Hipsterne på Vesterbro (og også mange andre både med og uden forkærlighed for fixies og ordet ”old school”) faldt hurtigt for Dyrehaven og tog stedet til sig lige fra morgenstunden, hvor man fra kl. 10 kunne købe uprætentiøse avocadomadder eller eggs benedict tilsat kolbekaffe til en 10'er eller en espresso-baseret mælkedrik til lidt mere, henover frokost og aften hvor man kunne se mennesker stimle sammen på de udendørs bænke for både at vælge fra det skiftende frokost- eller aftenkortet, tage en enkelt høkerbajer eller suge solen til sig, inden den forsvandt bag bygningerne omkring Sønder Boulevard. Om aftenen kunne man så fortsætte direkte over i fadøl, drinks eller kølig rødvin fra Østrig (eller for varm rødvin fra Spanien, hvis man nu var i dét humør), mens flirten kørte heftigt henover bordene. 

Man kunne jo også vælge at fortsætte lidt længere ned ad boulevarden, ned til Kødbyen, hvor et andet medlem af familen ligger: Bakken. Hér ser man samme klientel som hos søsteren, nu bare dansende, lidt mere råbende, lidt mere flirtende og endnu mere shots-drikkende - som man forresten kunne skylle ned med en dåsebajer til 25 kr.

Vokseværk


De to Vesterbrosteder er stadig utrolig populære, har klaret både overstået hype og trivialitet, og har bevist deres værd som steder, man må sige har succes.
 Nu vokser familien endnu engang. Endda helt ud af Vesterbro. Og ned til hjørnet Ved Gammel Strand, lige overfor K-Bar, hvor B&W Gastropub lå tidligere. 

Hér er der måske mindre at tage fejl af mht. adressen, som det kan ske med hhv. Bakken ("er du i Klampenborg!?") og Dyrehaven ("er du STADIG i Klampenborg?!"), men idéen til navnet Fortunen kommer faktisk også oppe nordfra, hvor det er et sted ved Dyrehaven, hvor man kan leje heste..!
I stedet har det nye sted fået navnet Fortunen opkaldt efter endnu tidligere tiders "Den Gyldne Fortun", der lå på samme adresse.

Tiden løb måske fra gastropubber (også Cofoco's gastropub på Vester Voldgade er nu blevet ændret til et mere italiensk tema). Og hvis ikke tiden løb fra dem, sørgede vandmasserne sidste sommer i hvert fald også at gøre deres til, at gastropub'en Ved Stranden 18 aldrig åbnede igen.

"Vi har åbent fra kl. 11 tirsdag til lørdag - og ingen 3-retters menu på kortet. Det ER, som navnet siger, et spiseri. Et mere uformelt sted, hvor man kan vælge lige så mange eller få retter, man har lyst til, dele det hele sammen ved bordet, og også bestille flere retter løbende, hvis man er mere sulten. Der er Høkerfadøl til 35,- i hverdagene, og et lidt større cocktailkort end på Dyrehaven med for eksempel Old Fashioned, Negroni og Margerita's"

Gastropub vs. spiseri


Der er nu også en del, der er forandret fra B&W Gastropubs (og Den Gyldne Fortuns) tid. Nu bliver det kaldt "et moderne spiseri". Den lange bar hos gastropubben der duftede af nyt træ er væk, det samme er de afkølede ølglas og det hævede plateau med borde. På det brede areal tæt ved køkkenet er der nu båse med træafskærmning og en lang række mørklakerede borde pyntet med levende lys i røde glas. Til højre for døren er der nu kommet høje borde, hvor man nemt kan sidde en 6-7 stykker sammen. Perfekt til at sidde og drikke en masse øl senere på aftenen. For Fortunen er langt fra kun en restaurant. Jeg finder Thi Nguyen i et meget fortravlet øjeblik på dagen for den første prøvemiddag, inden stedet for alvor åbner op torsdag den 13.6. for gæster. Thi har tidligere arbejdet på Dyrehaven, og er nu blevet manager på Fortunen. "Vi kalder det Fortunen Bar og Spiseri, men det er ikke meningen, at man skal se det som en restaurant, hvor man kun kan gå ind for at spise middag og så går videre. Vi har især også fokus på baren, ligesom på Dyrehaven. I weekenden vil der være DJ's, og man er også meget velkommen til at hænge oppe i baren til en øl eller en drink", siger Thi - og sender endnu et blik ud i køkkenet, for at se, om kokkene nu har fået den sidste bestilling med.

Popcorn med tang

Barnlige øjne vil med glæde opdage én af de første ting, der springer i øjnene, når man kommer ned i spisekælderen: en popcornmaskine! Dem, alstå popcornene, får man i små bægre drysset med spirulinatang, der giver en umami-smagende - og meget velfungerende - tilføjelse til de poppede majscorn. Jeg får fat i Jesper Stougaard, der er opstarteren af både Dyrehaven, Bakken og nu Fortunen. "Vi har åbent fra kl. 11 tirsdag til lørdag - og ingen 3-retters menu på kortet. Det ER, som navnet siger, et spiseri. Et mere uformelt sted, hvor man kan vælge lige så mange eller få retter, man har lyst til, dele det hele sammen ved bordet, og også bestille flere retter løbende, hvis man er mere sulten. Der er Høkerfadøl til 35,- i hverdagene, og et lidt større cocktailkort end på Dyrehaven med for eksempel Old Fashioned, Negroni og Margerita's". Du er lige velkommen hér om du så bare vil ha' en øl, en kop kaffe udenfor i solen eller den store omgang fra køkkenet". 

I omtalte køkken står forresten Martin Steen-Bentzen som ny køkkenchef, og menukortet byder umiddelbart på meget fristende retter delt ind i "snacks", "tallerkener", "til 2 eller flere" samt "desserter og ost". På snackssiden er der flæskesvær af den lette, fritterede slags med krydret pulver, østers, knasende andevinger med pankopanering og såkaldte "sliders", en lille miniburger med for eksempel grisebryst eller softshellkrabbe, hvor priserne ligger i mellem 40-65 kr.. "Tallerkener" er en smule større retter, og kunne rumme kalvetartar med selleri, grøntsager med porcheret æg eller stegt lammebryst. De store retter "til 2 eller flere" er de dyreste, som hvis du vælger saltbagt slethvarre med muslingecreme for 420 kr. – men så er der jo også til to. 
Det vil altså også sige et meget blandet køkken med kig i mange stilretninger.

Kontraster er der egentlig nok af på Fortunen: Vi får for eksempel serveret maden på mågestel, mens de tallerkener vi spiser af, er lavet af emalje. En sjovt påfund.

Prøv lykken

I dag åbner Fortunen for alvor. Hvornår den lukker ned igen for aftenen er til gengæld mere uvist. Man tager lukketidspunktet lidt "med gefühl" efter eget udsagn hér i starten. Og så er der forresten ingen bordreservation. Så det er bare om at prøve lykken… Og dén skal der nok være en god chance for at få.