Sommeren nærmer sig, og det samme gør festivalsæsonen. I år er der et helt nyt navn på listen over danske festivaler. Seafood Festival giver danskerne mulighed for at udforske de fisk og skaldyr, der gemmer sig under bølgerne – dém har mange nemlig begrænset kendskab til. Det vil Seafood Festival være med til at lave om på.
I løbet af 10 dage går restaurationsbranchen sammen om at sætte fokus på den gastronomiske guldmine, som omgiver vores land. Her har gæster mulighed for at gå på opdagelse i kulinariske oplevelser i alt fra overdådige langbordsmiddage og skaldyrsfade til pop-up restauranter og tre retters middage.
Fra kyst til kyst
Seafood Festival arrangeres af ‘Madbillet’, der også står bag Nordens største restaurantfestival ‘Dining Week’. Her har de erfaret, at danskerne generelt er meget interesserede i at udvide deres kulinariske repertoire og at en landsdækkende festival med fokus på fisk og skaldyr som denne er en perfekt anledning:
“Vi ved, at mange danskere er glade for at forkæle sig selv og få nye gastronomiske oplevelser. Men min opfattelse er, at vi er mange, der ikke i lige så høj grad spiser fisk og skaldyr derhjemme. Det er virkelig en skam, når vi er omgivet af hav, og der findes så mange forskellige fisk og skaldyr, som både smager vidunderligt og er enormt sunde“, siger festivalansvarlig Nicoline Christensen.
Derfor håber Nicoline Christensen også, at danskerne vil tage godt imod den nye festival og tage del i folkefesten hos restauranter landet over.
Det praktiske
Seafood Festival afholdes fra den 17. til den 26. maj 2024
Her kan du vælge mellem tre koncepter:
Seafood Menu (285 DKK inkl... gebyr),
Stor Seafood Menu (385 DKK inkl.. gebyr)
Luksus Seafood Menu (556 DKK inkl.. gebyr)
Seafood Festival vil udvide din horisont: her er tre fisk, som danskerne overser
I Danmark spiser vi laks, torsk og rødspætte og overser arter som Ising, Hornfisk og Fjordreje. Det er en skam, mener festivalansvarlig Nicoline Christensen – der gemmer sig nemlig mange delikate oplevelser under overfladen.
Ifølge de officielle kostråd bør man indtage 350 g fisk om ugen. Dette skal gerne være flere gange om ugen med variation mellem forskellige fiskearter. Men særligt variationen kan være svær at imødekomme, hvis man ikke er vant til at spise fisk og skaldyr. Vi holder os typisk til laks, torsk og rødspætte, og det er en skam, mener Nicoline Christensen, festivalansvarlig hos Seafood Festival. Ifølge hende er der nemlig mange delikate oplevelser at hente, hvis vi tør springe ud i noget nyt. Det er Hjalte Pohlentz, direktør for Fiskerikajen, enig i. Nedenfor ser du hans bud på tre oversete fisk, du kan afprøve, hvis du vil udvide dit kendskab til fisk og skaldyr:
Ising - Isingen er den glemte lillebror til rødspætten. Den fanges kystnært i foråret og er i modsætning til rødspætten allerede nu på toppen efter vinterens gydning. Isingen kan steges som rødspættefileter i rugmel eller i rasp og spises på rugbrød eller med nye kartofler og persille. Den egner sig også godt til at blive dampet.
Fjordrejen - Danmarks nationalreje. Fjordrejen er den eneste reje, der fanges skånsomt i Danmark, og den er i sæson fra maj helt frem til oktober. Den kan spises med skal - men kan også pilles og spises med hvide asparges.
Hornfisk - Den smukke langstrakte sølvblanke hornfisk kommer til de danske farvande i maj på sin vej til gydepladserne i Østersøen. I gamle dage spiste man hornfisk i stor stil, men i dag er det en meget overset fisk. Den er helt perfekt på grillen i årets første varme aftener.
Du kan også slå et smut forbi din lokale fiskehandler og spørge efter fisk, som er i sæson. Og hvis du synes, det er for udfordrende at give dig i kast med kokkeriet, kan du tage med på Seafood Festival og lade en professionel imponere dine smagsløg.