Med tanke på hvordan det gik med Michelin-forudsigelserne, vil nogle nok hævde, at dette er (over-)modigt, men det ser vi stort på; det står jo én frit for, om man bare vil læse det og lade sig underholde lidt eller lade sig inspirere af det på den ene eller anden måde.

Først lidt om listen
Den er cool. Og troværdig. Hvorfor? Fordi. Listen bliver udarbejdet af World's 50 Best Restaurants Academy, der udgøres af 800 forskellige personer, der alle har et professionelt forhold til den internationale restaurationsscene. Man opererer med 27 forskellige regioner, der tilsammen udgør hele verden, og fra hver region er der et panel bestående af 31 medlemmer inklusive én formand. Panelet består af madanmeldere, kokke, restauratører og andre højt estimerede gastronomer, som hver især har syv stemmer. Af de syv stemmer skal mindst tre af dem gives til restauranter uden for deres egen region, og hvert år bliver mindst 10 paneldeltagere fra hver region udskiftet. Hvordan regionerne bliver inddelt kan ændre sig fra år til år. Det er naturligvis hemmeligt, hvilke restauranter de forskellige paneldeltagere stemmer på, og som kok eller restauratør må man naturligvis ikke stemme på sin egen restaurant, ligesom det aldrig er køkkenchefen man stemmer på, men restauranten. Paneldeltagerne skal have spist på de forskellige steder inden for de sidste 18 måneder og afgiver deres syv stemmer i rækkefølge, så det stemmer overens med deres præferencer, også selv om hver restaurant kun kan få én stemme fra hver. Dette er i tilfælde af, at nogle restauranter har fået lige mange stemmer.

Derudover er der faktisk ikke nogen regler. Dvs. det står deltagerne frit for at stemme på eksempelvis et tilfældigt nørrebronxkælderværtshus uden dug på bordene, der måske kunne finde på at servere vin med så lidt eller ingen svovl fra aparte appellationer, at såvel etablerede madanmeldere, brovtende vinimportører som tilfældige foodbloggere nærmest føler sig taget lidt ved næsen. Dette er altsammen rent hypotetisk, naturligvis. Og i den anden ende af skalaen kunne det lige så vel tænkes, at deltagerne stemte på Paul Bocuse og hele hans menageri af en restaurant i Lyon for eksempel. Der er ingen regler på den måde. Alle kan ende i toppen. Eller i bunden. Eller slet ikke.

Hvem stemmer?
Det ved vi ikke. Det er hemmeligt. Men altså. Et par bud kunne vel være René R. himself, Paul Cunningham, Claus Meyer, Søren Frank. Rasmus Kofoed, Jan Restorff, Adam Price, Jan Kragh Mikkelsen. Bo Bech for den sags skyld? Vi aner det ikke. Det er lutter gætterier. Kunne det være en fra Spiseliv? Tja, vi ved det ikke, så lige dét forekommer måske mindre usandsynligt. Eller gør det? He. Den lader vi stå et øjeblik.

Placeringerne
Hvad der også er lutter gætterier er, hvem der kommer til at figurere på listen i år. Heller ikke det aner vi en disse om. Men vi gætter gerne. Ikke på hele listen, men på noget af den, der vedrører Norden. Vi gætter på, at:
 

* Noma fortsætter i toppen af toppen et år mere. Det er ellers kommet Spiseliv for øre, at den Chicago-baserede restaurant Alinea skulle have gode chancer for at stryge til tops, men det kræver jo bl.a., at der er rigtig mange af de 800 paneldeltagere, der er rejst til Chicago for at have spist der, og vi forestiller os umiddelbart, at der nok er flere, som er rejst til Europa end til Nordamerika. Uden at vide det, naturligvis. Men pladsen som nummer 1 må falde mellem Noma og El Bulli og vi tror på Noma. Alinea får tredjepladsen. Sådan.

* Geranium rykker ind på Top 50. Vi ved ikke hvor på listen. Men irgendwo. Og fortjent.

* Relæ rykker hurtigt og sikkert både ind på listen og et pænt stykke op. Når Châteaubriand, Paris' frække lillebror, sidste år kunne blive nummer 11, så kunne den allerede fra starten worldwide hypede Relæ snildt snige sig ind på Top 10. Relæ er på mange måder skarpere og lækrere end Châteaubriand. (Ikke at vi ikke elsker Châteaubriand, det gør vi naturligvis). Er Top 10 lige stramt nok? Okay, vi siger Top 15 så. Betyder det så, at vi mener, Relæ er en bedre restaurant end Geranium? Næh, det har vi ingen mening om. Men vi tror, at den klarer sig bedre på San Pellegrino's liste. Bl.a. fordi det forekommer sandsynligt, at flere af paneldeltagerne har fået bord der.

* Mathias Dahlgren rykker helt fortjent ind i Top 20.

* Fäviken rykker ind med 200 km i timen. Vi gætter på Top 20. Læs vores reportage fra Fäviken her og forstå hvorfor. Og skynd dig så at reservere bord i påsken! Det er en oplevelse ud over de sædvanlige. Poetisk og yndefuld. Her dyrker man sine kartofler selv, ikke for at fortælle om det, men fordi det er nu engang det, man gør.

Voilà. En sprudlende San Pellegrino World's 50 Best med ekstra bobler. Vi har lagt stor, stor panje på køl og glæder os. Uanset.