Det libanesiske køkken er ikke et, vi danskere kender ret godt – endnu. Men tager man til London, fylder de trendy typer godt op på de libanesiske restauranter, hvor meza deles mellem venner, og smagsindtrykkene fordøjes med et par sug på vandpiben. 

 
For nylig åbnede Mikkel Shafi, restauratør på Spisebaren og Kokkeriet, sit bud på en libanesisk restaurant – uden vandpibe, men med delevenlig mad og cocktailvogn. Manzel hedder den, og den ligger i Rosengården lige ved Nørreport. Snart kan man også stifte bekendtskab med det libanesiske køkken i lækre omgivelser i den anden ende af byen, på Vesterbrogade 120, hvor V120 åbner lørdag den 17. august. 
 
Målet bliver her at give danskerne den autentiske smag af Libanon. Modsat, hvad nogen måske tror, er det libanesiske køkken ikke stærkt krydret som fx det pakistanske, og til de mange små meza på menuen på V120 bruges mange forskellige friske råvarer. Det giver en stor variation i smagene, fortæller Ali el Berjiji, som sammen med Eddie Nahas står bag den nye restaurant.
 
På menuen vil der udover de delevenlige meza (forretter) findes hovedretter samt retter fra grillen. Desuden serveres der brunch og caferetter om dagen.
 
Moderne vandpibelounge
Ved siden af restauranten er der indrettet en vandpibelounge i et stilrent look med smukke tapeter og lædersofaer og med borde, stole og puder, som er nøje tilpasset, så man ikke sidder og føler sig som en kæmpe eller en smølf. Her kan man få sig en cocktail og dele en vandpibe med vennerne. Ja, en vandpibe.
 
I Mellemøsten er det ganske normalt at dele en vandpibe efter en god middag, og herhjemme kan fx skabsrygere glæde sig over, at rygeforbuddet ikke omfatter vandpiber. Ikke-rygere kan til gengæld glæde sig over, at vandpiberøg dufter mildt af æbler og vanilje, ikke af sur tobak.
 
Ali el Berjiji fortæller, at intentionen er at lave et moderne vandpibekoncept, som ikke bare appellerer til unge rødder. Derfor har indretningen et mere skandinavisk, gennemført look, end man kender det fra klassiske vandpibecafeer, og man kan også forvente et højere serviceniveau.
 
”Vi lader øst møde vest på en måde, som man ikke har set herhjemme før. Hvis man vil gå ud sent i Danmark, kan man gå på bar eller diskotek, hvor man skal være pænt klædt på og gerne meget fuld. Der er ikke så mange alternativer, hvis man bare gerne vil sidde og slappe af efter en god middag, uden at der står alle mulige andre mennesker op ad en. Her kan man spille backgammon, få sig et par cocktails og ryge vandpibe i en helt afslappet stemning. Den atmosfære mangler i København,” siger han. 
 
V120 åbner lørdag den 17. august. På dagen vil der være reception for naboer og venner af huset, og fra kl. 19 kan man bestille fra restaurantens og vandpibeloungens sædvanlige kort. Køkkenet kommer til at være åbent fra 11-22.30 alle dage.