Mandag den 6 august 2018 var der kø langt ned ad Nørregade i Aarhus – en af de helt centrale gader i midtbyen, der til dagligt benyttes af tusindvis af fodgængere, men som denne dag lagde fortov til cirka 170 ventende gæster udenfor den nyåbnede Café Fika. ”Jeg troede det var løgn, da jeg så køen. Vi havde jo blot lavet et lille opslag på Facebook om, at vi ville fejre åbningen ved at servere en gratis salat til de første 100 kunder, og derefter 50% rabat til de øvrige. Men vi havde slet ikke forventet et opbud af den kaliber”, fortæller Thiana Breinholdt, der sammen med sin svenske mand Mikael Gullander driver caféen Café Fika i Aarhus.

Succes på trods af sparretider og krise

Men parret er da heller ikke kommet sovende til succesen: siden 2012 har de drevet Café Fika i Jægergårdsgade. Det var i efterdønningerne af finanskrisen, men alligevel fik deres konceptet om sundhed, økologi og bæredygtighed hurtigt tag i især de unge lokale, der vidste at de altid kunne komme forbi stedet og få en anderledes og nærende salat, sandwiches, en glutenfri madpandekage, eller en smoothie blendet på frugt og grønt, som de aldrig selv ville have fundet på at kombinere:

”Vi fik flyvende start, som jeg næsten ikke havde turdet håbe på. Men vi ramte også direkte ned i et segment, som manglede noget andet og mere end den klassiske cafémad. Især de studerende kan være med, og kan sidde og hygge uden at bruge alle pengene på kontoen. Vores take away-del er rigtig vigtig, men beliggenheden har også spillet en stor rolle i succesen. Vi ligger nemlig lige ved siden af en stor helsekostforretning, der allerede tiltrækker sundhedsbevidste kunder. Og så er Jægersborggade blevet kendt for sine specialbutikker og gode spisesteder. Der kommer rigtig mange herned, fordi gaden er blevet et lille brand i sig selv. Men især opbakningen fra de lokale, der bor her i gaden, har været en vigtig løftestang til at løbe os i gang”, fortæller Thianna.


Nørregade har krog i den anden ende af byen

Fika er hygge på svensk – men mere end bare at skabe en god stemning, handler Fika også om det, man nyder i sin pause. Det er klassisk set en kop kaffe, en snack eller en god kage. Måske bare det at give sig selv lov til et afbræk. Og der er da også meget at se på, når man sidder og kigger sig omkring i caféen, hvor man også kan købe bæredygtige møblet med hjem, genbrugsdesign og unika. Der er ingen, der prøver at få gæsterne ud af døren, og der er god tid til at sludre.

”Egentlig har vi været udfordret af vores egen succes: vores køkken viste sig hurtigt at være for lille til alle de bestillinger, vi fik, og vi besluttede os for at få et eksternt produktionskøkken nede i havnen for enden af Jægergårdsgade. Det havde vi i 2 år, så vi kunne komme op i gear, og for at få rigtig gang i vores catering-koncept. Udover café-driften har vi opdaget, at vores måde at lave mad på er meget efterspurgt hos selskaber. Vi researchede lidt på det og fandt ud af, at mange indenfor catering lavede meget klassisk mad, uden de store variationer. I dag er catering-delen en ufravigelig del af økonomien, og det vokser for hvert år.”

I 2018 fik Thianna og Mikkel mulighed for at åbne endnu en café. Den skulle ligge i Nørregade, og de var begge spændte på, om det ville blive ligeså stor en succes som i Jægergårdsgade: ”Vi havde ikke rigtig tid til at annoncere, og havde så travlt, at vi blot lavede et Facebook-opslag et par dage før åbning om, at vi tilbød gratis salat til de første 100. Vi havde 400 mennesker igennem den første dag, og jeg var virkelig forundret over den effekt, det havde. I dag blomstrer begge steder, og vi er glade for Nørregade, fordi vi gerne ville drive en café i den anden ende af byen, i et livligt område.”

Det store sats på hovedstaden?

Omkring 25 mennesker er ansat i Café Fika, og Thianna og Mikael får endda efterspørgsler på catering helt i København: ”Selv for folk så langt væk som i hovedstaden kan vi noget specielt. Også derovre efterspørger de sund og nærende mad, der ser flot ud, og laves på økologiske råvarer. Bare i år har vi omkring 20 bryllupper i bogen til mad ud af huset. Flere par er vegetarer, og ser en middag udefra, som også er plantebaseret, som noget helt selvfølgeligt. Og så er der overraskende lidt catering, der er økologisk”, fortæller Thianna, der har guldmærket i økologi. Det vil sige at 90-100 af de råvarer, som bliver brugt i køkkenet hos Café Fika, er økologiske.

Om Mikkel og Thianna på sigt beslutter sig for at lave en Café Fika i København, må tiden vise. Men Thianna er ikke i tvivl om, at tingene hurtigt kan vokse sig over hovedet, og miste sin sjæl: ”Det er vigtigt for mig og Mikael at det er os, der er fysisk til stede på vores steder. Det betyder bare noget. Det giver ro, tillid og troværdighed. Det er skam ikke fordi vi ikke vil vækste, for vi ville elske at udbrede budskabet om, at man sagtens kan drive forretning baseret på gode værdier og etik om miljø og bæredygtighed. Men nu skal vi lige finde en rutineret balance mellem vores to steder her i Aarhus, og vores catering. Og så ser vi”, slutter Thianna.