Picture

Frugtige cocktails hos The Market

Den tid er for længst forbi hvor cocktails var noget man sluttede aftenen af med. I dag er byen fuld af steder hvor de farvestrålende drinks kan hamle op med maden og ses som en ligeså vigtig en del af oplevelsen som gastronomien, og hos The Market i Antonigade er det ingen undtagelse. Restauranten serverer asiatiske livretter fra hele kontinentet: sushi, asiatisk grillet barbeque, kinesisk marinerede grøntsager og eksotiske frugtsalater, og det hele spices yderligere op med friske drinks fulde af svalende sommeringredienser. Hvad med en Berry Passion med friske blåbær og lime, Cucumber Delight med agurkejuice, kanelsirup og mynte, eller gin med hyldeblomst og citrontimian?  

Bæredygtig fisk slanger sig i det grønne hos Musling

Anders Selmer har altid set det som et paradoks at danskerne spiser så få fisk, men det satte han sig for at ændre, da han åbnede Kødbyens Fiskebar som et af de første spisesteder i det gamle slagterdistrikt. Det gik så strygende at han i 2015 besluttede sig for at gentage succesen med ekstra fokus på bæredygtighed og grøntsager, og Musling er nu et af Københavns flagskibe indenfor enkel og moderne bistro-mad fuld af havets frugter, der fanges så skønsomt og lokalt som muligt. Fisk og skaldyr tilberedes med friske urter, og oversigten over vegetariske side orders bugner – lige nu kan man nyde hvide asparges med østersmayonnaise, nye, danske løg, dampede broccoli med ansjoser og frisk salat med citrus og birkes.  

RizRaz og den legendariske buffet

Det var i det fjerne 1989 at RizRaz åbnede op for en myriade af Middelhavsretter i sit hyggelige lokale i Kompagnistræde. Dengang var skridtet modigt og fremsynet, og konceptet holder stadig – især efter at de mange kolde og varme retter er fulde af veganske og vegetariske muligheder og der også findes et a la carte med både fisk og kød. Stedet er også begyndt at gøre sig i cocktails, og alle er velkomne til at rykke ud i gårdhaven når vejret tillader det.  

Temporada Tapas og vinbar

Hvad sker der når man kombinerer spansk tapas med nordiske ingredienser og et fokus på grønt? Temporada serverer smagfulde og overraskende små kunstværker fra det spanske, hvor elementer som chorizo, kalvekød og kylling selvfølgelig har deres plads på menuen, men hvor grøntsagerne også spiller ind med overraskende elementer. Den saltede torsk serveres for eksempel i denne måned med grøn tang, broccoli-salaten vendes i ravigotte-sauce med nødder, og svampe optræder som hovedret med hvidløg og estragon.  

Veganske Urten går tilbage til rødderne

For blot et par år siden var det en minoritet som fravalgte alt animalsk i deres kost, men i dag udgør veganerne en voksende del af restauranternes målgrupper. Det reagerede folkene bag Urten på og besluttede sig for at åbne et hyggeligt spisested i Indre Bys Latinerkvarter ovenpå den travle Atlas Bar. Udover at lave lækre og smagfulde retter fra planeriget er der også et stort fokus på økologiske råvarer, og Urten kan love en overraskelse for dem, der aldrig har prøvet at gennemføre en menu uden skyggen af dyr. I maj serveres der for eksempel friteret artiskok med blomkålsris, rødbedesyltede smørbønner og stegte kejserhatte med blomkålscreme.  

SimpleRAW og maden under 48 grader

Trenden med at spise plantebaseret kost hvoraf komponenterne ikke har været varmet op til mere end 48 grader, har stadig ben at gå på i Danmark. Filosofien er nemlig at råvarerne mister mange af de vigtige enzymer og næringsstoffer, som kroppen har brug for, hvis de tilberedes for hårdt, og i dag er RAW-tilbuddet med i den vifte af gastronomiske udbud, der trækker på bæredygtighed, vegetarisme og vegansk livsstil i København. Udover det er der heller ikke nogen mejeriprodukter eller gluten i SimpleRAWs køkken, som både serverer frokost-og aftenretter samt brunch.  

Grøntsagseksperimenter på kinesiske Magasasa

Københavnerne er vilde med kinesisk mad – især hvis retterne har et legende gen, og tingene er uformelle. Og det gælder hos imperiet Magasasa, der i løbet af de sidste år har åbnet 4 restauranter rundt om i byen med hvert deres kendetegn. Det sidst tilkommende sted hedder Magasasa Fusion & Cocktails og bygger kreativ bro mellem det kinesiske og europæiske. Der skelnes ikke mellem forretter eller hovedretter, og menuen bugner også af spændende grøntsager i forskellige klæ’r, især som dumplings, for eksempel de pandestegte med ramsløg, øg og glasnudler og sauteret kål til. 

Grøn brunch i Nyhavn

Det hyggelige spisested Cap Horn har været frontløber på mange måder i det kvarter, der af mange forbindes med kold øl og tatoveringer, men indenfor de sidste par år er begyndt at rumme flere og flere gode restauranter. I begyndelsen af 90'erne omdannede kogekonen Camilla Plum stedet til en restaurant, hvor gode økologiske råvarer kom i centrum, og i dag er disse værdier stadig intakte. Udover at rumme et kæmpe, økologisk marked en gang om året markerer Cap Horn sig også med en ugentlig vegetarisk brunch om søndagen fuld af tærter, salater, kompot, granola og andre gode sager, og maden kan skylles ned til live jazz.