed og vores skræk for nye og skæve ting. Velpoleret kan man ikke kalde Bernard. Men han er én af dem, der går København til et sjovere sted at være, på godt og ondt.

For han kan jo også godt lide os danskere. I hvert fald nok til at blive ved med at finde nye ting at udvide vores gastronomiske horisont med. For tiden forsøger han at tjene til dagen og vejen ved at levere færdige fiskeretter til strøgkunderne på Kultorvet.

Fiskesnakken går
Igennem sin tid i Danmark har Bernard haft 14 forskellige forretninger, fortæller han. Alt fra at sælge fransk ost til restauranter til at åbne en af byens vel nok mest populære franske restauranter gennem tiderne, l’Education Nationale. 

Men nu er det altså fisk, det gælder.

Han er overbevist om, at idéen med at sælge street food med inspiration fra den store verden og baseret på fisk er lige det, københavnerne går og mangler. De har bare ikke fundet ud af det endnu. Projektet er lidt svært, fordi danskerne ifølge Bernard har en skræk for nye, anderledes ting.

 

”Der er en kæmpe kulturforskel imellem den måde, franskmænd spiser og danskernes madkultur. Se i aviserne, de tror vi er verdensmestre fordi ham der Kofoed deltager i Bocuse d’Or. Men nede i supermarkedet ligger der altså stadig kun dårlige råvarer.”

En franskmand i København
Som franskmand har Bernard skarpe holdninger til de franske restauranter i København.

”Rigtig mange restauranter kalder sig franske, men måske de skulle tage til Frankrig og se hvordan man gør dernede. Mad i Frankrig er noget med at gå på nogle små steder med hygge og god mad. Fransk brasseriemad har noget med en kultur at gøre. Heroppe er det alt for stift på de fleste restauranter. Der mangler en vært, som lige kommer over og skænker en cognac eller en aperitif.”


”Der er en kæmpe kulturforskel imellem den måde, franskmænd spiser og danskernes madkultur. Se i aviserne, de tror vi er verdensmestre fordi ham der Kofoed deltager i Bocuse d’Or. Men nede i supermarkedet ligger der altså stadig kun dårlige råvarer.”


Bernard peger på stolen ved siden af sig og siger, ”Her i Danmark vil folk hellere betale 3000 kroner for en stol end de vil betale for gode råvarer. Bocuse d’Or er ligegyldig, det betyder ikke andet, end at en mand ved at træne på en ret to år i træk kan vinde en konkurrence. Det bliver danskernes madkultur ikke bedre af.  I Frankrig køber man først den gode mad og hvis man så har råd køber man også en stol til 3000 kroner.”

Franske favoritter
Bernard har dog nogle favoritter blandt de københavnske restauranter. Han går ikke så meget ud længere, men kan godt lide at komme på Le Basilic.

”Serge (fra Le Basilic, red.) han er sindssyg. Men hans sted er nok det bedste sted at få fransk mad for en franskmand”.

En anden favorit er Le Sommelier. ”Sommelier er godt, når Francis (køkkenchef Francis Cardenau, red.) er i køkkenet. Han er dygtig, ikke bare fordi han er fransk. Han er en god kok der knokler hårdt.