I Danmark er vi vilde med vin og der er mange holdninger til hvornår en vin er god. I bund og grund er vinen jo god hvis man kan lide smagen og nyder aromaen, som samles i glassets bouquet - hvorfor glasset krummer indad for at bevare duften og spredes når vinen slynges inden smagning. 

Så hvad er der for faktorer der spiller ind på vinens kvalitet, når nu vin er produceret på druer, som høstes, gæres (fermenteres) og lagres? Der er et hav af faktorer som påvirker vinens kvalitet og når man ser nærmere på dem, må man forstå hvorfor vinbønder er så dedikerede og følsomme omkring deres produktion. Selvfølgelig er druesorterne vigtige, men hertil kommer jordbundens karakter, druestokkenes alder og plantningstæthed, vejret (temperaturer, nedbør), modningsgrad, sortering af druer og deres blandingsforhold, gæringstemperaturer og ikke mindst egetræsfadene´s oprindelse - hvis disse fade benyttes.

Restaurant La Buca

_284Restaurant La Buca har i årtier fra sin adresse på Godthåbsvej i Vanløse, forkælet sine gæster med mad og vin i topklassen. Vinkortet er omfangsrigt, vintjenerne er kvalificerede til at rådgive og er der behov, kan gæsten få sin vin trukket op på forhånd. Vinkortet er fyldt med flere end 700 vine fra små vingårde af høj kvalitet, hvilket betyder, at enkle kan være udsolgt da produktionerne er små og mange kan sjældent findes udenfor Italien. Herudover, er der stor fokus på Frankrig, hvor især Bourgogne og Bordeaux får plads. 

Fiskebaren

_285

Kødbyens Fiskebar på Flæsketorvet lyder måske ikke som stedet at finde en vin oase, men den rå urbane restaurant har en af Skandinaviens bredeste vinkældere med ren vin, takket være de gamle produktionsmetoder de små vinbønder stadig arbejder med. Vinkortet er sammensat af den ene af Fiskebarens bagmænd, Anders Selmer, der tidligere har været sommelier på toprestauranten noma, og som personligt kender alle de vinbønder, hvis vine præsenteres på kortet. Flere vine fås på glas, og prisniveauet er yderst fornuftigt.

Enomania

_286

Den hyggelige lille restaurant med plads til 45 gæster på Vesterbrogade, Frederiksberg har givet sig selv navnet Enomania, som er sammensat af to ord, som stammer fra oldgræsk: ENO betyder Vin og MANIA betyder Mani, som betegner en uhelbredelig form for sindssyge. Manisk, sygeligt opstemt eller optaget af noget. Alt i alt et manisk behov for vin! Og det må man give dem, for deres vinkort er 52 sider langt, hvor nogle vine fåes i flere årgange. Vinkortet har indholdsfortegnelse, så man kan bladre frem til sine præferencer. 

Restaurant Leaven

_291

Restaurant Leaven nær Kongens Nytorv er kendt for sit kompromisløse køkken og vine på glas rated over 3,6 af Vivino, men Leaven kan meget mere på vinsiden. Vinkortet byder på flere end 90 flasker, som alle er rated af Vivino og en af verdens mest anerkendte vinanmelder Robert Parker. Robert Parker rater op til 100 point og det kan afsløres, at Leaven har flere vine som rammer 100 point.

Nr. 30 

_292

I Nansensgade ligger et spisested og vinbar i nr. 30, som huser en vinkælder ud over det sædvanlige. Udefra syner stedet ikke af meget, men der er styr på maden og vinen kommer direkte fra kælderen, hvorefter den tempereres ud fra gæstens ønske. Vinkortet er 32 sider langt og man kan gå på opdagelse i orange vine fra syd Europa, alperne, Georgien, New Zealand og Australien.


LÆS OGSÅ SPISELIVS GUIDE: HYGGELIGE VINBARER I KBH