I forbindelse med madfestivalen Copenhagen Cooking har en god håndfuld ganske almindelige mennesker meldt sig til Coconut Beach Bars amatørbartenderkonkurrence, og Spiseliv er inviteret med for at bedømme dem.

Solen skinner højt over Gråbrødre Torv. Turister og madglade københavnere er bænket ved langborde og følger med i optrinnet, der udspiller sig på torvet. Blendere afprøves og friske frugter i kasser bæres ind. Et helt arsenal af spiritus og sirupper pryder podiet.

Vi er i gang.

Barndommens frugtrov med en god sjat rom
Første mand på podiet er Jakob. Han er med på et afbud fra ekskæresten, og har kaldt sin drink for Mormors Baghave. Jacob foretrækker dog betegnelsen Danish Daiqiri, og da vi sætter sugerøret i glasset, forstår vi hvorfor. Rabarber, jordbær, ribs og mirabeller bringer minder om barndommens frugtrov, og spicet op med en god sjat rom er den lige i skabet.

Mystik omkring ingredienserne
Annette er næste dame på banen. Hun har egentlig slet ikke tilmeldt sig, men kommer med på et afbud i allersidste øjeblik, cirka fem minutter inden, konkurrencen går i gang. Hun har derfor ikke haft tid til at forberede sig, og hendes fremgangsmåde bærer da også præg heraf. Lidt af det, lidt af det og en ordentlig sjat Somersby. Voila! Annettes sommerdrink er klar. Hun har valgt at kalde den ”Et opgør med cocktails”, fordi, som hun forklarer, ”ingen ved, hvad der er i.”

Dommerne er begejstrede, men Annette scorer lavt på kriteriet om opfyldelse af betingelser om råvarernes nordiske tilhørsforhold på grund af mystikken om de faktiske ingredienser.

"Farven er noget grumset og brunlig, men det kan man jo vælge at se som et tegn på, at her lefles der ikke for øjet. Man kunne så dog have ønsket, at der lefledes lidt for ganen."

En brunlig-grumset nyfortolkning
Endelig er Martin klar med sin drink, som ikke har noget navn, men som han beskriver som ”en nyfortolkning af en klassisk cocktail”.

Hvilken klassisk cocktail, der er tale om, er dog dommerpanelet ubekendt, men specielt godt smager den i hvert fald ikke. Idéen er ellers god – danske blommer piftet op med lidt chili – men smagen er for klæg og sød, mangler friskhed, og den stærke chili gør absolut ikke noget godt for drinken. Farven er noget grumset og brunlig, men det kan man jo vælge at se som et tegn på, at her lefles der ikke for øjet. Man kunne så dog have ønsket, at der lefledes lidt for ganen.

Børnefødselsdag med cocktails
Næste drink på dommernes smagebord vækker til gengæld begejstring. Charlotte Amalie har kreeret en sand drøm af en sommercocktail. Blandingen af friskplukkede blåbær, blåbærsaft, hjemmelavet hasselnøddesirup, bornholmsk honningsyp og havesyre i stedet for mere tropiske syregivere går rent ind hos dommerne. Charlotte Amalie fortæller, at hun selv dyrker bær og frugter i haven derhjemme, så der altid kan diskes op med lækre drinks, når der kommer gæster.

”Og når vi holder børnefødselsdag, laver vi også altid cocktails sammen med børnene. Det er vigtigt at lære dem at lave drinks.”

Charlotte Amalie understreger dog, at det er alkoholfrie drinks, der serveres ved børnefødselsdagene.

Somersby og solbær
Så er Rikke klar med sit bud på en sommercocktail. Hvor de andre deltagere har serveret deres drinks i et cocktailglas, har Rikke valgt et mere jævnt vinglas. Det går lidt ud over førstehåndsindtrykket, som dog forbedres hos flere af dommerne ved indtagelse. Når man som Spiselivs udsendte mener, at Somersby skulle forbydes, fordi det er et underlødigt konsumprodukt, er det dog svært at synes godt om Rikkes drink, hvor netop denne ingrediens indgår i væsentlig mængde sammen med solbærlikør, friske solbær og 7Up.

Flot – men mærkelig smag
Endelig er Jesper på banen som sidste mand. Hans drink har taget en evighed at tilberede, vistnok fordi han selv har stået og presset nogle jordbær gennem en si for at give den helt rigtige smag. Som Nico fra Coconut Beach Bar siger:

”Den drink ville jo aldrig gå på en bar. Prøv at tænk på, hvor trætte gæsterne ville blive af at skulle vente på det”.

Men smuk ser den ud: Rød, kølig og serveret med et jordbær på kanten af cocktailglasset. Spiselivs udsendte glæder sig til at smage, men bliver slemt forskrækket, da den beske ginsmag af gran næsten totalt overdøver de fine jordbær. Øv. Den så ellers så dejlig ud.

Og vinderen blev…
En vinder skal findes, og dommernes dom er klar: Charlotte Amalies drink er de andre overlegen. Ikke alene er ingredienserne meget nordiske og sensommeragtige – drinken smager også forrygende.

Udover æren er der et gavekort på 1000 kr. til Coconut Beach Bar, hvor Charlotte Amalie i den nærmeste fremtid kan se frem til at lade sig inspirere til fremtidige cocktailfrembringelser. Hun er – med rette – meget stolt over førstepladsen, og fortæller:

”Jeg blev helt nervøs, da jeg hørte at nogle af de andre var sådan nogle, der arbejdede som bartendere – og så er det bare lille mig. Så jeg er super glad for, at det var mig, der løb med trofæet. Det er jo fantastisk!”