I Danmark er vi vilde med vin og der er mange holdninger til hvornår en vin er god. I bund og grund er vinen jo god hvis man kan lide smagen og nyder aromaen, som samles i glassets bouquet - hvorfor glasset krummer indad for at bevare duften og spredes når vinen slynges inden smagning. 

Så hvad er der for faktorer der spiller ind på vinens kvalitet, når nu vin er produceret på druer, som høstes, gæres (fermenteres) og lagres? Der er et hav af faktorer som påvirker vinens kvalitet og når man ser nærmere på dem, må man forstå hvorfor vinbønder er så dedikerede og følsomme omkring deres produktion. Selvfølgelig er druesorterne vigtige, men hertil kommer jordbundens karakter, druestokkenes alder og plantningstæthed, vejret (temperaturer, nedbør), modningsgrad, sortering af druer og deres blandingsforhold, gæringstemperaturer og ikke mindst egetræsfadene´s oprindelse - hvis disse fade benyttes.

Restaurant La Buca - den erfarne

_284Restaurant La Buca har i årtier fra sin adresse på Godthåbsvej i Vanløse, forkælet sine gæster med mad og vin i topklassen. Vinkortet er omfangsrigt, vintjenerne er kvalificerede til at rådgive og er der behov, kan gæsten få sin vin trukket op på forhånd. Vinkortet er fyldt med flere end 700 vine fra små vingårde af høj kvalitet, hvilket betyder, at enkle kan være udsolgt da produktionerne er små og mange kan sjældent findes udenfor Italien. Herudover, er der stor fokus på Frankrig, hvor især Bourgogne og Bordeaux får plads. 

Bistro RK - den rebelske

_547

Bistro RK på Nørrebro har et vinkort som altid overrasker, takket være Mia, som er blevet bistroens vinrebel, forstået på den måde at hun er i stand til at udfordre selv de "tunge vindrenge i klassen" Gæsterne tager godt imod Mia´s anbefalinger og synes det er sjovt at smage vine, som andre ikke har på kortet og som står fuldstændig på mål med ønsker og forventninger. Så når Mia ikke serverer vin, leger hun med smagsløgene og har frie tøjler til at finde de næste vine til kortet. Derfor bliver Bistro RK´s vinkort aldrig statisk og nye oplevelser med unikke vine kan fåes. 

Figo Vinbar - den uimodståelige

_548

Figo Winebar langs Christianhavns kanal er åben fra onsdag til lørdag, hvor folk fra nær og fjern forkæles med de lækreste italienske delikatesser køkkenet kreerer fra dag til dag til vine som de færreste har adgang til. Her serveres vine som er samlet igennem årtier i Era Ora´s vinkælder samt nyere vine fra små vinproducenter fra hele Italien. Man kan roligt gå ind og få en stor oplevelse af udsøgte vine til små priser pr. glas og dejlig mad til. Går man derimod efter den helt unikke vinoplevelse, så er Figo Vinbar rette sted og Shan forbereder gerne en eftermiddag/aften, hvor sjældne vine fra kælderen findes frem. 

Fiskebaren - den urbane

_285

Kødbyens Fiskebar på Flæsketorvet lyder måske ikke som stedet at finde en vin oase, men den rå urbane restaurant har en af Skandinaviens bredeste vinkældere med ren vin, takket være de gamle produktionsmetoder de små vinbønder stadig arbejder med. Vinkortet er sammensat af den ene af Fiskebarens bagmænd, Anders Selmer, der tidligere har været sommelier på toprestauranten noma, og som personligt kender alle de vinbønder, hvis vine præsenteres på kortet. Flere vine fås på glas, og prisniveauet er yderst fornuftigt.

Enomania - den vinmaniske

_286

Den hyggelige lille restaurant med plads til 45 gæster på Vesterbrogade, Frederiksberg har givet sig selv navnet Enomania, som er sammensat af to ord, som stammer fra oldgræsk: ENO betyder Vin og MANIA betyder Mani, som betegner en uhelbredelig form for sindssyge. Manisk, sygeligt opstemt eller optaget af noget. Alt i alt et manisk behov for vin! Og det må man give dem, for deres vinkort er 52 sider langt, hvor nogle vine fåes i flere årgange. Vinkortet har indholdsfortegnelse, så man kan bladre frem til sine præferencer. 

Bistro Boheme - den klassiske

_319

På Esplanaden, hos det famøse brasserie Bistro Boheme er der vine på kortet i den helt store liga, især fra Bourgogne og masser af perlende bobler fra Champagne. Der er sidevis at dykke ned i for kræsne og velbemidlede vin entusiaster. Udover det eminente vinkort er brasseriet en elegant parisisk oplevelse, som i den grad står i balance med servering af vine i den helt tunge liga. 

LÆS OGSÅ SPISELIVS GUIDE: HYGGELIGE VINBARER I KBH