Den 15. september skulle gerne gå hen og blive en skæringsdato for niveauet for thaimad i den thailandske hovedstad. I hvert fald, hvis det står til Henrik Yde og Lertchai Treetawatchaiwong. De to foretagsomme restauratører har længe haft en mission om at vise danskerne, hvilke højder asiatisk mad kan nå i køkkenerne på først thailandske Kiin Kiin og Rice Market og senere den kinesiske restaurant Dim Sum samt den pan-asiatiske bistro og take away Aroiidee.

Med Kiin Kiin opnåede de efter to år Europas første Michelinstjerne givet til en thailandsk restaurant - og i øvrigt verdens eneste stjerne opnået af en thailandsk restauratør.

Men nu er det altså blevet thailændernes tur til at få sig en øjenåbner.

 

Restaurant i den thailandske konges hotel

Benævnte dato midt i september åbner nemlig Sra Bua (Lotusdammen) i det 6-stjernede Siam Kempinski Hotel i Bangkok. Hotellet er ejet af den thailandske konge og åbningen forestås af selveste prinsessen.

Konceptet bliver det samme som på Kiin Kiin i København; de samme menuer, det samme fokus på mad- og vinsammensætning og opmærksomhed omkring, hvor råvarerne kommer fra.

Dog med den forskel, at på Sra Bua er omgivelserne helt anderledes eksklusive end i det diminutive køkken og den lille restaurant i en gammel hashklub på Nørrebro.

"Vi får nogle helt andre muligheder i Bangkok og Sra Bua bliver Kiin Kiin i et opgraderet format. Hvor Kiin Kiin på en måde er opstået på trods af alle odds, har vi i Bangkok fået mere end vi kunne ønske os. Der er en rismark midt i restauranten, dobbelt så mange kokke i køkkenet, lokale råvarer udenfor døren, nogle fantastiske rammer og et kæmpe køkken," fortæller Henrik Yde.

"Det er et fuldstændig erklæret mål for os at komme i top på World's 50 Best-listen"

Vil rykke ved forestillingen om hvad thailandsk mad er

I Thailand er der store forventninger til åbningen af den nye restaurant, og Lertchai Treetawatchaiwong er allerede et stort navn dernede. Alene sidste måned var han på forsiden af tre af de førende thailandske magasiner, fortæller Henrik Yde. Det er simpelthen helt nyt for thailændernde, at deres egne landsmænd også kan noget indenfor gastronomien.

"For thailænderne er deres eget køkken dagligdagsmad, som du køber på gaden. Det er helt nyt, det vi gør med at hæve thailandsk mad op på gourmetniveau. Det har hidtil kun været forbeholdt de italienske og franske restauranter i Bangkok at være opført i en guide som Tatler. Vi glæder os meget til at rykke ved forestillingen om, hvad thailandsk mad er, også i Thailand,"

 

Målet er en plads på verdens top 50

"Det er et fuldstændig erklæret mål for os at komme i top på World's 50 Best-listen," fortæller Henrik Yde og hentyder til San Pellegrinos liste over verdens 50 bedste restauranter. Han mener, chancerne for at få en plads på listen er meget større med restauranten i Bangkok end for Kiin Kiin i København, hvor talentmassen blandt restauranterne er så stor.

Til gengæld er det også en af de eneste planer, Henrik Yde regner med at realisere næste år. Efter et hektisk år 2010 med fire restaurantåbninger (Dim Sum, Aroii Dee, den amerikanske Burger & Bun som åbner på Vesterbro næste uge og så det thailandske eventyr), er det nu blevet tid til stabilisering, siger han.