Mødet med det danske køkken var en grænseoverskridende oplevelse for Lertchai Treetawatchaiwong, da han kom hertil som udvekslingstuderende i 2000. Ved sin første introduktion til en dansk smørrebrødsbuffet fik han sig en slem overraskelse, da han troede, rugbrødet var chokoladekage, og han vænner sig nok aldrig rigtigt til dansk mad. Smagsmæssigt er de to køkkener i Lertchais optik milevidt fra hinanden.

"Forskellen mellem dansk og thailandsk mad er, at smagene i thailandsk mad er meget mere intense. Hvis noget er sødt, er det rigtig sødt, hvis det er salt, er det meget salt, og hvis det er stærkt, er det virkelig stærkt. I Danmark glider smagene mere ind i hinanden."

Et tip til dem, der kan lide den ægte vare

Derfor har Lertchai siden tidligt efter ankomsten til Danmark besøgt rigtig mange thailandske restauranter, men han er ofte blevet skuffet. De fleste steder er maden efter hans mening i alt for høj grad tilpasset danske smagsløg, men der er dog råd at hente.

"Ofte mangler der totalt smag i den mad, man får. Nogen gange får karryen bare en sød smag, og man kan slet ikke fornemme chilien i retter, der bør være stærke. Når jeg går ud på thairestauranter, beder jeg altid om, at kokken laver maden med ægte thaismag - og det kan ofte lade sig gøre."

Lertchai har et tip til, hvordan madoplevelsen kan blive mere autentisk for andre, der kan lide den ægte vare. Flere thairestauranter har nemlig - udover det danskervenlige udvalg - et "undergrundskort" skrevet på thai og med retter fra kokkens hjemegn. Man skal dog være parat til en intens - og meget stærk - smagsoplevelse.

En oplevelse, man ikke kan få nogen andre steder

Lertchais anbefalinger til gastronomiske thaioplevelser i København omfatter - naturligt nok - hans egne restauranter, Kiin Kiin og The Ricemarket. Kiin Kiin er den eneste "etniske" restaurant herhjemme, der har opnået en stjerne i den eftertragtede Michelinguide. Lertchai betegner stilen på restauranten som thaikøkken i moderne klæder.

"Inspirationen stammer fra Thailand, og smagen er ofte, som man kender den, men vi laver udseendet lidt om. Fx laver vi rød karry som is, hvor man er vant til at få den varm. Og det smager fantastisk. Vi vil gerne give gæsterne en oplevelse, de ikke kan få nogen andre steder."

På Ricemarket er stilen mere klassisk, og ifølge Lertchai er 95% af det, der serveres ligesom det, man får i Thailand.

"Når jeg savner en god nudelsuppe, tager jeg på Thai Corner, for der kan jeg sige til kokken, at jeg gerne vil have den med thailandsk smag, og så laver han den, som jeg kan lide den."

Anbefalinger af gode thairestauranter

Efter at Lertchai er blevet selvstændig restauratør, er det ikke ofte, han besøger andre thairestauranter, men han har alligevel et par favoritter.

For god thaimad i smukke omgivelser anbefaler han Thai Pan ved Peblingesøen, hvor madoplevelsen krydres med søudsigt.

En anden favorit er Khun Juk i Boltens Gård, som han anbefaler, fordi stemningen er god, og ejeren, 'Hr. Juk', serverer retter, man ikke kan få andre steder. Man kan ikke altid vide, præcis hvad der er på menuen, men det er dejligt at blive overrasket.

En ting, Lertchai specielt savner, er en vellavet nudelsuppe, som det desværre skorter på i København. Nogle gange laver han den selv, men som han siger:

"Når jeg savner en god nudelsuppe, tager jeg på Thai Corner, for der kan jeg sige til kokken, at jeg gerne vil have den med thailandsk smag, og så laver han den, som jeg kan lide den."