Facaden på den nyopsatte bar skinner som fiskeskel, men når man går hen og rører ved materialet opdager man, at det ikke er belagt med guld, men i stedet består af så blankslebne trælameller, at de skinner i det bløde lys. ”Vi har fået lavet rub og stub om herinde”, siger Can, der bestyrer den genåbnede restaurant Carlton midt på Halmtorvet, og slår hånden ud mod resten af interiøret: runde loftslamper med gyldne indersider, cool og hyggelige designermøbler med flotte finesser og afdæmpede farver på væggene gør stedet til lidt af en hyggehule. Og skønt klokken kun er 10 om formiddagen får man næsten lyst til en lille drink – bare for at udnytte fredagsatmosfæren, der virkelig råder herinde.


Blive i stedet for at haste videre


Og det var tiltrængt med renoveringen, fortæller Can videre: indtil for ganske nylig var stedet nemlig præget af sin gamle fortid som hotel, med café og restaurant beliggende i foyéen. Det gjorde noget ved stemningen, der dikterede opbrud, og at man var på vej videre. Men nu har Restaurant Carlton fået defineret sin egen identitet, også takket være den nye kok, Thomas Malmgren, der laver kreativ cafémad af rigtig gode råvarer bag disken foran det åbne køkken: lige nu leger han med en chokoladesymfoni og udviklingen af den perfekte salat med gedeost, mens formiddagsgæsterne begynder at indfinde sig.


Som de fleste steder i København fortæller bygningerne og deres funktion alt om byens lokaludvikling: Oprindeligt lå Københavns gamle Halmtorv ved Vester Voldgade mellem Farvergade og Løngangsstræde, men da man begyndte at anlægge Rådhuspladsen i 1880’erne blev handlen med halm flyttet til Ny Stormgade – det nuværende Halmtorv. Byen var nemlig fuld af kreaturer, der behøvede halm som føde, og varen blev handlet hver onsdag og lørdag, til distribution i hele staden. Med bilens indpas forsvandt dyrene fra København, og området mistede sin identitet. Det var først i slutningen af 90’erne, hvor man atter besluttede at sanere Vesterbro, at Halmtorvet blev gentænkt med urbane øjne, og i dag er området et af de mest hippe i København, med hyggelige caféer, Øksnehallen til udstillinger og Husets Teater til underholdningen.
 

Hvor godtfolk er kommer godtfolk til


Carlton lægger som sagt stor vægt på maden med det nye koncept, og udbuddet er virkelig bredt, fra lækker brunch om formiddagen over solidt smørrebrød til frokost til mange forskellige slags kødudskæringer om aftenen. Vinkortet er blevet udvidet med flere flasker gode vine, og brasserie-stilen er gennemført med et væld af side orders.


Men hvem er det, der i dag vælger at spise en god middag på Halmtorvet? ”Vi ser faktisk rigtig mange forskellige slags mennesker, som før aldrig ville have begivet sig ned i den her ende af Vesterbro”, fortæller Can. ”Især unge med en god tegnebog, som går ind på Carlton fordi hele stedets udtryk oser lidt af eksklusivitet. Det går også hånd i hånd med udviklingen i Kødbyen, som tiltrækker et andet klientel. Inden folk går i byen varmer de op med en middag og drinks her, også selvom vi har set et enormt boom i spisesteder på hele Vesterbro, også lige omkring os. Min erfaring siger mig, at hvor godtfolk er, kommer godtfolk til, så vi konkurrerer ikke indbyrdes. Jo flere steder, der åbner, jo flere mennesker trækker det til, og det er godt for hele branchen.”


På selve Halmtorvets runddel byggede man for et par år siden en plads med stenformationer i forskellig højde. Den udgør mange kvadratmetre, som de tilstødende caféer heldigvis forstår at udnytte, og det gør noget ved hele stemningen på Halmtorvet, som visse steder kan virke lidt øde udenfor sæsonen: ”Herude foran har vi holdt live-koncerter, og vi har også fået lov til at sætte borde og stole op hist og her. Det er enormt vigtigt at restauranter og caféer byder ind med den slags initiativer. Man skal selvfølgelig ansøge om den slags ting, og det tager tid men er al umagen værd.” Can fortæller at man blandt andet drømmer om at anlægge en skøjtebane, så der ikke kun er trafik omkring Halmtorvet, når solen skinner og man kan sidde ude, men også om vinteren”, fortæller Can.
 

Vesterbros internationale beliggenhed


Halmtorvet lever både af lokale og af de udenlandske turister, som bor på hotellerne omkring Hovedbanegården, og der er helt klart en international stemning over Carlton, som måske hænger sammen med beliggenheden tæt på Danmarks største trafikale knudepunkt, næst efter lufthavnene. Al interiøret til det nye Carlton blev da også leveret fra England med en stor lastbil, der ankom med 6 tons møbler og materialer. Og indendørsarkitekten var ligeledes britisk. Han lavede et fuldbyrdet prospekt af hele det nye Carlton, som teamet var meget tilfredse med, og så gik man ellers i gang. Can peger på et smukt træbord i rå planker:” Bare det bord alene vejede mere end et ondt år”, siger han og ler. ”Men vi måtte bare have det, og nu er bordet det perfekte sted at nyde en middag ved, hvis man er en større gruppe.”


På den måde sætter Carlton virkelig en standard for Halmtorvets øvrige gå-ud-steder, der på grund af beliggenheden både skal tilfredsstille det lokale og det internationale klientel. ”Folk har virkelig taget godt imod det nye koncept”, slutter Can, og smutter ind til chefkok Thomas Malmgren bag disken, der allerede er i fuld gang med dagens første serveringer. Når det er fredag hver dag og hele dagen hos Carlton, er der også noget at se til.