Jylland bugner af asparges. Her skal du smage dem.

29/5 2017

 

Lige nu vælder et af forårets allerførste, friske hit opad jorden. Det drejer sig selvfølgelig om den søde og sprøde asparges, som restauranterne hylder ved at servere enten som en ret i sig selv, eller som lækker garniture. Ægypterne kendte allerede til asparges for 5000-6000 år siden. Den tilhører liljefamilien og blev tidligere anvendt som lægeplante. Grønne asparges har en kraftigere smag end de hvide, et større nærings indhold og er nemmere at tilberede. De indeholder en stor mængde af vitaminerne B6, folacin og C-vitamin. Desuden er de rige på kostfibre, og det ikke er ualmindeligt at høste asparges fra den samme plante helt op til 20-25 år. Asparges virker vanddrivende og samtidig beroligende på hele nervesystemet, og mange helseeksperter mener at den er meget kræftforebyggende pga. dens indhold af sjældne antioxidanter. Asparges skal man dog først og fremmest spise på grund af smagen, og vi guider her til nogle af de steder, hvor asparges spiller en stor rolle i menuen:
 

Restaurant Kolvig i Ribe

Restaurant Kolvig i Ribe

Man slår to fluer ved ét smæk ved at besøge den hyggelige Restaurant Kolvig i Ribe: er man heldig får man bord på stedets udendørs terrasse lige ud til Ribe å, der slanger sig igennem den ældgamle købstad. Og derudover er der mulighed for at nyde friskopgravede asparges fra den lokale muld i synergi med musling, kartoffel og strandportulak, hvis man vælger at nyde en god menu. Det er mellemretten, der indeholder forårsspisen, men resten af menuen strutter ligeledes af sæsonbetonede hits som hornfisk, rabarber, kørvel og strandurt. Kolvig ligger i historiske rammer omgivet af brosten og idyl i robuste rødsten, og der er hverken langt til Vadehavet eller Marsken, hvorfra kokkene hele året henter lokale råvarer.
 

Kolvigs profil på Spiseliv »

Brasserie Underhuset i Silkeborg

Brasserie Underhuset i Silkeborg

Brasserie og restaurant Underhuset er byens ældste brasserie, der har ageret som hyggeligt mødested for de lokale i et halvt århundrede. Huset er tilmed byens ældste og huser og hotel Dania, hvilket er belejligt hvis man efter en våd og velsmagende aften ikke lige orker at tage hjem. Inde i selve Underhuset kan man hygge sig i historiske omgivelser med slagbænke, fritlagte spær og en velassorteret bar med fadøl og skarpere varer, men netop når forårsvejret er det oplagt at ose på stedets flotte fortovscafé, hvorfra livet på byens torv kan nydes på behørig afstand. I trit med forårets komme forkæler Underhuset sine gæster med asparges – mere præcist som en i form af rimet laks med friske slikasparges, ostecreme med krydderurt, der kan spises som en forret inden de øvrige retter, som er franskinspirerede.
 

Brasserie Underhusets profil på Spiseliv »

Brasserie B i Esbjerg

Brasserie B i Esbjerg

I Italien har asparges stået på forårsmenuen i århundreder, og de katolske munke brugte deres lægelige egenskaber i hverdagen. Især i Syditalien finder man mange steder vild asparges i vejkanterne, men den dyrkede asparges bruges i vid udstrækning, især i nord, hvor dens både søde og mineralske aroma står sig godt til områdets cremede risottoer. Det har man lært sig af på restauranten Brasserie B på Hotel Britannia, der ligger smukt i byens gamle gader ned til Esbjerg havn. Køkkenet er ambitiøst og smagfuldt her, og nydes både af lokaler gourmeter og hotellets egne gæster, som i disse dage blandt andet kan gå om bord i en lækker safran risotto med asparges, forårsløg, mizuna og sprød rug.
 

Brasserie Bs profil på Spiseliv »

Restaurant Over Middel i Horsens

Restaurant Over Middel i Horsens

På landets gode restauranter er det blevet yderst populært at have både a la carte og en tasting menu, hvor køkkenets kokke bliver ekstra udfordrede. På restaurant Over Middel i Aarhus leger man med de kreative inputs i en såkaldt tema-menu, der retter sig efter sæson og råvarer, som her i maj måned byder på skindstegt multe, rabarber og tykstegsmedaljon med variationer over blomkål. Og det er netop til fisken, at Over Middel serverer blancherede asparges med beurre blanc sauce og piment kompot. Over Middels kunststykke er desuden det rigtig gode kød, som de får fra hele verden, og som sammen med alt godt fra havet udenfor Horsens skaber et lækkert køkken fuld af variation og legesyge.  

Over Middels profil på Spiseliv »

Den Bette Kro i Aalborg

Den Bette Kro i Aalborg

Asparges bør naturligvis også være at finde i Danmarks nationalspise, smørrebrødet, og en af landets ypperste institutioner udi det rigtige, danske smørrebrød er Den Bette Kro i Aalborg, drevet med stor viden og passion af ’krofatter’ Morten Garmin. Stedet er berømt for flere ting: udover sit overdådige sildebord har stedet også en imponerende snapseliste fuld af hjemmelavede snaps fra små destillerier i hele Danmark. Råvarerne til smørrebrødet er absolut friske, grisen er fra friland og fiskene røget efter gamle traditioner. Således også den koldrøgede Fanø-laks, som Morten serverer på ristet franskbrød med grønne asparges og lune røræg til. På kortet finder man også mere finurlige slags, som ’Sol over Aalborg’ og ’Krofatters snapsemad’.
 

Den Bette Kros profil på Spiseliv »

Restaurant Marselis i Aarhus

Restaurant Marselis i Aarhus

Restauranten på Hotel Marselis, som ligger syd for Aarhus med fejende udsigt udover bugten, et gået regulært asparges-amok i disse uger. På menuen finder man både den hvide og grønne variant, så glæd dig til gratineret jomfruhummer med grønne asparges, urtesalat med grillede asparges og smørstegt blomkålsbøf med hvide asparges, hvis du lægger vejen forbi det hyggelige sted. Naturligvis kan du også få mange retter uden fra a la carte-menuen, men hvorfor ikke boltre sig i asparges, mens de endnu er at finde friske og sprøde? Marselis er også lokalt berømt for sin lækre brunch og kagebord, og er man fyldt til randen kan kalorierne marcheres af i den nærliggende Marselisborg slotspark.
 

Restaurant Marseliss profil på Spiseliv »

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra Spiseliv med inspiration til madoplevelser – ude og hjemme.